Hirdetés
. Hirdetés

Mesterséges intelligenciát visz a fedélzetre egy magyar startup

|

A Fastrrr valósidejű elemzőeszköze hiánypótló teljesítményanalízis-megoldást kínál vitorlázók számára.

Hirdetés

A felsőoktatás szerepe az utóbbi évtizedekben látványosan megváltozott. Az oktatás és kutatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatási eredmények piaci hasznosítása, azaz a technológia és tudástranszfer, a társadalmi és vállalati együttműködések kiszélesítése, és nem utolsósorban a startup vállalkozások támogatása. Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok lendületet adnak a feltörekvő magyar egyetemistáknak.

A 15 startup közül - amik bekerültek a BME inkubációs programjába, és eddig mintegy 175 millió forint befektetéshez jutottak -, a Fastrrr egy egyedülálló és innovatív, mesterséges intelligencián alapuló teljesítményanalízis megoldást fejleszt vitorlázók számára. A startup által kidolgozott megoldás a vitorlázni vágyók tanulási folyamatát, illetve a vitorlázó versenyzők/edzők munkáját segítő innovatív telemetriai rendszer, amely a hajó és a környezeti tényezők folyamatosan változó értékeit rögzíti, és valós időben elemzi. Erről kérdezte a Computerworld őket:

Hirdetés

CW: Miért fontos egy ilyen programban a részvétel?
Fastrrr: A Z10-nek mind a lokációja és a felszerelése egy jó alapot biztosít az innovációkhoz. Jól felszerelt laborral, műhellyel rendelkezik és a közösségi részen egy kávé mellett meg lehet osztani a tapasztalatok másokkal. A közösségi iroda - a hardverközpontúság miatt - hiánypótló az egész országban, nem csak egy nagy terem, üres asztalokkal.

CW: Mi adta az ötletet az adott megoldás fejlesztésére?
Fastrrr: Az 5 alapítóból 3-an komoly vitorlásversenyző múlttal rendelkeznek, viszont a magánéletben mindenki - a műszaki beállítottsága miatt - műszaki szakterületen dolgozik. Így e két szakterület egyesítésével szeretnénk egy egyedülálló elemzőrendszert fejleszteni és ezzel segíteni más vitorlázókon, versenyzőkön.

CW: Ebben mely vállalatokkal működnek együtt?
Fastrrr: Alapvetően magunk fejlesztünk szinte mindent a hardvertől, az elemző szoftverig. Magának az adatelemző weboldalnak a fejlesztésével kapcsolatban dolgozunk együtt egy egyéni vállalkozóval.

CW: Mi várható azon a területen, amelyre a fejlesztés készült?
Fastrrr: Ma már világosan látszik, hogy a vitorlázásnak a versenyzői szintje is elmozdult az adatalapú döntések irányába. Más sportágakban már teret hódítottak maguknak a különféle big data alapokon nyugvó megoldások a versenyzők számára, de a vitorlázásban még nem terjedtek el ezek. Jelenleg a legtöbb vitorláshajón a műszerek csak a legalapvetőbb pillanatnyi adatok megjelenítésére fókuszálnak, a felhasználó nem kap valós visszajelzést a teljesítményéről. A vitorlázók számára viszont az egyik legfontosabb dolog, hogy adott körülmények között milyen hajó- és vitorlabeállítások szükségesek az elérhető legnagyobb sebesség érdekében. Emiatt a vitorlázás csúcsát képző versenysorozatok (America's Cup, Volvo Ocean Race, Vendee Globe) résztvevői már használnak hasonló megoldásokat, de jellemzően a csapatok saját maguk alakítják ki az ehhez szükséges eszközöket és eljárásokat. A piaci szereplők a hasonló versenysorozatok résztvevői számára egyedi igényekre szabott megoldásokat tudnak nyújtani, amelyek tömeges alkalmazásra - elsősorban az áruk és bonyolultságuk miatt - nem megfelelőek.

CW: Mik a további tervek?
Fastrrr: Egyelőre folyamatosan mérünk, és rengeteg adatot gyűjtünk a vitorláshajókról. A későbbiekben, mint adatgazdák, szeretnénk az adatokat, elemzés révén, értékesíteni.

Egy több mint 150 egyetemi inkubátor és csaknem 900 vállalat részvételével készült tanulmány szerint a felsőoktatási intézményekben létrehozott és gondozott vállalkozások több munkahelyet és több eladást produkálnak, mint az egyetemeken kívül fejlesztett új üzleti kezdeményezések. A globális trendnek köszönhetően számos egyetem igyekszik fokozni vállalkozói és innovációs képességeit, figyelemre méltó programok léteznek például az MIT-n (delta v), a Stanford-on (Y Combinator), az UC Berkeley-n (SkyDeck), a Harvardon (Innovation Lab) és a Georgia Tech-ben (CREATE-X). A UBI Global, az egyetemi üzleti inkubátorok nemzetközi szervezete is rangsorolja a felsőoktatási vállalkozásfejlesztési központokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.