Hirdetés
. Hirdetés

A hibrid munka nem mindenkinek jó, de a Földnek biztos, hogy rossz

|

Legalábbis ezt állítja egy friss kutatás.

Hirdetés

Az emberek 26 százaléka még mindig otthonról dolgozik, míg további 11 százalék hibrid munkát végez. Az Egyesült Királyságban a foglalkoztatottak mindössze 5 százaléka dolgozott otthonról 2019-ben. A világjárvány kitörése és az irodák éjszakai bezárása az első zárlat idején azt jelentette, hogy 2020 áprilisában a munkavállalók 47 százaléka tette ugyanezt.

Mivel kevesebb ember ingázik, és kevesebb élelmiszer megy veszendőbe, mivel a korábban étkezéssel egybekötött munkahelyi rendezvényeket online tartják, sokan remélték, hogy a távmunkára való áttérés előnyös lesz a munkavállalók és a környezet számára. Nagy-Britanniában azonban a fenntarthatóság kérdése különösen élesen merült fel, mert a városokban nagyon sok ember élt társbérletben.

Részben emiatt, részeben anyagi okoknál fogva nem mindenki engedheti meg magának az otthoni irodát, sem a plusz fűtési vagy internetszámlákat. És az egyes otthonok napközbeni fűtésével és hűtésével járó kiadás az irodákhoz képest azt jelentheti, hogy a távmunka kevésbé energiatakarékos. Az irodai dolgozók otthonról történő munkavégzéshez való alkalmazkodását vizsgáló The Next Web kutatás a 2020-as első zárlat idején két aggasztó tendenciát tárt fel: az irodai berendezések megkettőzését, valamint a nagyobb hely és a nagyobb otthonok iránti igényt.

Az otthoni irodák megteremtéséhez az alkalmazottak technikai eszközöket és berendezési tárgyakat vásároltak, amelyeket gyakran a világ minden tájáról szállítottak. A laptopok és asztali számítógépek eladása világszerte 11,2 százalékkal nőtt 2020 áprilisa és júniusa között, 72,3 millió darabot szállítottak ki. A monitoreladások is megugrottak, a webkamerák pedig átmenetileg az egész Egyesült Királyságban elfogytak. Az irodai asztalokra és székekre irányuló online keresések 438 százalékkal, illetve 300 százalékkal nőttek az előző évben. Az irodai berendezések és bútorok vásárlása az első zárlat alatt tetőzött, de a kereslet valószínűleg továbbra is magas marad. Ötször többen szeretnének most otthonról dolgozni, mint 2019-ben.

Hirdetés

Az otthoni irodák új székekkel, számítógépekkel, monitorokkal, íróasztalokkal és állványokkal való berendezése pedig a nagyobb házak iránti vágyat is megnövelte.

A kutatásból kiderült, hogy az otthoni munkavégzés miatt többen vágynak nagyobb konyhát, szabad szobát, irodát, garázst és kertet is magában foglaló otthonokra. A lezárások annak kollektív átértékeléshez vezetett, hogy mit vár el az ember az otthonától. A nyugalom és a magánélet érzése általában elvész, ha több ember osztozik egy szobán. És bár sok iroda lényegében co-working tér, nehéznek bizonyult egy szobában dolgozni egy másik, más munkát végző emberrel, különösen, ha hang- vagy videohívásokat bonyolítunk.

Az első lezárás óta az ingatlanok eladásai megugrottak, és júniusban volt a legtöbb eladás a feljegyzések kezdetétől. Az eladások nagy része a városokból a külvárosokba és vidékre költöző embereket érintette, ahol a házak általában több helyet kínálnak. Ez sajnos rossz hír a fenntarthatóság szempontjából. Az egy főre jutó nagyobb lakótér növelheti az energiafogyasztást, és a külvárosi háztartásoknak jellemzően nagyobb a szén-dioxid-kibocsátásuk. Még azok az emberek is, akik esetleg vidékre költöztek, hogy gyakrabban dolgozhassanak otthonról, végül több szén-dioxidot bocsátanak ki az ingázás során, mivel ritkábban, de hosszabb távolságra utaznak.

Az irodákban és otthonokban megjelenik a berendezések megkettőződése, valamint a fűtés és világítás egyidejű igénye, amely abból adódik, hogy a munkavállalók a két munkahelyen dolgoznak, ami különösen fenntarthatatlan megoldás.

Bár néhány munkahely lehetővé tette a dolgozók számára, hogy az első lezárás idején hazavigyék irodai berendezéseiket, a webkamera beszerzésének nehézségei és az irodai berendezésekre való hosszú várakozási idő megmutatta, hogy a legtöbb munkahelyen nem sikerült megfelelően elosztani az erőforrásokat vagy támogatni a munkavállalókat. Azok a vállalkozások, amelyek jelenleg leépítik irodáikat, kedvezményeket kínálhatnának a tartalék eszközökre. Vagy elutasíthatnák a hibrid modellt, és ösztönözhetnék a kizárólag otthoni vagy irodai munkavégzést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.