Hirdetés
. Hirdetés

Akarod tudni, milyen a jó önéletrajz?

|

Jó önéletrajzot írni nem ördöngösség, a CV-k 95 százaléka mégis a kukában végzi. Ha azt szeretnéd, hogy a tiéd a nyertes 5 százalékban legyen, görgesd végig ezt a cikket!

Hirdetés

Hirdetés

Tapasztalt toborzóként olykor napi több száz önéletrajzot és LinkedIn profilt böngésztem át, és ha a GDPR nem tiltaná, szívesen megosztanék névvel, címmel pár elrettentő példát. Volt olyan jelölt, aki félmeztelen képpel kampányolt maga mellett, más éppen azzal akarta kifejezni, mennyire odaadó, hogy a párjával készült csókolózós fotóját szúrta be.

Félrerakva a kirívó példákat, elmagyarázom, hogyan kell olyan CV-t készíteni, amivel van esélyünk eljutni legalább a telefonos előszűrésig.

Ne álláskeresőként tekints magadra, hanem értékesítőként!
Te vagy az, aki a munkaerejét, tapasztalatát akarja eladni egy arra érdemes munkáltatónak, ám ahhoz, hogy eljuthass az üzletkötésig, szükséged lesz a téged reklámozó dögös kis önéletrajzra. Mielőtt azonban az egekig magasztalnád magad, vagy éppenséggel nagyon szakmaira vennéd, vésd észbe, hogy a jó CV-t a laikus toborzónak éppúgy meg kell értenie, mint a releváns szakmai tapasztalattal rendelkező hiring managernek. A hangsúly a toborzón van, mert ő dönt arról, hogy az anyagodat továbbítja-e a menedzsernek. Lássuk a részleteket!

Az önéletrajz szerkezete
Szakmai tapasztalatainktól függetlenül a pályázati anyag tetejére írjuk be a nevünket, elérhetőségünket, lakhelyünket (város és városrész elég, nem kell a teljes címet megadni), és ennyi. A családi állapotot, nemet és születési időt nem kell beírni. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy éppen milyen bonyolult a párkapcsolati státuszod, hány éves vagy, hiszen ezek alapján nem lenne szabad szűrni a jelölteket, és ugyanez vonatkozik a nemre is.

Telefonszám és e-mail cím viszont feltétlenül kell, de ha még tizenéves korodban viccesnek szánt e-mailt regisztráltál, ideje olyanra cserélned, amiben valamilyen formában benne van a teljes neved. Feltüntetheted a LinkedIn profilodat, GitHubodat vagy más, a munkakörhöz kapcsolható releváns információforrást, ha van.

Legyen fotó, vagy ne legyen fotó?
Speciel én nem szeretem a fényképpel ellátott önéletrajzokat, mert elbukhat rajtuk, behív-e a cég. Magyarországon azonban általában még elvárás a naprakész fényképpel ellátott önéletrajz, ezért azt javaslom, egy évnél nem régebbi képet csatolj, az ne legyen szelfi, egyedül legyél rajta olyan külsővel, ami rendezettségre utal, ne legyen rajtad napszemüveg, sapka, sem cigaretta, alkohol a szádban vagy a kezedben (igen, ilyennel is találkoztam), a háttér legyen homályos vagy egyszínű. A CV tetején (jobbra, balra, középre, teljesen mindegy) helyezd el.

A kép mérete ne legyen nagyobb 5x5 cm-nél, mert ha a fél önéletrajzot a fénykép tölti ki, az arról árulkodik, hogy a jelöltnek nincs sok mondanivalója.

Hogy nézzen ki az önéletrajz, ha pályakezdő vagy?
Pályakezdőként a személyes információk után érdemes az iskolai tanulmányaiddal folytatni a bemutatásodat. Mindig az aktuálissal kezdj, majd időrendben visszafelé haladva ne menj tovább a középiskolánál. (Az óvodás élményeidre nem kíváncsiak.) Tételesen írd le, milyen szakkörökön vettél részt, milyen iskolai projekteken, versenyeken indultál, azokban mi volt a szereped, mit tanultál belőlük.

Felsőoktatás: milyen szakra jársz, merre specializálódsz? Ha vannak publikációid, vedd be azokat is! Miből írod vagy írtad a szakdolgozatodat?

Ha ilyesmiről nem tudsz beszámolni, írd le, mely tárgyak voltak az erősségeid, milyen kurzust végeztél el (online vagy offline); mely idegen nyelveken milyen szinten tudsz kommunikálni írásban és szóban; a nyelvtudásod aktív vagy passzív.

Ezt követheti az eddigi munkatapasztalat, legyen bármilyen triviális is. Toborzóként szeretjük látni, ha egy pályakezdő a szabadidejéből áldoz az önképzésre és az önkéntes munkát sem kerüli, legyen az pár hónap nyári munka, részmunkaidős meló suli mellett vagy gyakornoki pozíció.

Legyél kreatív, de ne lódíts! Köztudott, hogy sok helyen csak adminisztrációs feladatot bíznak a diákmunkásokra, gyakornokokra, de ezt is meg lehet fogalmazni szépen, például: az Excel adatbázis napi szintű karbantartása adattisztaság és minőség javítása céljából. Igen, tudni fogjuk, hogy adminoltál egész nap, de ez azt is elárulja nekünk, hogy dolgoztál Excellel, tisztában vagy azzal, miért fontos az adatpontosság, és már el tudod dönteni, mennyire bírod a monotonitást.

A munkatapasztalatok után jöhetnek a skillek. Lehetőleg maximalizáld hat képességben, és közepesnél rosszabbat ne írj be. Értékeljük az őszinteséget, de ne feledd, hogy el akarod adni magad! Például: Magasfokú precizitás, kiváló kommunikációs, jó kapcsolatteremtő képességek, felhasználói szintű MS Office ismeret, JavaScript napi szintű használata. Ebből a toborzó arra fog következtetni, hogy időben beérsz a munkába, a feladatodat ellátod, érthetően fejezed ki magad, gyorsan be tudsz majd illeszkedni a csapatba, képes leszel riportokat készíteni, sőt a kódolást sem kell a nulláról kezdeni a betanítási időszakban.

Az önéletrajzot érdemes olyan információkkal zárni, mint a jogosítvány (kategória, levezetett kilométer vagy tapasztalat), vagy bármi mással, ami releváns, és gazdagítja a pályázati anyagodat. A hobbikat is a végére érdemes beírni, lehetsz kreatív, de tényleg csak olyat írj be, ami igaz is.

Tapasztaltabb munkavállaló ideális önéletrajza
Amennyiben rutinnal rendelkező pályázó vagy, az önéletrajzodat érdemes a munkatapasztalattal kezdeni, mert minél több tapasztalatra tettél szert, annál inkább irreleváns, mikor és hol végezted a tanulmányaidat.

A munkahelyek, projektek és a betöltött pozíciók listáját az aktuálissal kezdd, és időrendben visszafelé haladj! Részletesen írd le, mivel foglalkozol vagy foglalkoztál, nem elég odavetni, hogy "fejlesztő vagyok X cégnél". Fejtsd ki például így: X cégnél mobilalkalmazás fejlesztésében veszek részt mint medior Java back-end fejlesztő. Napi munkám során elsősorban az alkalmazás és a szerverek közötti kommunikációval foglalkozom IntelliJ környezetben. Verziókövetéshez Git-et használok, a munka Scrum módszertan szerint zajlik. Egyéb nyelvek, amikben otthonosan mozgok: PL/SQL, JavaScript. Ha végeztél olyan munkát, ami nem releváns, azt ne részletezd, de mindenképpen emeld ki azokat a feladatokat, amelyekkel több lettél. Például ha call centerben voltál értékesítő, kiemelheted, hogy a kommunikációs képességed sokat fejlődött, és megtanultad kezelni a nehéz helyzeteket és embereket.

A munkatapasztalatok után jöhetnek az iskolák, tréningek és az idegen nyelvek. Amennyiben a legmagasabb iskolai végzettséged középiskola, annál visszább időben nem kell menned. Viszont ha egy vagy több felsőfokú végzettséged van, a középiskolát már nem kell beírni.

A folytatás ugyanaz, mint a pályakezdők esetében, vagyis skillek, hobbik és egyéb információk.

Apró, ámde fontos részletek
Legyen angol és magyar nyelvű CV-d, és az információk mindkettőben legyenek azonosak. Addig és annyiszor ellenőrizd az önéletrajzodat, ameddig egyetlen elütést, helyesírási hibát sem találsz már benne. Rém kellemetlen, ha percíznek tartod magad, de a szót sem tudod precízen leírni.

S ha már a pontosságról van szó, az egyes munkahelyeken eltöltött időt se csak évszámokban add meg, hanem a kezdés és zárás hónapját is. Felettébb gyanús, ha valaki csak évszámokat ír be.

Ne hidd, hogy egy univerzális önéletrajz elég!
A pályázati anyagodat mindig a követelményeknek és a cég vállalati értékeinek megfelelően tálald! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hazudj, de fektess nagyobb hangsúlyt azokra a részletekre, amelyeket eddigi munkáid során felszedtél, tükrözve a kiszemelt munkaadó elvárásait. A toborzó keresni fogja az álláshirdetésben szereplő kulcsszavakat. Mutasd meg, hogy tudod, kit keresnek!

Ami a külsőt illeti, törekedj az egyszerűségre és átláthatóságra. Gondolkodj blokkokban! Ügyelj arra, hogy a betűméret (8-as alá ne menj), a betűtípusok (olvashatót használj, ne csicsásat), kiemelések használata logikus legyen.

Kaptam olyan pályázati anyagot webdesigner állásra, melynek beküldője úgy gondolta, jópofa lenne a CV-jét HTML sablonként elküldeni. Nem mondom, eredeti volt, de történetesen konzervatív céghez kerestem webtervezőt, ezért a megrendelő sem értékelte a különcködést, és nekem is szép órákat vett el az életemből, mire kinyertem az információkat. Egyszóval "keep it simple".

Persze ha kreatív munkakörben akarsz elhelyezkedni, akkor a CV-d legyen stílusos, de a kreatív anyagjaidat ne az önéletrajzban tedd közzé, hanem adj meg egy linket, ahol a publikus portfóliód elérhető.

Végezetül a legtriviálisabb tipp, ami fölött sokan át szoktak siklani
Az elkészült CV-ket mindig PDF formátumban küldjük el, mert a Word vagy .odt formátum egyes részletei régebbi verziójú irodai csomagban széteshetnek, rosszul jelennek meg. A PDF-nél ettől nem kell tartani.

Önéletrajzot készíteni nem atomfizika…
…mindazonáltal nagy odafigyelést igényel, mert rólad, a személyiségedről fog árulkodni, ezért megérdemli a törődést. Az interneten fellelhető számos önéletrajz-készítő eszköz, amelyekkel gyorsan és egyszerűen lehet formás pályázati anyagokat készíteni, ám ezek sem egyforma minőségűek, ezért legyünk mindig résen, mert még munkaerőhiányos időkben is sorsdöntő lehet a jól megírt önéletrajz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.