Hirdetés
. Hirdetés

Így tehetjük tönkre a karrierünket

|

Informatikai karrierünk menedzselése nehéz feladat a gyorsan fejlődő technológiai világban, ahol nagy terveinket gyorsan semmivé foszlathatják a változó körülmények és az akaratlanul elkövetett karriergyilkos hibák.

Hirdetés

Hogyan építhetünk "golyóálló" karriert? Mely rejtett csapdákat kell feltétlenül elkerülnünk, ha sikeresek akarunk lenni a szakmánkban? Paul Heltzel, a CIO.com munkatársa ezekre és hasonló kérdésekre kereste a választ, ezért informatikai területen dolgozó vezetőkhöz, fejlesztőkhöz és humánerőforrás-szakemberekhez fordult.

Hirdetés

Hirtelen távozás
Nincs még egy olyan fontos esemény karrierünk során, mint a munkahelyváltás. A kérdés az, vajon jó hatással van-e a karrierünkre, vagy csak arról van szó, hogy a zűrös körülmények miatt a sürgős lelécelés mellett döntünk.

Jelentős mértékben befolyásolja kitartásunkat és karrierünk alakulását, hogy miképpen kezeljük a minket ért megaláztatásokat és az elismerés hiányát, vélekedik Paul Chapman, a Box cég CIO-ja. - Sokszor könnyebb az azonnali távozás mellett dönteni. Csakhogy amikor rosszra fordulnak a dolgok, érdemes először átgondolni, pontosan mi történik, és alaposan áttekinteni, mit tegyünk. Sokkal többet tanulunk ugyanis a negatív tapasztalatokból, mint a pozitívakból, teszi hozzá a szakember.

Nyomás alatt
Arti Venkatesh, a Sungard AS új termékek fejlesztéséért felelő igazgatója szerint kulcsfontosságú, hogy mentálisan erősek legyünk, a pánikgomb korai lenyomása ugyanis intő jel a vezetők számára, és könnyen az illető elbocsátásához vezethet. Ha érzelmi instabilitást mutatunk, meg fogják kérdőjelezni megbízhatóságunkat, és kétségessé válik, hogy a jövőben számíthatnak-e ránk nehéz helyzetekben.

Hidak felégetése
A sikeres IT-karrierhez elengedhetetlenül szükség van hosszan tartó kapcsolatok kiépítésére a minket körülvevő kollégákkal, állítja Venkatesh, aki arra figyelmeztet, hogy kerüljük el a munkatársaink pillanatnyilag esetleg hasznosnak tűnő lejáratását. - Nagy hiba bármely szakmai kapcsolat megszakítása. Ez oda vezethet, hogy megromlik a kapcsolat a többi kollégánkkal is, ami negatív hatással lehet karrierünk jövőbeli alakulására.

Elszalasztott lehetőségek
Steve Cooper, az Excella Consulting társalapítója gyakran találkozik olyan esetekkel, amikor valaki elmulasztja egy-egy váratlanul megnyíló lehetőség kihasználását. Például egy újonnan felvett menedzser arra panaszkodott, hogy szinte azonnal három fiatal kollégát bíztak rá: attól félt, hogy emiatt nem lesz ideje szakmai tapasztalatokat szerezni. Véleménye szerint más területeken évekig nem adódik ilyen remek lehetőség, hogy három új műszaki szakembert irányíthassunk és egyengessük a karrierjüket, s így rendkívül értékes csapatvezetői tapasztalatokat szerezzünk.

Negligált társaság
A munka utáni összejöveteleken vagy irodai ünnepségeken már csak karrierépítési megfontolásokból is érdemes részt vennünk. Bár nem mindenki szereti a társasági eseményeket, minél magasabbra jutunk a ranglétrán, annál inkább elvárják tőlünk, hogy megjelenjünk ezeken. Sok vállalatnál zokon veszik, ha rendszeresen kihagyjuk az ilyen eseményeket. Úgy fogják fel, hogy nem kívánunk szorosabb kapcsolatot kiépíteni a kollégáinkkal.

Ráadásul rejtett előnye is van a kollégákkal találkozgatásnak: új szakmai lehetőségekhez juthatunk, ha tagjai vagyunk a hasonló gondolkodású, tehetséges szakemberekből álló társaságnak.

Vajon mennyit érünk?
Amennyiben már több mint öt éve ugyanabban az IT-pozícióban dolgozunk, valószínűleg nem kapjuk meg azt a javadalmazást, amit megérdemlünk, állítja David Collins, az Addison Group toborzási cég informatikusokkal foglalkozó részlegének vezetője. Az informatikusok iránt óriási a kereslet, és tisztában kell lennünk azzal, hogy a munkaadóknak sokkal egyszerűbb megtartani a meglévő alkalmazottakat, mint felvenni és kiképezni egy újat. Nézzünk utána, hogy az iparágban, és különösen a közvetlen konkurenseknél milyen fizetést kapnak a hozzánk hasonló pozíciót betöltők!

Nem követjük a célokat
Szakértőink szerint a technológiai területen tevékenykedők gyakran azzal ártanak a karrierüknek, hogy nem teszik magukévá a vállalat üzleti céljait. Kritikus fontosságú annak megismerése, hogy napi munkánk milyen hatással van a teljes vállalat eredményességére, hangsúlyozza a Princeton Public Speakingnél kommunikációs készségeket oktató Matt Eventoff. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy miképpen segítjük a vállalati célok elérését, hogyan működik a cég, és mi, illetve csapatunk hogyan járul ehhez hozzá!

A főnököt sem ismerjük
Ugyancsak az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos hiba, hogy az informatikusok nem figyelnek eléggé a megrendelők igényeire. Előfordulhat, hogy a megrendelő is nem az, akit mi annak hiszünk. Cooper szerint minden IT-álláshoz tartozik egy üzleti vezető. Az informatikusok azonban nem mindig ápolják a kapcsolatokat a bérpapír aláírójával, aki esetleg másik épületben, másik részlegnél vagy akár másik földrészen dolgozik. Ha elérjük, hogy a vállalat értékeljen minket - és az illetékesek tudják, hogy kik vagyunk -, amellett, hogy a technológiai részleg sztárjai leszünk, megnyílik előttünk a gyors előrelépés lehetősége.

Gyenge kommunikáció
Gyakori a bábeli hangzavar, amikor az informatikusok nem tudják megértetni az üzleti alkalmazottakkal, miért van szükség új technológiai beruházásokra, állítja Eventoff. Az IT-területen dolgozók jól felfogott érdeke azt kívánja, hogy érthetően és pontosan fogalmazzák meg mondandójukat. Mielőtt kiállnának vele a nagyobb nyilvánosság vagy a vezetőség elé, érdemes tesztelniük azt egy technológiailag képzetlen kollégával. Ha ő megérti, mit akarnak, jó úton járnak.

Interperszonális készségek
A toborzási szoftvert fejlesztő iCIMS a szoftkészségekről készített nemrégiben kutatást. Ennek során 400 emberierőforrás- és toborzási szakembert kérdeztek meg. Az alkalmazottak felvételével foglalkozók az informatikusok szoftkészségeinek meglétét 18 százalékkal fontosabbnak tartották, mint a szakmai tudásukat.

Cooper vezetői tapasztalatai alapján úgy ítéli meg, hogy a teljesítményproblémák 90 százaléka interperszonális gyengeségekre vezethető vissza. Egyes alkalmazottak egyszerűen nincsenek tudatában annak, hogy tevékenységük milyen hatással van csapattársaikra és más kollégáikra, jóllehet kapnak visszajelzéseket. Egy igazi IT-profi egyaránt rendelkezik alapos technológiai szakértelemmel és azzal a képességgel, hogy fel tudja mérni az általa kifejlesztett megoldások emberekre gyakorolt hatását. A képességeknek ezt a nyerő kombinációját nagyra értékelik a munkaadók.

Alkalmazkodás hiánya
Steven Boyd, a hibrid IT-szolgáltatásokat nyújtó Ensono cég nagyszámítógépes programozója szerint a hajlandóság a változásra nagymértékben meghatározza a csapat eredményességét. Lehet stresszes a környezet, de senki sem akar olyan emberrel együtt dolgozni, aki nem érti meg a bajtársiasság és a növekedés fontosságát, teszi hozzá.

A technológiák állandóan változnak, és bár a technikai ismeretek értékesek, a szoftkészségek hosszú távon sokkal fontosabbak a vállalatok számára. A technológiák fejlődését is alapvetően az alkalmazkodás ösztönzi.

Tréninglehetőségek
Egy 2016-os felmérés szerint a programozással és informatikával foglalkozók kétharmada állította, hogy a folyamatos képzés és az ismeretek naprakészen tartása elengedhetetlenül szükséges a szakmában maradáshoz és a hatékony munkavégzéshez. Collins azt tanácsolja, ha találunk olyan vállalatot, amely hajlandó invesztálni a fejlődésünkbe, használjuk ki a lehetőségeket. Legyen szó tréningekről vagy érdekes projektekről, ezek révén új területekre terjeszthetjük ki a szakértelmünket, és értelmes kihívásoknak tehetjük ki magunkat.

Túl messzire tekintünk
Amikor a jövőnket tervezzük, ne essünk abba a hibába, hogy túlságosan előre tekintünk, tanácsolja Venkatesh, aki szerint a két évnél távolabbi jövőre tervezés már túlzás. Ez ugyanis nagy valószínűséggel oda vezet, hogy állandóan újra kell fogalmaznunk a terveinket és céljainkat. A szakember azt ajánlja, hogy egyéves időszakra fogalmazzunk meg rövid távú, és a második évre hosszabb távú célokat. A tervezés karrierünk fejlődésének folyamatos felülvizsgálatát, valamint a célok, az elért eredmények, az állástrendek és a megszerzett új szakértelmek figyelembevételével történő finomhangolását igényli.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.