Hirdetés
. Hirdetés

Ingyenes online informatikai kurzusok

|

Az interneten a legkülönfélébb témákban, nagy számban - akár ingyenesen is - elérhető MOOC képzésekkel hatékonyan és költségkímélő módon juthatunk a legkorszerűbb ismeretekhez.

Hirdetés

Minthogy az informatikai, technológiai ismeretek gyorsan elavulnak - talán nincs még egy olyan szakma, amelyben a folyamatos, élethosszig tartó tanulás annyira fontos ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az elképesztő ütemű fejlődéssel - a vállalatoknak hatalmas kihívást jelent az alkalmazottak képzése. Ugyanis ha nem akarnak versenyhátrányba kerülni, mindenképpen gondoskodniuk kell arról, hogy a náluk dolgozó informatikusok folyamatosan képben legyenek a technológiai újdonságokkal.

Részben megoldást jelentenek a technológiakövetés égető problémájára az online informatikai képzések, amelyek nagy választékban érhetők el az interneten, akár teljesen ingyen is. Az angol rövidítésük alapján MOOC-nak (massive open online course, tömeges nyitott online kurzus) nevezett távoktatási képzések kiváló lehetőséget kínálnak a fejlődésre, tegyük hozzá: nemcsak az informatika területén, hanem a legkülönfélébb más szakmákban is. A MOOC-ok (ejtsd: múkok) a képzésekkel kapcsolatos három nagy gondon enyhítenek: pénzkímélők, lépést tartanak a fejlődéssel (folyamatosan jelennek meg új kurzusok) és internetkapcsolat birtokában bárhonnan elérhetők.

Mint nevükből is kiderül: gyakorlatilag korlátlan számú jelentkezőt tudnak fogadni, és bárki részt vehet a képzésen a weben keresztül, ha ismeri a nyelvet, amelyen azt tartják. Az online oktatási programok gazdag választéka lehetővé teszi továbbá, hogy olyan kurzusokon vegyenek részt az érdeklődők, amelyek közvetlen környékükön vagy az országukban nem elérhetők, illetve a hagyományos oktatási formában túlságosan sokba kerülnek. Távoktatással mód nyílik továbbá neves külföldi egyetemek online elérhető képzéseit is látogatni.

Versenyelőny naprakész ismeretekkel
Az online képzések az oktatás kényelmes és rugalmas formái, amelyek esetében a hallgatóknak csak egy számítógépre és internetkapcsolatra van szükségük, s a kurzusok bármikor elérhetők, így gond nélkül részt vehetnek rajtuk a nap közben dolgozók, a gyermekükkel otthon lévő szülők is, akiknek nincs lehetőségük iskolaidőben látogatni egy képzést. A vállalatok számára ez azzal az előnnyel is jár, hogy nem kell hosszabb ideig nélkülözniük a beiskolázott alkalmazottaikat. A munkaerőhiánytól szenvedő IT-részlegek - vagy ahol az informatikusoknak sokszor kell túlórázniuk - a rengeteg elvégzendő feladat miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy napokra elengedjenek fontos pozícióban lévő munkatársakat, akiknek munkaidőn túl is komoly nehézségeket okozhat eljárni egy hagyományos képzésre. Számukra ideális megoldást jelentenek a rugalmas időbeosztással elvégezhető, bárhonnan elérhető MOOC-ok.

A személyes karrierjükre komoly hangsúlyt fektető informatikusok számára - a munkaerőpiac fokozott elvárásaival összhangban - a költséghatékony, magas színvonalú és kényelmesen elvégezhető MOOC-ok kiváló lehetőséget biztosítanak a szakmai fejlődésre. Az informatikai iparág szereplői egyre inkább speciális tudással rendelkező szakembereket keresnek, akiknek a megítélésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy képesek-e végrehajtani az általuk igényelt speciális tevékenységeket, megbízható tudással és tapasztalatokkal rendelkeznek-e egy adott szakterületen. Márpedig a MOOC-ok nagy részét kifejezetten a speciális szakterületeken való ismeretszerzésre fejlesztették ki, így segítségükkel piacképes, korszerű szaktudás szerezhető. Az általuk kínált rugalmasságnak és hatékony tanulásnak köszönhetően az online képzéseket rendszeresen látogató munkavállalók mind a munkaerőpiacon, mind saját vállalatukon belül versenyelőnybe kerülnek társaikkal szemben. Akik pedig elmulasztják ismereteik folyamatos frissítését, könnyen bajba kerülhetnek.

Bárhol, bármikor, akárhányszor
Sok oktatási program esetében a hallgatók saját időbeosztásuk szerint nézhetik át a tananyagokat, tekinthetik meg a videón rögzített előadásokat, tölthetik ki a tudásfelmérő teszteket. Nem kell szigorú időrendhez igazodniuk, adott időpontokban meghallgatniuk egy online előadást vagy részt venniük egy konzultáción. Vannak, akik jól érzik magukat az olyan hagyományos tantermi környezetekben, ahol mindenki ugyanabban az ütemben halad előre a tananyag elsajátításában, mások viszont rosszul élik meg, ha túlságosan lassúnak és unalmasnak, vagy éppen ellenkezőleg, követhetetlenül gyorsnak találják a tanítás menetét. Így számukra is kiváló választási lehetőséget jelentenek az online kurzusok, különösen azok, amelyek rugalmas kezdési és vizsgázási időpontokat kínálnak.

Az online képzések egyik vonzó sajátossága, hogy a résztvevők kiterjedt kommunikációt folytathatnak az erre a célra létrehozott fórumokon, sőt akár arra is lehetőségük van, hogy valamelyikük kezdeményezésére felhasználói csoportot hozzanak létre a Facebookon, és személyes ismeretségeket kössenek egymással. Mi több, e kapcsolatok révén új üzleti és karrierlehetőségek nyílhatnak meg számukra.

Online sokkal inkább leküzdik gátlásaikat a hallgatók, mint a hagyományos oktatás keretei között, melynek eredményeképpen élénk eszmecsere alakul ki a tanultakkal kapcsolatban, amelyben mindenki megoszthatja véleményét, nézeteit a többiekkel, ami mindannyiuknak a hasznára válik, és számottevően növeli a tanulás hatékonyságát. Mivel a csoporttársaknak sokkal több idejük van mondandójuk átgondolására és megfogalmazására, így tartalmasabb, mélyebb, megfontoltabb kommunikáció alakulhat ki, amelyből a nem résztvevő kibicek is sokat tanulhatnak vagy bátorságot meríthetnek a csatlakozáshoz. Az oktatás online jellegének köszönhetően a tanárok is könnyebben elérhetők, és az egymás közötti kommunikációhoz hasonlóan a hallgatók bátrabban fordulnak hozzájuk kérdéseikkel a rendelkezésre álló csatornákon - e-mail, csevegés, fórumok - keresztül, mint tennék azt személyesen.

Az online képzések további jelentős előnye, hogy egyre több kurzus közül lehet választani, továbbá a tetszőleges időbeosztás és a követelmények rugalmasabb teljesíthetőségének eredményeképpen több idő jut a tananyag elsajátítására. A hagyományos tantermi oktatással ellentétben általában rövidebbek az előadások, és a hallgatóknak nem kell feltétlenül egyfolytában végighallgatniuk azokat. Bármikor megszakíthatják őket, újra és újra megtekinthetik azokat a részeket, amelyek előszörre nem világosak számukra, s később is bármikor elővehetik a videókat ismétlés céljából. A kurzusokat nem az anyanyelvükön hallgatók szövegértését pedig megkönnyíti a videók bekapcsolható feliratozása.

Kutatások szerint az online képzésen résztvevők valamivel jobban teljesítenek, mint a hagyományos kurzusok hallgatói - részben azért, mert az előbbiek több időt töltenek a tanulással, mint az utóbbiak.

Ami a technológia fejlődésével való lépéstartást illeti, a szakértők szerint a témák legjobb szakértőit alkalmazó online kurzusok hamarabb felveszik tananyagukba a legfrissebb módszereket, mint a hagyományos képzések, amelyeknél gyakran előfordul, hogy idejétmúlt ismereteket oktatnak. S mivel az informatika, különösen a kiberbiztonság területe rendkívül gyorsan változik, sokszor nem érdemes fizetni olyan képzésekért, amelyeknek tudásanyaga akár már egy éven belül elavulttá válik.

Meglepően nagy választék
Rengeteg oktatási intézmény kínál világszerte online informatikai képzéseket, egyszerű webes kereséssel mindenki megtalálhatja az érdeklődésének, szakterületének, szakmai igényeinek leginkább megfelelő MOOC-okat. Itt van például az Alison (http://alison.com), amelynek a kínálatában több mint száz ingyenes informatikai kurzus található az alapszintű tanfolyamoktól kezdve egészen az alkalmazásfejlesztést, programozást és a számítási felhővel kapcsolatos ismereteket oktató, képesítést adó programokig.

Az edx-en (www.edx.org) olyan neves egyetemek online kurzusai érhetők el, mint a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Harvard és a Berkeley. Cikkünk írásakor 170-nél is több informatikai kurzus közül lehetett választani, amelyek között szép számmal akadtak ingyenesek is. Ezek esetében némi díj ellenében a képzésen való részvételt adó bizonyítványt adnak ki.

Ugyancsak nemzetközileg ismert oktatási intézmények kínálatából csemegézhetünk a Courserán (www.coursera.org), amelyek között több kurzusból álló képzések is találhatók egy adott szakterület alaposabb megismeréséhez.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.