Hirdetés
. Hirdetés

A távmunka hátráltatja a karriert?

|

Bár a többség örül annak, hogy otthonról dolgozhat, a home office megnehezíti számukra a kapcsolatépítést, és a tanulást a kollégáktól. Főleg az idősebb, magasabb pozícióban dolgozók érzik úgy, hogy előmenetelüket lassítja a távmunka.

Hirdetés

A COVID-19 miatt kényszerűségből bevezetett távmunka a legtöbb helyen egy idő után viszonylag jól bevált, és a technológiai szektorban is sokan üdvözölték a home office munkavégzési formából fakadó rugalmasságot, valamint azt, hogy nem kell ingázással tölteniük az időt. Ugyanakkor a munkaerő-toborzással foglalkozó Hays felméréséből most kiderült, hogy az örömbe üröm is vegyül, mert sokan a karrierjüket féltik a tartóssá vált távmunkától.

Hirdetés

A megkérdezett műszaki, technológiai szakemberek kétharmada (63 százalék) arra számít, hogy a jövőben jórészt otthonról fog dolgozni, és szintén közel kétharmaduk úgy vélekedett, hogy a rugalmas munkavégzés nem hátráltatja az előmenetelét. Ez utóbbi választ azonban erősen árnyalta a megkérdezettek életkora. Az idősebb, vezető beosztású szakemberek 70 százaléka ugyanis már kifejezetten félti karrierjét a távmunkától, mert úgy érzi, hogy a home office elvágja hosszú évek alatt kiépített, erős kapcsolati hálójától. A fiatalabb korosztályban kevésbé élnek ilyen aggodalmak, és általában is igaz, hogy a munkavállalók karrierépítés szempontjából kevésbé tartanak a távmunkától, mint a munkaadók.

A Hays arra is rákérdezett, a home office konkrétan hogyan akadályozza a karrierépítést. A válaszolók két fontos szempontot emeltek ki: a távmunka miatt nehezebben tudnak új megoldásukat, "trükköket" elsajátítani kollégáiktól, és megnehezül számukra a kapcsolatépítés.

De bárhogyan is viszonyuljunk is a home office-hoz, mindenképp érdemes megbarátkozni vele, mert különböző felmérések szerint a cégek többsége a járvány lecsengése után is részben vagy egészben megtartja. Vagyis tetszik, nem tetszik, meg kell tanulnunk a kapcsolatépítés és a szakmai tudás bővítésének új technikáit - szerencsére szinte biztos, hogy a Zoom, a Meet vagy a Teams rohamosan fejlődő eszköztára, valamint a csoportmunka-megoldások folyamatosan szélesedő kínálata ebben is segítségünkre lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.