Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan mérsékelhetők a nők és férfiak közötti béregyenlőtlenségek?

|

A CIO-k sokat segíthetnek az egyenlőtlenségek megszüntetésében azzal, hogy lehetőséget biztosítanak a női munkavállalók számára a korszerű digitális és technológiai ismeretek elsajátítására.

Hirdetés

Az Accenture globális felmérése szerint átlagosan egy férfi 140 dolláros keresetére 100 dollárnyi női kereset jut. Ugyanakkor a digitális technológiák nagymértékben segíthetnek a jövedelmi egyenlőtlenségek eltüntetésében. Az Accenture kutatóinak előrejelzése szerint a 2020-ban egyetemi diplomát szerző, fejlett országokban élő nők lehetnek az első generáció, amelynek átlagos jövedelme 2044-re, vagyis még professzionális karrierjük időtartamán belül, eléri a férfiak átlagos jövedelmét. A 29 országban végzett kutatás három olyan kiegyenlítő tényezőt talált, amelyek segíthetnek a nőknek karrierjük építésében és jövedelmük növelésében.

Fejlett digitális írástudás
A digitális írástudás foka azt mutatja meg, hogy egy ember milyen mértékben használja a digitális technológiákat kapcsolattartásra, ismeretszerzésre és a munkájához. Ez egy rendkívül hatékony gyorsító tényező egy nő karrierjének minden szakaszában, és a magas szintű digitális írástudás ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki egy korszerű vállalatnál vezetői pozícióba kerülhessen. Azonban az Accenture kutatása szerint bár a diplomás nők felismerik a digitális és technológiai ismeretek fontosságát, még mindig elmaradnak a férfiaktól ebben a kategóriában. Csak 68 százalékuk végzett el valamilyen informatikai vagy programozási tanfolyamot, szemben a férfiak 83 százalékával. A CIO-k úgy javíthatják vállalatuk női alkalmazottainak digitális írástudását, hogy többféle módját kínálják számukra a digitális programokban és innovációs kezdeményezésekben való részvételre.

Karrierstratégia
A fejlett digitális írástudáshoz társuló karrierstratégia még gyorsabb felzárkózást tesz lehetővé a fejlett országokban élő női munkavállalók számára. A karrierstratégiának köszönhetően komoly, megvalósítható célok tűzhetők ki, és proaktív módon menedzselhető egy pályafutás. A karrierstratégia elkészítéséhez egy mentorra van szükség, de tapasztaltabb kolléga segítségét csupán az Accenture felmérésében résztvevő nők 45 százaléka veszi igénybe. A CIO-k úgy segíthetnek a karrierstratégia kidolgozásában, hogy mentori vagy szponzori programokat kínálnak az informatikusoknak, és gondoskodnak arról, hogy a női munkavállalók kihasználhassák az ezekben a programokban lévő lehetőségeket.

Technológiai képzettség
A szélesebb körű technológiai ismeretek és tapasztalatok már önmagukban is segítenek csökkenteni a jövedelmi egyenlőtlenségeket. Az Accenture tanulmánya szerint a STEM (science, technology, engineering, mathematics) diplomával rendelkező nők esetében 19 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy jobban fizetett pozícióban dolgoznak. A CIO-k kiemelt szerepet játszhatnak a további képesítések megszerzésében azáltal, hogy a vállalaton kívüli képzésekre küldik el alkalmazottaikat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.