Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

|

A sikeres bértárgyalás egyszerre művészet és tudomány. Cikkünkből megtudhatják, mire érdemes figyelni, és mit kell elkerülni.

Hirdetés

Kutatások szerint nem elsősorban a fizetésen múlik az alkalmazottak elégedettsége, de vitathatatlan tény, hogy alapvetően befolyásolja a közérzetünket és az elkötelezettségünket. Mivel a csalódott és motivációjukat vesztett alkalmazottak komoly károkat okozhatnak, a munkavállalóknak is érdekükben állhat a fizetések szinten tartása, különösen a technológiai szektorban. Sharon Florentine és Jim Camp, a CIO.com munkatársai vállalatvezetőket kérdeztek meg arról, mit érdemes tennünk a fizetésemelés érdekében, és melyek azok a lépések, amelyeket mindenképpen el kell kerülnünk, ha nagyobb bérre vágyunk.

Hirdetés

Tartsuk nyilván az eredményeinket! Ha úgy érezzük, hogy itt az ideje a fizetésemelésnek, az első lépés legyen elért eredményeink listába szedése, tanácsolja Elaine Varelas, a Keystone Partners ügyvezető partnere. Érdemes folyamatosan listáznunk, s eközben vegyük számba azokat az értekezleteket, találkozókat és projekteket, amelyeknek részesei voltunk. Az értékelési időszakokban jó hasznát vehetjük majd ezeknek az összefoglalóknak, mivel nyilvánvaló bizonyítékául szolgálnak annak, milyen üzleti értékeket hoztunk létre munkánk során. Minden tevékenység hasznossága számszerűsíthető: tartsuk nyilván, hány ügyfelet szolgáltunk ki, mennyi pénzt takarítottunk meg, mennyi bevételt generáltunk, milyen károkat előztünk meg, vagy milyen mértékben emelkedett az ügyfél-elégedettség szintje.

Tudjuk, hogy mennyit érünk! Az objektív kutatás szintén komoly szerepet játszik az emelés kiharcolásában, állítja Michelle Joseph, a PeopleFoundry vezérigazgatója. Internetes kutatással, kapcsolataink megkérdezésével járjunk utána, hogy lakóhelyünk megélhetési költségei és a betöltött pozíciónk jellemzői milyen hatással vannak jelenlegi és javasolt fizetésünkre! Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy cégspecifikus tényezőkön múlhat, mennyit hajlandóak fizetni nekünk!

Milyen határok között mozog a piacon a hasonló pozíciót betöltők bére? Hány évnyi tapasztalattal rendelkezünk? Mekkora méretű a munkaadónk? Milyen a pénzügyi helyzete? Milyen iparágban tevékenykedünk? Mindezen tényezők figyelembe vétele után reális képet kapunk arról, milyen fizetésre tarthatunk igényt, s így nagyobb magabiztossággal támaszthatjuk alá emelési igényünket. Miután belőttük, szerintünk mekkora bér lenne méltányos az általunk végzett munkáért, kérjünk ennél egy kicsivel többet, de ne menjünk el a pozícióra megállapított felső határig!

Mérjük fel cégünk helyzetét! Érdemes utánanéznünk, milyen akadályok állhatnak a fizetésemelés útjában. Ilyen lehet például egy közelmúltbeli leépítés vagy egy költségcsökkentési terv. Miután azonosítottuk az akadályokat, tudassuk ezt a főnökünkkel, és kérdezzük meg tőle, milyen szerepet kaphatunk a problémák megoldásában! A fizetésemelési tárgyalás során fontos hangsúlyozni, hogy fő törekvésünk a vállalat üzleti céljainak megvalósítása. Ha például kutatásunk során megállapítottuk, hogy főnökünket aggasztják a kiszervezéssel járó kihívások, elmondhatjuk neki, hogy szakértelmünkkel hogyan segíthetünk neki ezek leküzdésében.

Bónuszok és egyéb lehetőségek. A fizetésemelési tárgyalás során vegyünk figyelembe további lehetőségeket, például a részvényjuttatást, a vezetői bónuszokat, a rugalmas munkaidőt, valamint a meghosszabbított szabadságot! Az egyéb megoldások között megtalálható a több lépésben végrehajtott ütemezett fizetésemelés, esetleg egy későbbi időpontban, mondjuk három hónap múlva megtartott újabb értékelés, állítja Allison Hutton, az Allavanti Group tehetséggondozásért felelő vezetője.

- Vegyük számba azokat az előnyöket és juttatásokat, amelyeket pénz helyett kaphatunk! Általában pozitívumnak tekintik, ha alternatív megoldásokat is megemlítünk, tanácsolja szakember.

Maradjunk pozitívak! Ha nem járunk sikerrel, ne keseredjünk el! Hutton szerint sokszor külső szempontok játszanak ebben szerepet, ezért nem érdemes frusztrálnunk magunkat. Fontos számunkra, hogy főnökünk a szövetségesünk legyen, és ne ellenünk dolgozzon. Vegyük figyelembe, milyen nagy nyomás alatt kénytelen tevékenykedni, és találjuk meg az együttműködés kreatív módjait!

- Ráadásul még mindig célszerűbb lehet a jelenlegi munkaadónknál maradni, mint más, jobban fizető állást keresni, különösen akkor, ha juttatáscsomagunk vonzó, és van lehetőségünk előrelépni a karrierünkben, teszi hozzá. Gondoljuk át, hová szeretnénk eljutni az elkövetkező években! Ne értékeljünk le egy céget pusztán azért, mert most nem tudja megemelni a fizetésünket, de egyébként kiváló fejlődési lehetőségeket kínál a számunkra!

Ne legyenek úrrá rajtunk az érzelmeink! Tárgyalóként az a legfontosabb feladatunk, hogy a kompromisszum- és félelemalapú megbeszélés helyett a döntésalapú tárgyalási stílust részesítsük előnyben. A nyers, kontrollálatlan érzelmek soha nem eredményeznek jó megállapodást.

- Maradjunk professzionálisak és nyugodtak! Jó, ha a szenvedélyünk a szakmánk, de ha elveszítjük a kontrollt az érzelmeink felett - akár frusztráció, akár düh miatt -, nem valószínű, hogy jól jövünk ki belőle, állítja Jay Ferro, az American Cancer Society korábbi informatikai vezetője, a Rackspace jelenlegi ügyfélszolgálati igazgatója.

Bár fizetésemelési igényünket személyes pénzügyi helyzetünk indokolhatja, a főnökünkkel folytatott tárgyalásunknak szigorúan üzletinek kell maradnia. A szakember szerint érvelésünket a szervezet számára végzett munka értékeire kell alapoznunk. Senkit sem érdekel ugyanis, hány számlát kell kifizetnünk, ezért arra helyezzük a hangsúlyt, miért érdemlünk több pénzt az elvégzett munkánkért.

Ne problémaként beszéljünk jelenlegi fizetésünkről: Ha a fizetésemelésről szóló beszélgetést panaszáradattal indítjuk - nem tudjuk eltartani a családunkat, három éve nem részesültünk emelésben, emelkedtek a megélhetési költségek stb. -, nem leszünk érzelmileg semlegesek, és főnökünknek negatív feltételezései alakulnak ki velünk kapcsolatban. Ehelyett pozícionáljuk úgy magunkat, mint aki megoldást jelent a vállalat számos jelenlegi és jövőbeli kihívására. Hozzuk a főnökünket olyan helyzetbe, hogy azt érezze, nem engedheti meg magának, hogy ne emelje meg a bérünket!

Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz! Hutton szerint veszélyes játék fizetésünket a kollégákéival összehasonlítani, ez akár az elbocsátásunkhoz is vezethet. Semmi esetre se jöjjünk elő olyasmivel, hogy iksz vagy ipszilon 3 százalékos emelést kapott, és mivel én sokkal keményebben dolgozom, mint ő, legalább 5 százalékos béremelést kell kapnom! Nem célszerű a tudomásunkra jutott bizalmas információkat nyíltan felhasználni.

Ferro ugyanezen a véleményen van: - A fizetésemelésről szóló találkozón ne beszéljünk másik alkalmazottról! A tárgyalás célja a mi teljesítményünk értékelése, annak áttekintése, milyen hasznot termelünk a cégnek.

Ne próbáljuk meg lenyűgözni a főnökünket! Miközben az elért eredményeinket hangsúlyozzuk, ne kezdjünk el túlságosan büszkélkedni, ne mutassunk elbizakodottságot, és ne legyünk követelőzők! Azt kell elérnünk, hogy főnökünk kényelmesen érezze magát a társaságunkban, ugyanis a megbeszélések során az emberek hajlamosak gyors ítéleteket megfogalmazni tárgyalópartnerükről. Nem válik előnyünkre, ha hagyjuk az érzelmeinket eluralkodni magunkon.

Ha megpróbáljuk lenyűgözni a főnökünket, olyan érzelmeink jönnek elő, mint a szükség és a félelem, ami megakadályoz abban, hogy a kifejezésmódunkra és a viselkedésünkre összpontosítsunk, márpedig ezek határozzák meg a tárgyalás végkimenetelét.

Ne adjunk ultimátumot! Soha se fenyegessük meg főnökünket azzal, hogy van másik ajánlatunk, vagy azzal, hogy ha nem emeli meg a fizetésünket, akkor távozunk a vállalattól! Fizetésemelést akarunk, és akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha a tárgyalást olyan beszélgetésként bonyolítjuk le, melynek során érdeklődést mutatunk a főnökünk problémái iránt, és megoldást kínálunk azokra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.