Hirdetés
. Hirdetés

1 ifjú hölgy 2 sikeres cég élén

|

Sikeres startup-cégek ügyvezetőjeként mutattuk be nem is olyan régen Miski Bettinát, aki korát meghazudtoló eredményességgel igazgatja a két informatikai és tanácsadó cég, a CEE Bills Kft. és a CEE Forms Kft. ügyeit. Akkor nem volt alkalmunk bővebben is elbeszélgetni Bettinával, sem a cégek mindennapi tevékenységéről, sem pedig saját céljairól.(x)

Hirdetés

Azt már a korábbi cikkünkből is megtudhatták, hogy mindkét cég sikeresen fejezte be a közelmúltban uniós pályázati támogatásból megvalósított kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) projektjeit. A CEE Bills Kft. egy távnyomtatási szolgáltatás piacosításáig jutott el, a CEE Forms Kft. pedig az interaktív színpadvezérlés lehetőségét teremtette meg az előadók, valamint a színpadok, színházak számára.

Hirdetés

Computerworld: Meséljen egy kicsit bővebben a két cégről! Mit jelent például a cégek nevében a CEE előtag, illetve a Bills és a Forms?
Miski Bettina: A CEE nem jelent mást, mint a „Central and Eastern European” vagyis a kelet-közép-európai régió közismert angol rövidítését. A CEE Bills Kft. neve arra utal, hogy komplex számlázási megoldásokat képes nyújtani ügyfelei számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a kimenő számlázás során a számlázó rendszer adataiból közvetlenül elektronikus számlát tudunk generálni és kiküldeni, vagy szolgáltatásként papíralapon nyomtatjuk és postázzuk az ügyfél helyett. Ebbe beleértjük a maradó (másod)példányok elektronikus archiválását is. Beérkező számlák esetében az elektronikus számlák fogadását és feldolgozását oldjuk meg, akár pdf-, akár xml-alapú (XAdES formátumként) aláírt számlákról van szó, de a megoldásaink kiterjednek a papíralapú számlák digitalizálásán és karakterfelismerésén alapuló feldolgozására is. Ebbe beleértjük a számlaképek dokumentumkezelő rendszerben történő letárolását és azokon munkafolyamatok kialakítását is.

A CEE Forms Kft. neve egy általánosabb megoldásra utal, mégpedig egy olyan platformfüggetlen űrlapkezelési technológiára és egyben szolgáltatásra, amely a tartalomtól független, és minden más hasonló célú megoldástól alapjaiban különbözik a piacon. Erről most nem is árulok el többet, mert a témával egy következőként elérhető innovációs pályázaton már indulni is szeretnénk. A „forms” (vagy „formulas”) utal továbbá egy távolabbi jövőképünkre is, amely az informatikának a molekuláris biológiával (ún. bionikával) történő házasításán alapul, de ebbe most tényleg ne menjünk bele mélyebben, ez már inkább az öcsém, Miski Marcell szakterülete.

CW: Úgy látszik, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció kulcsfontosságú vagy legalábbis visszatérő elem a két cég életében.
M.B.: Ez valóban így van. Mondhatnánk úgy is, hogy folyamatosan megtalálnak minket az ötletek, az ötletgazdák, feltalálók, vagy csak a legextrémebb igények. Tulajdonképpen egyfajta innovációs inkubátorként is működünk. Mindazonáltal több lábon állunk és a „hagyományos” informatikai és tanácsadási tevékenység is meghatározó a pénzügyi stabilitásunk megteremtésének és megtartásának érdekében.

CW: Milyen „hagyományos” tevékenységi körei vannak a két cégnek?
M.B.: A CEE Forms Kft. főként informatikai és vezetői tanácsadással, míg a CEE Bills Kft. inkább a szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Előbbinél fontos megemlíteni az iratkezelési és elektronikus ügyintézési szakértői tanácsadást, folyamatfelmérést, folyamatelemzést és modellezést is. Átfogó szakértelemmel rendelkezünk az informatikai piac hazai beszállítóiról, így a beszerzések szállítóktól független műszaki dokumentációinak elkészítésében, specifikálási és rendszertervezési feladatok szakszerű ellátásához tudunk hozzájárulni. A projektmenedzsment és projektek minőségbiztosítása szintén a palettánkon szerepel.

CW: Milyen ügyfélkörrel rendelkeznek a cégek?
M.B.: Az elmúlt másfél évben olyan új ügyfeleket sikerült szereznünk többek között, mint a Köztársasági Elnök Hivatala, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (és annak Nyugdíj-biztosítási Igazgatósága), az Országos Bírósági Hivatal, vagy a Kopint-Tárki Konjunktúrakutatási Zrt.

CW: Mi jellemzi még a két céget?
M.B.: A cégeket 2012 közepén alapítottuk. Az elmúlt két és fél évben a cégek nettó árbevételei dinamikusan nőttek, mely a CEE Forms Kft. esetében például 2013-ban már meghaladta az 50 milliót, az idén pedig elérheti a 80 millió forintot is. Ebből viszont, amit csak tudunk, a kutatás-fejlesztésbe és innovációba forgatunk vissza, de nem feledkezünk meg a társadalmi felelősségvállalásról sem. Az idén pedig beléptünk az Informatikai Vállalkozások Szövetségébe is. Bár a cég is és én is aránylag fiatalok vagyunk, a szakértői gárdánk édesapámmal az élen, gyakorlatilag egytől egyig tapasztalt „öreg rókák” a szakmában.

CW: Hogyan kezelhetők fiatal nőként ezek a vérbeli tapasztalt szakemberek?
M.B.: Mivel valóban tapasztalt szakemberek, egyúttal nagymértékben önjáróak is. Szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy egyedüli nőként a férfi szakemberek között éppen elég időm marad arra is, hogy saját korosztályom egy dinamikus csapatának (reményeim szerint meghatározó) tagja is lehetek, hiszen ahogyan a múltkor is említettem, egy kifejezetten budapesti fiataloknak szóló online média főszerkesztője is vagyok.

 

CW: Jelenleg is épp újságírónak tanul?
M.B.: Idén végzek a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, ahol egyszerre csinálom a nyomtatott és online, valamint az elektronikus sajtó szakirányt. Az online sajtóval már próbálkozom pár éve, több-kevesebb sikerrel, de diploma után inkább a nyomtatott sajtó és a magazinok világa érdekelne. Szeretnék majd eljutni az Egyesült Államokba, nagy álmom, hogy New Yorkban lehessek újságíró.

CW: Ezek nagyon szép álmok! Milyen távlatban és mekkora esélyt lát a dologra?
M.B.: Ez a cél már nem is olyan távoli. A diploma utáni nyárra az a tervem, hogy táboroztatni megyek az Egyesült Államokba, hogy kicsit „kikapcsoljak” és lássam a világnak azt a részét is. Ősztől pedig valamelyik vezető magazinnál szeretnék elhelyezkedni. Remélem, hogy sikerülni fog.

CW: Mi lesz, ha véletlenül mégsem sikerül?
M.B.: Ha erre nem lenne lehetőségem, akkor kimennék legalább fél évre Dél-Amerikába vagy Afrikába „önkénteskedni”, és következő szeptembertől pedig elkezdenék egy mesterképzést külföldön. De remélem, hogy el tudok helyezkedni és ezeket (legalább is az „önkénteskedést” és a mesterképzés külföld részét) meg tudom csinálni évek múlva, több tapasztalattal a hátam mögött, és akár külföldi magazinok megemlítésével is az önéletrajzomban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.