Hirdetés
. Hirdetés

Lányhiány a műszaki pályákon

|

Általánosságban kevés a mérnöknő, de vannak olyan képzési területek, ahol csak mutatóban van néhány lány. Például a villamosmérnökök és az informatikusok között.

Hirdetés

Nincs elég női modell, kevés a mentor a műszaki, természettudományos pályát választó magyar lányok számára, akik bizony lényegesen kevesebben vannak a kívánatosnál. E kedvezőtlen helyzetet természetesen nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni; már a középiskolákban el kell kezdeni a munkát – fogalmazott Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke a Nők az ipari kutatásban című nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján. A rendezvény célja, hogy bemutassa a nők helyzetét a kutatás, fejlesztés és innováció iránt elkötelezett cégekben, valamint felhívja a figyelmet a társadalmi nemi (gender) szempontok fontosságára az ipari kutatás-fejlesztésben.

A konferenciának otthont adó Óbudai Egyetemen szintén azt tapasztalják, hogy a gépész, a villamosmérnöki és az informatikai területeken alig-alig vannak lányok. Az, hogy egyetemi szinten a fiú/lány arány kétharmad/egyharmad, a gazdasági és a könnyűipari képzés jótékony hatásának köszönhető.

Elgondolkoztató, hogy 38 akadémikusunk között csupán egyetlen hölgy található. A kiválasztásnak, az előrejutásnak természetesen minden területen a kiválóság, a minőség alapján kell megtörténnie – hívta fel a figyelmet Kollár László, az MTA Műszaki Osztályának elnökhelyettese, majd hozzátette: nehezíti a helyzetet a sok előítélet; amit a nőkről általánosságban tartanak, az egy-egy konkrét személy esetében nem állja meg a helyét.

Figyelemre méltó adat, hogy míg a Műegyetemen összességében 33 százalék a lányhallgatók aránya, addig a Villamosmérnöki és Informatikai Karon csupán 7 százalék. És még egy érdekes adat: az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázóinak körülbelül az egyharmada nő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.