Hirdetés
. Hirdetés

Mindig kettőn áll a vásár

|

A Hays Hungarynél specializált munkaerő-közvetítéssel, toborzással foglalkozunk. Harminchárom országban több mint 250 irodával vagyunk jelen, és támogatjuk ügyfeleinket a toborzásban-kiválasztásban. Budapesti irodánkban tízfős tanácsadói csapattal fókuszálunk kifejezetten informatikai szakemberek toborzására, igyekezve lefedni a hazai IT-piacot meghatározó területeket.

Hirdetés

Bár jelöltjeink túlnyomó része programozó (Java, Javascript, C#, C/C++, Python), számos olyan szakemberrel vagyunk kapcsolatban, akik infrastruktúrát érintő pozíciókkal foglalkoznak (rendszergazdák, rendszerszervezők, hálózatos szakemberek, security területen dolgozók, DevOps-mérnökök). Vannak továbbá vezetői kereséseink is mind menedzseri (Project Manager, Engineering Manager), mind szakértői irányban (Scrum Master, Product Owner, Technology Lead).

Hirdetés

A dinamikus technológiai fejlődésnek köszönthetően azt tapasztaljuk, hogy a meglévő területek mellett - ahol köztudottan jelentős a munkaerőhiány - folyamatosan jelennek meg új irányok, így új munkakörök az IT-piacon, amelyek, ha lehet, még nagyobb kérdőjelet hagynak maguk után. Vannak technológiák, amelyek már begyűrűztek hazánkba is, vannak, amelyek még nagyon gyerekcipőben járnak. Egyre több megkeresésünk érkezik data science-vonalon és IoT-fejlesztések kapcsán, viszont vannak olyan területek, például a funkcionális programozási nyelvek, ahol már megjelenik az igény a szakemberekre, de a magyar munkaerőpiac még nem áll készen a munkakörök betöltésére.

Mitől lesz vonzó?
Partnercégeinktől minden évben érkezik a visszatérő kérdés azzal kapcsolatban, hogyan tudnának még több sikeres felvételt zárni, mitől lesz vonzó egy munkahely az informatikusok számára. Az elmúlt évek trendjei azt mutatták, hogy mindig az érdekes projekt, szakmai kihívás és fejlődési lehetőség, nem utolsósorban pedig az anyagi kompenzáció mozgatja meg leginkább a szakembereket. Lassan megszokottá válik, hogy valaki akár évente vált, mert úgy érzi, már nem tud fejlődni, valami többre vágyik, vagy csak jelentősen magasabb fizetési csomagért mozdul egy akár ugyanolyan munkakörbe.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindig kettőn áll a vásár. A cégeknek érdemes figyelembe venniük a jelöltek igényeinek alakulását, jelentsen ez rugalmas munkaidőt, home office-lehetőséget, családbarát munkahelyet, folyamatos fejlődést biztosító tréningrendszert vagy motiváló bónuszstruktúrát és karrierutat. Viszont azt is fontos megérteni, hogy minden cég más, teljesen más előnyökkel és hátrányokkal, struktúrával és kultúrával. Az a vállalat, amelyik tisztában van saját piaci szerepével és helyzetével, tisztán kommunikálja a dolgozói felé támasztott elvárásait, illetve a cégben rejlő lehetőségeket, sokkal sikeresebb lesz, mint az a versenytársa, amely adott esetben üres ígéretekkel vagy magas bércsomaggal igyekszik kompenzálni azokat a gyengeségeket, amelyekre rövid időn belül fény derül az újonnan csatlakozott munkavállaló számára. A jól kialakított, pozitív vállalati légkör, illetve jól megszervezett munkafolyamatok és konzisztens vállalati döntések jelentős mértékben növelik a munkavállalók lojalitását.

A jelöltek oldaláról talán a legfontosabb tényező, amit érdemes megérteni, a motiváció. Ha egy fejlesztő kifejezetten a legújabb technológiákkal szeretne foglalkozni, hiába ajánl neki a cég rugalmas munkaidőt és egekbe szökő fizetést, nem számolhat gyümölcsöző munkaviszonnyal. Technikai területen egy jelentkezőnek számos elvárásnak kell megfelelnie; ismernie kell a megfelelő technológiákat, módszertanokat, adott esetben iparági sajátosságokat, nagyon sok esetben tudnia kell legalább kommunikációs szinten angolul, rendszerekben kell tudnia gondolkozni, folyamatosan reagálnia kell a felmerülő problémákra, technológiai kihívásokra. Komplex munkakörökről van szó, ahol a kulcs a folyamatos tanulás és fejlődés, de ezek a szakemberek igénylik is ezt a fajta környeztet.

Munkahelyváltáskor azoknak van a legkönnyebb dolguk, akiknek vagy saját területükön belül mély, szerteágazó tudásuk van, gyakorlatilag területükön belül szakértői szinten vannak, vagy azoknak, akik több lábon állnak, sok projektet láttak már a pályafutásuk során, változatos rendszerekkel dolgoztak, akár koordinációs feladatokat láttak el, ügyfelekkel is foglalkoztak.

Legyen elképzelés!
Vagy egyik, vagy másik irányban, de mindenképpen érdemes törekedni a folyamatos fejlődésre és új készségek elsajátítására, legyenek ezek új technológiai ismeretek vagy soft skillek, de fontos, hogy ezek mögött is legyen elképzelés. Nehéz olyan motiváló munkakört ajánlani egy szakembernek, aki maga sem tudja, hogy igazából mit keres, aki nem tudja definiálni azt, hogy miért jó a szakmájában, és mi az a terület, amelyet fejleszteni szeretne - ezzel reális képet festve saját magának, illetve leendő munkavállalójának.

Ebbe az irányba mutat a jövő; egy olyan folyamatosan fejlődő iparágban, mint az információs technológia, mindig is szükség lesz a változásokra mind a vállalatok, mind a munkavállalók szempontjából. Lehet sok szempontot vizsgálni, de a szemléletmód az, ami az egészet perspektívába helyezi: problémának és nehézségnek éljük meg ezeket a változásokat vagy kihívásnak és a lehetőségek kifogyhatatlan tárházának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.