Hirdetés
. Hirdetés

A mobilmunka jobban ízlik

|

Jelentősen növelhetik cégük munkavállalóinak elkötelezettségét és teljesítményét, valamint magukhoz vonzhatják a technológiai újdonságok iránt fogékony, tehetséges fiatal szakembereket azok a vállalatok, amelyeknél az informatikai vezetők széles körben alkalmaznak mobiltechnológiákat.

Hirdetés

Remek lehetőséget kínálnak a mobiltechnológiák a vállalatok informatikai vezetőinek, hogy az alkalmazottak munkavégzési módjának átalakításával számottevően javítsák az üzleti teljesítményt. A The Economist Intelligence Unit közel 1900 főállású munkavállalót kérdezett meg kilenc országban. Az Aruba által szponzorált felmérés megállapította, hogy a mobiltechnológiák használata során szerzett pozitív élmények hatására nő a munkakedv és az alkalmazottak munkaadóik iránti elkötelezettsége, mi több, az álláskereső tehetséges fiatalok is előnyben részesítik a modern technológiák alkalmazásában élenjáró munkahelyeket. A mobiltechnológiák lehetővé teszik a rugalmas és hatékony munkavégzést, amit a munkavállalók nagyra értékelnek.

A termelékenységnövelésben érdekelt informatikai vezetőknek a pozitív hatás érdekében olyan mobilstratégiát kell kialakítaniuk, amely lehetőséget biztosít a bárhol és bármikor történő munkavégzésre. A felmérés résztvevői szerint a mobiltechnológiák alkalmazásának ez az előnye növeli a legnagyobb mértékben munkavégzésük hatékonyságát és munkavállalói elégedettségüket. Azok a vállalatok kapták a legmagasabb értékelést a termelékenység és a munkavállalói elégedettség kategóriában, amelyek lehetővé teszik a távolról történő munkavégzést, és informatikai támogatást nyújtanak az alkalmazottak tulajdonában lévő eszközökre. Ugyanakkor a kutatás azt is megállapította, hogy a kreativitás és a vállalat iránti lojalitás növelését elérni kívánó CIO-knak az együttműködés platformjává kell tenniük a mobiltechnológiákat.

Kevés különbség mutatkozott a különböző korcsoportokba tartozó válaszadók között a teljesítményt és az elkötelezettséget növelő tényezők megítélésében, az új technológiák korai alkalmazói azonban jól elkülöníthető csoportot alkottak a felmérés résztvevői között. Ők magasabb osztályzattal értékelték saját termelékenységüket, elégedettségüket, kreativitásukat és lojalitásukat, ugyanakkor jellemző rájuk, hogy nagyobb igényekkel lépnek fel a mobiltechnológiák tekintetében. Az ő észrevételeikre érdemes odafigyelniük az informatikai vezetőknek, mivel a jelenlegi igényeik jó iránymutatást adnak arra, hogy nagy valószínűséggel milyen fejlesztésekre lesz szükség a jövőben.

A mobiltechnológia mint HR-eszköz
További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a mobiltechnológiák alkalmazásának pozitív hatása a munkavégzés hatékonyságára lehetőséget kínál az informatikai vezetőknek arra, hogy szorosabb együttműködést valósítsanak meg vállalatuk más részlegeivel, különösen a HR-osztállyal a szervezet átfogó, munkavállalókra fókuszáló stratégiája keretében. Ily módon a mobilstratégia az informatikusok és a vállalat többi részlegeit összekötő kapoccsá válhat.

Az Aon Hewitt tanácsadó cég kutatása szerint a munkavállalói elkötelezettség - amely azt mutatja meg, hogy az alkalmazottak milyen mértékű személyes motivációval támogatják vállalatukat céljai elérése érdekében - 5 százalékos növelése 3 százalékkal növeli a következő évben a cég bevételét, egy másik felmérés pedig azt állapította meg, hogy a felsővezetők 74 százaléka tekinti a szervezet sikerében nagyon fontos tényezőnek a munkavállalói elkötelezettséget.

Ugyancsak kiemelt szerepet játszik a termelékenység alakulásában az alkalmazottak munkavégzési élménye, amely a munkaadó által a munkavállaló számára biztosított munkakörnyezet minőségétől függ. A vállalatok egyre inkább úgy tekintenek a munkavégzési élményre, mint a meglévő alkalmazottak elkötelezettségét, és így teljesítményét növelő, valamint a tehetséges álláskeresőket vonzó tényezőre. Tavaly az Airbnb közösségi szállásfoglaló szolgáltatás munkavállalói élmény osztállyá szervezte át HR-részlegét, és a munkavállalói élményért felelő vezetőt nevezett ki, melynek eredményeképpen a vállalat idén a munkaadókat értékelő Glassdoor.com portál legjobb munkahelyek top 50-es listájának az élére került.

Több elemből tevődik össze a munkavállalói élmény. Megtalálható köztük a cégkultúra, az, hogy a munkaadó miképpen ismeri el a kiemelkedő teljesítményt és mit tesz a munkavállalók fejlődése érdekében, valamint az, hogy milyen munkavégzési lehetőségeket és körülményeket biztosít. Az utolsó elem fontos része a modern, különösen a mobiltechnológiák alkalmazása, amelyek megszüntetik az íróasztalhoz és irodához való kötöttséget, lehetővé téve a távolról történő munkavégzést bárhol és bármikor.

Teljesítményfokozás új módon
Komoly szerep jut a munkahelyi termelékenység növelésében az IT-részlegnek, mivel az alkalmazottak teljesítménye nagymértékben függ a vállalatnál használt informatikai rendszerektől és a rendszergazdai támogatás minőségétől. A The Economist Intelligence Unit felmérésében arra a kérdésre, hogy a mobiltechnológiák alkalmazása által nyújtott mely előnyök vannak a legnagyobb pozitív hatással a teljesítményükre és a munkavállalói elégedettségükre, a válaszadók közel fele, 49 százaléka a bárhol és bárhonnan történő munkavégzési lehetőséget jelölte meg. Ezt követte az információk gyors és egyszerű elérhetősége (42 százalék), a munkára való magas fokú összpontosítás (32 százalék), a kollégákkal való hatékony együttműködés (21 százalék) és az irodában/munkahelyen való szabad mozgás lehetősége (14 százalék).

Jelentősen megváltozott a tényezők sorrendje, amikor a kreativitásukra és a munkaadójuk iránti lojalitásukra gyakorolt hatásról kérdezték a résztvevőket. Itt a kollégákkal való hatékony együttműködés végzett az élen (a válaszadók 38 százaléka jelölte be), majd következett az információk gyors és egyszerű elérhetősége (33 százalék), a bárhol és bárhonnan történő munkavégzés lehetősége (30 százalék), az irodában/munkahelyen való szabad mozgás lehetősége (29 százalék) és a munkára való magas fokú összpontosítás (21 százalék).

Azok a válaszadók, akik munkaadójukat úttörőnek vagy jónak minősítették a mobiltechnológiák alkalmazása terén, átlagosan magasabbra értékelték a tízes skálán saját termelékenységüket (7,7, illetve 7,1), kreativitásukat (7,1, illetve 6,2), munkavállalói elégedettségüket (7,3, illetve 6,2) és munkaadójuk iránti lojalitásukat (7,9, illetve 6,8), mint azok, akik szerint cégük csak megfelelően vagy rosszul alkalmazza a mobiltechnológiákat.

Ennél jóval nagyobb különbségek mutatkoztak a két csoport értékelései között, amikor azt kérdezték a résztvevőktől, hogy vállalatuk milyen szolgáltatásokat és támogatást nyújt számukra. A vállalatukat a mobiltechnológiák alkalmazása terén úttörőnek vagy jónak minősítő válaszadók közül a legtöbben (45 százalék) "az IT-részleg támogatást nyújt a saját mobileszközeimhez, ha technikai problémák hátráltatják a munkavégzést" lehetőséget jelölték meg, amelyet a másik csoport tagjainak csupán a 17 százaléka választott. A további lehetőségeket a következő arányban jelölték meg a két csoport tagjai: mobilkommunikációs appok (41, illetve 21 százalék), nem íróasztalos irodai munkavégzési területek (39, illetve 19 százalék), mobileszközök irodai/munkahelyi használatra (38, illetve 17 százalék), értesítések kikapcsolásának lehetősége a munkavégzésre használt rendszereken (34, illetve 17 százalék), az összes vállalati alkalmazás használhatósága mobileszközökön (32, illetve 13 százalék), felhős tárolószolgáltatások a céges dokumentumok számára (31, illetve 13 százalék), a vállalat által fizetett mobil- és/vagy otthoni internet-előfizetés (25, illetve 11 százalék), valamint a mobileszközök használatát bemutató tréning a hatékonyabb együttműködéshez (22, illetve 13 százalék).

Az IT-projektek szokásos célja a hatékonyság növelése és a költségek optimalizálása. Ugyanakkor a The Economist Intelligence Unit kutatása rávilágít arra, hogy a mobiltechnológiák alkalmazásával, a munkavégzési élmény javításával ezeken túlmenően jelentősen fejleszthető a munkavállalói elégedettség, a kreativitás, a munkatársak közötti együttműködés és a munkaadó iránti lojalitás, ami végső soron az üzleti teljesítmény további növekedését eredményezi.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.