Hirdetés
. Hirdetés

A gyógyszeripari gyártás nehézségeire ad választ az egyetemi startup megoldása

|

15 startup került be a BME inkubációs programjába, a Pharma Monitoring Technologies Kft. csapata innovatív okos szenzorok fejlesztésével ad megoldást a gyártási problémákra.

Hirdetés

A felsőoktatás szerepe az utóbbi évtizedekben látványosan megváltozott. Az oktatás és kutatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatási eredmények piaci hasznosítása, azaz a technológia és tudástranszfer, a társadalmi és vállalati együttműködések kiszélesítése, és nem utolsósorban a startup vállalkozások támogatása. Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok lendületet adnak a feltörekvő magyar egyetemistáknak.

A 15 startup közül - amik bekerültek a BME inkubációs programjába, és eddig mintegy 175 millió forint befektetéshez jutottak -, a Pharma Monitoring Technologies Kft. csapata innovatív okos szenzorokat fejleszt a gyógyszer- és élelmiszeripar számára, amelyek maximálisan kielégítik a legmagasabb szintű elvárásokat a gyártás nyomon követése érdekében. Erről kérdezte a Computerworld Borsos Ákos alapítót:

Hirdetés

CW: Miért fontos egy ilyen programban a részvétel?
Pharma Monitoring: Egy startup indulásánál számos jogi és egyéb kihívás vár a csapatra. Ilyenkor létfontosságú, hogy időben megkapjuk azt a segítséget, törődést, ami adott esetben a túléléshez szükséges. A Z10-ben a szakmai segítség mellett egy jó közösségben, a többi csapattal is együttműködve, tapasztalatokat megosztva, lényegesen könnyebben vehetjük az akadályokat.

CW: Mi adta az ötletet az adott megoldás fejlesztésére?
Pharma Monitoring: A csapattagok gyógyszeriparhoz köthető több éves nemzetközi tapasztalatai alapján körvonalazódott egy jövőkép, ami alapján jutottunk el az ötletünkhöz.

Fejlesztésükkel minimalizálni szeretnék annak kockázatát, hogy a betegekhez alacsony hatékonyságú készítmények kerüljenek

CW: Mi várható azon a területen, amelyre a fejlesztés készült?
Pharma Monitoring: A gyógyszeriparban az elmúlt néhány év során egy radikális változás indult meg. Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak új, az előírásoknak meglelő gyógyszereket előállítani és ezzel át is küzdjék magukat a hatóságokon, sok esetben el kell hagyni az évtizedes, megszokott gyártástechnológiákat. Ez számos új kihívást hoz a szakemberek számára. Manapság az ipar és akadémia számára is óriási potenciált jelentenek ezek a kutatási fejlesztési lehetőségek a gyógyszerek előállítsanak teljes spektrumán. Fejlesztésünkkel mi is ehhez szeretnénk hozzájárulni.

CW: Mik a további tervek?
Pharma Monitoring: Jelenleg a prototípus fejlesztésén dolgozunk. A rövid távú tervünk az, hogy a nemzetközi piacra bevezessük a termékünket. Hosszú távon viszont a szegmens egyik meghatározó szereplőjévé szeretnénk előlépni. Ennek érdekében a jelenlegi fejlesztett készülék mellett egy termék családot kínálunk majd, mely megoldást jelent számos, gyógyszeripari gyártással kapcsolatos nehézségre.

Egy több mint 150 egyetemi inkubátor és csaknem 900 vállalat részvételével készült tanulmány szerint a felsőoktatási intézményekben létrehozott és gondozott vállalkozások több munkahelyet és több eladást produkálnak, mint az egyetemeken kívül fejlesztett új üzleti kezdeményezések. A globális trendnek köszönhetően számos egyetem igyekszik fokozni vállalkozói és innovációs képességeit, figyelemre méltó programok léteznek például az MIT-n (delta v), a Stanford-on (Y Combinator), az UC Berkeley-n (SkyDeck), a Harvardon (Innovation Lab) és a Georgia Tech-ben (CREATE-X). A UBI Global, az egyetemi üzleti inkubátorok nemzetközi szervezete is rangsorolja a felsőoktatási vállalkozásfejlesztési központokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.