Hirdetés
. Hirdetés

TC2: Több ezer kockából válogatva építjük fel a legjobb legóvárat

|

Már nem az a kérdés, hogy át kell-e állni, hanem az, hogyan lehet felgyorsítani a migrációt és minél hamarabb kihasználni a felhő előnyeit. A TC2 bevált technológiával és szakértelemmel, Amazon Web Services Migration Competency partnerként nyújt segítséget a sikeres áttérésben, beleértve az összetett migrációs projektek minden szakaszát, a felméréstől a tervezési, migrációs és üzemeltetési fázisokig.

Hirdetés

Az utóbbi évek válságai rendre felforgatták a cégek életét és kikényszerítették a fejlett technológiák adaptálását, így a vállalkozások már a túléléshez szükséges menekülési stratégiaként tekintenek a digitális transzformációra, amely nemcsak az innovációk IT-ökoszisztémáját támogatja, hanem válsághelyzetben is stabilitást, és egyben a gyors reagálási lehetőséget nyújtja. A TC2 társalapítói, Ákos György és Révész Róbert ismertették mindazokat a kihívásokat, amelyek miatt a vállalatok többsége még mindig ott toporog a digitális korban, ahol a "hogyan és mikor" helyett a "miért nem" hozzáállás gátolja az üzleti növekedéshez szükséges cloud technológiára való áttérést.

Ákos György: A hazai vállalatok tulajdonosai már felismerték a felhő nyújtotta előnyöket, hiszen a hatékonyabb, olcsóbb, agilisabb, rugalmasabb és skálázható megoldások mindenki számára előnyösek, de a cégen belüli kompetenciák hiánya, illetve a megszokott technológiához való ragaszkodás nagyban nehezíti a digitalizációs folyamatokat. Az informatika eleve dinamikusan változik, az új technológiák rendkívül gyorsan fejlődnek, ami erőteljesen ütközik a legacy rendszerekkel és hozzájuk kapcsolódóan az évek folyamán berögzült szokásokkal. Nehéz helyzetben vannak azonban a cégek, hiszen egyszerre kellene a régi technológiákat üzemeltetni és ezzel párhuzamosan bevezetni újakat. Az évek óta tartósan fennálló informatikushiány miatt mindkettő nagy kihívást jelent számukra, miközben fejleszteniük kell, és hosszú távon gondolkodva meg kell tudják tartani a kiképzett kulcsembereket. Azonban az a tapasztalatunk, hogy a felhő technológia nagyon könnyen beszippantja az embert, aki elkezdi használni, nem hagyja ott többé. A felhőinformatika vállalati bevezetése erős kártyát ad a munkáltatók kezébe ahhoz, hogy tehetséges, tanulni vágyó, vagy már éppen felkészült munkatársakat tudjanak bevonzani. Így a felhőbe mozgás jóval hatékonyabban kivitelezhető. A TC2 nemcsak szakmailag, hanem komplex módon segíti végig a szervezeteket a migráción, egyfajta mentori, evangelizációs feladatot is végzünk a munkánk során, ami végül az új technológiával a szervezetfejlesztésre is jótékonyan hat.

Révész Róbert: Valóban, gyakran nem az okozza a gondot egy vállalatnál, hogy ne lenne legalább felületesen képe a felhő nyújtotta előnyökről, sokkal inkább a tapasztalat hiánya, az újtól való félelem gátol. Több tíz év is eltelik egy-egy nagyobb gazdasági krízis között, miközben a vállalatok profitábilisan működnek, megismert, megtanult feltételek alapján. Ez a megnyugvás időszaka, ami nem kényszeríti ki a változást, bevett sémákat alkalmazunk. Ez most megint múltidő. Ismét olyan időszakot élünk, amiben a vállalatok vagy rögtönöznek, vagy tervszerűen, nyitottan újra fejlesztik a működésüket. Még mindig sok esetben azt látjuk, hogy a klasszikus rendszereket, alkalmazásokat, és a legacy infrastrukturális tudásukat próbálják kizárólag fenntartani, ebbe kapaszkodnak, mert ezt ismerik. Még ma is sok szervezet mindössze az elemzési fázisban ragadt, még mindig a megfelelő utat keresik. Azoknak a vállalatoknak, akik döntés előtt állnak, azt tanácsoljuk, vágjanak bele bátran. Mi pontosan értjük a problémájukat, értjük, hogy miért nem mernek elindulni a felhőmigráció útján, hiszen valóban nem lehet egy nap alatt megváltani a világot. De el kell kezdeni kis lépésekben, hogy megismerjék, pontosan hogyan is működik a felhő, és első kézből szerezzenek tapasztalatot a technológiáról. Higgyék el, ebből előbb-utóbb szerelemprojekt lesz. Bárhol, ahol eddig az elmúlt hét évben dolgoztunk, az az IT-s szakember, aki elkezdett foglalkozni a felhőtechnológiával, nagyon hamar megtapasztalta annak előnyeit és szépségeit, és mással már nem akar dolgozni, ebben akar fejlődni. A felhő használata során pedig - a megszerzett tapasztalattal együtt - egyenesen megjön az étvágy, nem meglepő módon.

CW: Egy projekt során mik a tipikus módszerek, munkamenetek?
ÁGy: Mint a korábbi tradicionális informatika esetében, itt is vannak jól bevált módszertanok, legjobb gyakorlatok. A felhőbe történő migráció mindenekelőtt alapos átgondolást, tervezést igényel, amelyben az informatikai platform, adatbázis(ok) és alkalmazás(ok) migrációját hajtjuk végre az ehhez legjobban passzoló AWS architektúrában. A sikeres megvalósításának többféle útja van és ez több részre bontható. A rehosting esetében megtartjuk az alkalmazásokat, "csak" más helyre kerül, ahol szerintünk nagyon jól fogja érezni magát és a felhő bizonyos előnyeit - elsősorban infrastrukturális szinten - ki is tudja használni. Az ügyfél használat szerint fizet, rugalmasan skálázható le és fel, biztonságosabb, megbízhatóbb környezetünk lesz.

A replatform szakaszban a vállalat nem tervezi újra az alkalmazás architektúrát, hanem az egyszerűen számszerűsíthető előnyökre fókuszálunk és olyan komponenseket, platformszolgáltatásokat használunk, amelyek lényegesen emelik a használat hatékonyságát. Olcsóbb, kevesebb vele a munka. Tipikusan ilyen a menedzselt szolgáltatások használata. Például, amikor az adatbázis-réteg nagy figyelmet igénylő folyamatos üzemeltetése helyett menedzselt AWS-adatbáziskezelő szolgáltatással váltjuk ki ezt a fontos funkciót.

Amennyiben a legacy rendszerek csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem transzformálhatók racionálisan, akkor a refactor szakaszban az alkalmazások funkcionalitását, rendszertervét megtartva újra lefejlesztjük, továbbfejlesztjük úgy, hogy a felhőnek minden előnyét ki tudja aknázni. Ebben a fejlesztési szakaszban a költségek természetesen jelentősen megemelkedhetnek, de teljes életciklust nézve akár tizedére, huszadára is visszaeshet az üzemeltetés, a fenntartás költsége, beleértve a rendkívül hatékony állandó fejlesztési lehetőséget is. És akkor még nem beszéltünk a "time to market"-ről, hogy egy-egy újabb üzleti elképzelés mennyi idő alatt valósítható meg, mennyivel korábban termelhet hasznot a vállalat számára.

Ezek mellett vannak még egyéb megközelítések, például a retire, amikor egy másik megoldással teljesen kiváltjuk a transzformációra nem érdemes alkalmazást, vagy a repurchase, amikor egy adott új területre új alkalmazást vásárolunk.

Az, hogy melyik megközelítést alkalmazzuk, nagyon változó és nagyban függ az üzleti környezettől, az anyagiaktól, az alkalmazásoktól, az erőforrásoktól és a szakemberektől egyaránt.

RR: Nem l'art pour l'art végezzük a munkánkat. Noha minden ügyfél egyedi, mindig az üzleti igényei és a technológiai-szakmai felkészültsége szerint leginkább alkalmas stratégiát választjuk ki számára. A TC2 által végzett migráció lépései és eszközei pedig sablonozott folyamatokban, meghatározott keretrendszerben zajlanak, kiszámítható módon.

A TC2 megtanulta a leckét, hogy a jó tervezés elengedhetetlen, mindig erre fordítjuk a projekt során a legtöbb időt. A kivitelezés már megy, mint a karikacsapás, ha jól egyeztetett high-level design / low-level design készül. A jól átgondolt tervezés azért is kulcsfontosságú, mert a későbbi változási-változtatási igényeket rugalmasan támogatja, nem kell újra kezdeni, ha változtatni akarunk a felhőalapú architektúrán. Mindig abból indulunk ki ugyanis, hogy minden sérülékeny, és ami lehet, az el is fog romlani. Így már a nulladik fázisban is kiemelt szerepe van a biztonságnak és a megfelelőségnek, illetve az AWS által is elvárt security best practice megoldásokon kívül beépítjük az ügyfél saját, illetve a rá vonatkozó iparági biztonsági és megfelelőségi szolgáltatásokat is.

Alapjában véve az AWS-ben magas szakmai színvonalon, integráltan mindent meg lehet valósítani. A TC2-nél dolgozó "legó"-szakemberek pedig kiválóan meg tudják érteni az ügyfél technikai, valamint üzleti igényeit és problémáit. A rendelkezésre álló AWS komponenseket ismerve, több ezer kockából válogatva pedig a legjobb legóvárat építjük fel.

CW: Mennyire kérnek támogatást az ügyfelek a bevezetéstől kezdve a fenntartásig?
ÁGy: Mivel ez a szakértelem ma még alig van meg a cégeknél, már az indulástól szükségük van rá. Egy jól megtervezett rendszer a TC2 gyakorlata és AWS best practice-ek alapján az átadáskor optimális pl. performancia, költség, és biztonság szempontjából is. Ugyanakkor az AWS olyan intenzitással fejleszti nap mint nap a szolgáltatásait és vezet be a piacra újakat, hogy ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja. Mi az ügyfeleink számára azt a biztonságot nyújtjuk, hogy AWS rendszereiket 7/24 órában támogatjuk, folyamatosan optimalizáljuk, és ezen feladataink révén segítjük munkatársaik bevonását, képzését, hogy egyre kompetensebb szakértői csapattá fejlődjenek. A TC2 mint kiemelt AWS partner a tervezéstől a megvalósításon át az üzemeltetésig minden területen támogatja ügyfeleit.

CW: Lehetőség vagy szükség a felhőre való áttérés a vállalatok számára?
ÁGy: Úgy gondolom, hogy az évszázad közepére, vagy még sokkal korábban már nem lesz látható informatikai infrastruktúra, hanem olyanná válik, mint például a villamosenergia. A rendkívül megugró hatékonyságjavulás miatt tulajdonképpen már nem lesz értelme az informatikával ilyen értelemben foglalkozni, teljesen más lesz az informatikusok feladata. De addig is meg kell érteniük ezt a felhős technológiát, meg kell érteniük, hogy ezt hogyan tudják üzleti célokra minél optimálisabban használni.

RR: A felhőinformatika valóban lehetőséget nyújt arra, hogy a környezeti, üzleti változásokat rugalmasan, gyorsan tudják a vállalatok lekövetni. Az AWS-re történő átállás pedig bizonyítottan jelentős üzleti értéket szabadít fel. Ezeknek a technológiáknak a piaci megjelenítését, szállítását elsősorban az AWS - összetett kritériumok alapján minősített és rangsorolt - partnerei nyújtják, akiknek szigorú és transzparens szakmai elvárásoknak kell megfelelniük, az AWS ezzel kívánja biztosítani technológiai szolgáltatásainak kiváló adaptálását.

A 2022-es év lezárásának talán legfontosabb szakmai sikere az, hogy az AWS által megbízott külső auditor több hónapnyi előkészület és audit interjúk, adatszolgáltatás alapján elismerte a TC2 migrációs elvárásoknak való megfelelőségét. Komoly projektek (telco, bankszektor, közműfejlesztés), konzisztens módszertani háttér, dokumentációs rend, és nem utolsó sorban masszív mennyiségű hivatalos AWS-vizsga volt a megfelelőség záloga.

A hivatalos Migration Competency partneri rang feljogosítja a TC2-t arra is, hogy az AWS által biztosított kereskedelem támogató eszközöket (Migration Acceleration Program) felhasználja, így csökkenteni tudja ügyfelei számára a migrációs projektek bekerülési költségét, valamint az éles üzemű működés folyó költségét is. Ezen szakmai elismerésünk ügyfeleink számára biztosíték lehet az esetleges migrációs kockázatok csökkentésére, megfelelő menedzselésére.

CW: Mit jelent a vállalat életében ez a partneri rang?
RR: Azt, hogy az évek óta befektetett munka és szorgalom megtérül. Büszkék vagyunk arra, hogy a CEE régióban az AWS TOP 3 partnerének egyike vagyunk. Egyik törekvésünk az, hogy megszerzett képességeink és értékeink révén a nemzetközi penetrációnkat is továbbfejlesszük.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.