Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple vezérigazgatója komoly fizetéscsökkentést kért

|

Tim Cook maga javasolta a javadalmazás kiigazítását a kapott visszajelzések fényében.

Hirdetés

Tim Cook mintegy 40 százalékkal kevesebb fizetést kap, mint tavaly, derül ki az Apple által kiadott éves részvényesi tájékoztatóból, ám ami meglepő, hogy a mérséklést maga a vezérigazgató is javasolta. A jelek szerint a technológiai óriáscég 2022-es éves tanácsadói közgyűlésén a vezetők javadalmazási javaslataival kapcsolatban leadott "Say on Pay" szavazatok mindössze 64 százaléka támogatta a 2021-es bércsomagok megtartását. Bár ez még mindig a voksok többségét jelenti, az előző évben szavazó részvényesek 94,9 százaléka támogatta a vezetők javadalmazási javaslatait, ami a "támogatók" jelentős csökkenését jelenti az előző évhez képest.

Az idei bércsomagok véglegesítéséhez az Apple kompenzációs bizottságának persze nem kellett kétszer mondani, hogy korrigálja lefelé a javadalmazásokat, amiben nagy könnyebbséget jelentett az is, hogy Tim Cook a kapott visszajelzések fényében "önként" is javasolta a fizetése mérséklését.

Ennek eredményeként 2023-ra Cook célfizetése 49 millió dollár, ami 35 millió dollárral kevesebb a 2022-es vezérigazgatói jövedelméhez képest. Az alapfizetése továbbra is 3 millió dollár, az éves prémiuma pedig változatlanul 6 millió dollár, de a részvényjuttatásainak értéke a 2022-es 75 millió dollárról idén 40 millió dollárra csökkent. Ez ráadásul szerkezetében is változott: idén 75 százalékban teljesítmény- és 25 százalékban időalapú, nem pedig 50-50 százalékban, mint a 2022-es.

Hirdetés

Az igazság az, hogy Cook, aki néhány éve megfogadta, hogy jótékony célra ajánlja fel a vagyonát, idén valószínűleg több mint 49 millió dollárt fog keresni a részvényjuttatások és a bónuszok eredményeként. Ehhez képest a Bloomberg szerint 2022-ben 99,4 millió dollárt keresett, ami 15,4 millió dollárral több, mint a tervezett fizetése az évre. A 2021-es évben a teljes fizetési csomagja 98,7 millió dollár volt.

A kritikusok, például az Institutional Shareholder Services tanácsadó cég korábban arra szólította fel a részvényeseket, hogy ne szavazzák meg Cook fizetési csomagját, arra hivatkozva, hogy aggályos, hogy túl nagy a részvényjuttatása, és igen engedékeny. "A csomag feléből egyszerűen hiányoznak a teljesítménykritériumok" - mondta korábban a cég.

A Cook javadalmazásában bekövetkezett változás tükrözi a vezetői fizetésekkel kapcsolatos változó hozzáállást, és a vezérigazgató talán példát mutat kollégáinak. Végül is szokatlan, hogy egy ilyen szintű vezető a saját fizetésének csökkentését javasolja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.