Hirdetés
. Hirdetés

10 tipp a sikeres állásinterjúhoz

|

Kate Lorenz, a CarrerBuilder.co.uk szerkesztőjének tanácsai álláskeresőknek.

Hirdetés

Egy interjú során az első 30 másodperc meghatározó - ezért, ha azt szeretné, hogy kitűnjön a többi felvételiző közül, akkor jól informáltnak kell lennie. Rob Yeung, pszichológus szerint az interjú három fontos elemre épül: a felkészülésre, a gyakorlásra és végül az aznapi teljesítményre.

Íme 10 tipp a sikeres felvételi interjúhoz:

1.Számít az első benyomás:

Köszönéskor fontos a határozott kézfogás, egy mosoly kíséretében.  De a szemkontaktusról se feledkezzünk meg. Próbáljunk meg társalogni az interjúztatóval, a recepciótól a interjú helyszínéig. Liz Anderson, humán erőforrás menedzser szerint: Önmagunkat kell eladnunk, mielőtt bármit is eladnánk, és az első 30 másodperc az, amikor az interjúztató tudattalanul kialakít egy pozitív vagy egy negatív benyomást magában, és eldönti, hogy beillünk-e a csapatba."

2. Legyünk felkészültek!

Nézzük át még egyszer interjú előtt az önéletrajzunkat és a betöltendő munkakörről szóló hirdetést. Végezzünk alapos kutatást: tájékozódjunk a céggel kapcsolatos alapvető információkról a cég honlapján vagy szaklapokból. Előre fontoljuk meg, hogy milyen fizetést gondolunk méltányosnak. Ez a kérdés biztosan el fog hangzani.

3. Ne kerteljünk!

Válaszaink legyenek lényegretörők még akkor is, ha időre van szükség ahhoz, hogy összeszedjük a gondolatainkat. Inkább kérjünk gondolkodási időt, minthogy a hirtelen adott választ később megbánjunk.

4. Miért alkalmazzanak?

A legtöbb álláshirdetésben szerepelnek a cég konkrét elvárásai, mint például, hogy jó csapatmunkás és kiváló kommunikációs készség, ezért csak rajtunk múlik, hogy milyen példákkal győzzük meg a kérdezőt készségeinkről. Készüljünk fel arra, hogy ismereteinkről, tapasztalatainkról, készségeinkről és szakképzettségeinkről meggyőzően tudjunk beszélni és fel tudjunk sorolni legalább három erősségünket, amelyek fontosak a cégre és a betöltendő munkakörre nézve.

5. Legyünk pozitívak!

Az interjúztató elképzeli, hogy milyen lehet velünk együtt dolgozni, ezért fontos, hogy a főnökünket vagy a jelenlegi kollégiáinkat ne beszéljük ki a hátuk mögött. Azt az intejúztetók nem szeretik, viszont pozitívumként értékelik azt, ha valaki szereti a kihívásokat és lelkes a munka iránt.

6. Ne feledkezzünk meg a testbeszédről!

Nem az számít, hogy mit mondunk, hanem ahogyan mondjuk. Az interjú során ne üljünk karba tett kézzel, ne dőljünk hátra a székben és ne bámuljuk a földet. Lehetőleg üljünk egyenesen, igyekezzünk az interjúztató szemébe nézni, a bámulás határain belül. Egy kézmozdulattal vagy előre hajlással jelezhetjük, hogy fontos információt közlünk. A felkészülés fontos, mivel beszéd közben nehéz a testbeszédre is figyelni.

7. Számítsunk a kiszámíthatatlanra!

Lehet, hogy az interjúztató megpróbál sarokba szorítani: az OfficeAngels felmérése szerint, 90 százaléka a munkavállalóknak "kellemetlen" kérdéseket tesz fel az interjú során. Bár lehetetlen minden nehéz kérdésre előre felkészülni, mint például arra: "Milyennek tartanak a kollégáid?", de magabiztosnak és nyugodtnak kell tűnnünk. Inkább kérjük meg az interjúztatót, hogy ismételje meg a kérdést, de ne bújjunk ki a válasz alól. 

8. Teremtsünk jó kapcsolatot!

Legyünk energikusak, humorosak és mosolygósak. Jean Smith, társadalmi antropológus a következőket mondja: "Ha valaki pozitív és lelkes, az ragályos". Tegyünk fel kérdéseket az interjúztató személyével és a munkakörre vonatkozó információkkal kapcsolatban.

9. Tisztázzuk azt, amiben nem vagyunk biztosak!

Ha nem értjük a kérdést, még egyszer kérdezzük meg. Az interjú végén kérdezzük meg az interjúztatót, hogy van-e még kérdése. Ne féljünk azt sem megkérdezni, hogy megfeleltünk-e.

10. Figyeljünk a viselkedéssünkre!

Jobb, ha mi választunk, minthogy minket válasszanak. Mondjuk el az interjúztatónak, hogy miért érdekel ez a munkakör. Kérjünk egy névjegykártyát és küldjünk egy köszönőlevelet vagy e-mailt, amiben kifejezzük, mennyire élveztük ezt a találkozást, és hogy mennyire nagyon érdekel bennünket az állás. Ezzel megragadhatjuk a lehetőséget is, hogy kulcsfontosságú előnyeinkről is beszámoljunk.

Ha szem előtt tartjuk a három legfontosabb irányelvet - felkészülés, gyakorlás és teljesítmény - mint jelentkező, biztosan nem tűnünk majd kakukktojásnak az "újonclistán".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.