Hirdetés
. Hirdetés

Öregedő társadalom, kihasználatlanul

|

Több európai ország, köztük hazánk sem használja ki az idősebb alkalmazottakban rejlő lehetőségeket derült ki a PwC felméréséből.

Hirdetés

A felmérés az 55-64 éves korú munkavállalók foglalkoztatásának sikerességét vizsgálta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 34 tagállamában.

Hirdetés

Az összegzés szerint Izland, azt követően pedig Új-Zéland és Svédország építette sikeresen üzleti modelljébe 2013-ban az idősebb munkavállalókat, ezzel szemben az eurózóna többsége alulteljesített, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország pedig csak a sereghajtók között van.

A PwC szerint, ha a rosszabbul teljesítő országok követnék például a skandináv országok gyakorlatát, hosszútávon jelentős GDP-növekedést érhetnének el.

A tanácsadó cég úgy véli, a kormányoknak érdemes lenne az állami nyugdíjrendszert tovább reformálni, ösztönözni a későbbi nyugdíjba menetelt, valamint akár anyagi juttatásokkal a munkaerőpiacon marasztalni az idősebb munkaerőt.

 

A közlemény idézi Bencze Róbertet, a PwC Magyarország HR-tanácsadási üzletágának igazgatóját, aki hangsúlyozta: jobban ki kellene használni a vállalatokon belüli életkorkülönbségből fakadó, a különböző generációk közös munkájából eredő előnyöket.

A PwC szerint a vállalatok az idősebbek tapasztalatával és tanult képességeivel versenyelőnyt szerezhetnek. Ugyanakkor fontos lenne figyelmet szentelni ezen réteg továbbképzésére, például digitális készségek elsajátítására – írták.

Az 55 év feletti korosztály foglalkoztatása többletköltséget vonhat maga után, másfajta igény merülhet fel a fizetés, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi juttatások terén, azonban a tanácsadó cég szerint ezt különböző adókedvezményekkel és támogatásokkal lehetne segíteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.