Hirdetés
. Hirdetés

Szakemberhiány és átlagbérek

|

A növekvő szakemberhiány mellett az átlagbérek növekedéséről számol be a Hays Hungary 2018-as bérfelmérése.

Hirdetés

Tavaly átlagosan 9 százalékkal nőttek a bérek, főként a kezdő pozícióknál - derül ki a Hays Hungary munkaerő-közvetítő bérfelméréséből. Ám nem minden területen töretlen a növekedés.

Hirdetés

Informatika és mérnöki területek
Új területek és új munkakörök megjelenése jellemzi az informatikai munkaerőpiacot, ezzel párhuzamosan pedig a bérek is emelkednek. A legkeresettebb területeken (Java, C#, JavaScript és az automatizált tesztelés) továbbra is növekednek a fizetések, de az eddig megszokott ugrásszerű emelkedésről már nem beszélhetünk. A Hays adatai szerint sokkal nagyobb igény mutatkozik a több iparági ismerettel rendelkező fejlesztőkre, mint az olyan szeniorokra, akik ugyanazon a projekten dolgoznak több éve. Ugyanakkor a mély szakértelemmel bírók megtalálása egyre nagyobb kihívást jelent a cégek számára.

2017-ben a gyártási és mérnöki területeken a legnagyobb létszámnövekedés az autóipari és elektronikai területeken volt tapasztalható. Javultak a mérnöki bérek, az elmúlt öt év alatt a nem vezetői vagy beosztott pozíciókban 19 százalékos, a vezetői fizetéseknél 3 százalékos béremelkedés tapasztalható.

Értékesítés, marketing
Egyike a leggyorsabban fejlődő területeknek a műszaki és informatikai értékesítés - a gyártás, mérnöki és informatikai iparágak mellett. Jóllehet, lassult a bérek növekedése, még mindig e két területen a legversenyképesebbek a kompenzációs csomagok. Szakképzett munkaerő hiányában igazi kihívás megfelelő embereket találni ezekre a pozíciókra. A Hays munkatársai szerint jelentősen nőtt az értékesítést támogató funkciók szerepe.

Egyre nagyobb a kereslet azokra a marketingszakemberekre, akiknek kiépített kapcsolatrendszerük van a viszonteladókkal, és munkájuk közvetlenül hat a nyílt piaci versengésre, de egyre népszerűbbek az olyan szakemberek is, akik jártasak az adatbázis-kezelésben, vagy technikai és kereskedelmi vénával rendelkeznek. Az e-kereskedelem növekedése folyamatos online jelenlétre készteti a vállalatokat, viszont a digitális marketingben otthonosan mozgó szakemberekből országos szintű hiány van.

Pénzügy, számvitel, bank
A pénzügyi folyamatok központosítása következtében az utóbbi három évben csökkent a könyvelői és kontrolling-pozíciók száma. A pénzügy és számvitel területén sokkal több az elérhető szakember, mint a betöltetlen pozíció. Ahhoz, hogy valaki kitűnjön az álláskeresők tömegéből, rendelkeznie kell a diplomán kívül valamilyen további pénzügyi képesítéssel vagy technikai ismerettel.

Ami a banki és biztosítási szektort illeti, kihívást jelenthet a megfelelés az új jogi követelményeknek, a munkaerőpiacra belépő Y generációs jelöltek megnyerése, a tapasztalt szakemberek megtalálása és a frissdiplomás jelöltek megszólítása, hiszen ez a terület veszített népszerűségéből.

Kereskedelem, HR
Növekedést ígér a kiskereskedelmi forgalom, ami a bérekre is hatással van, de a gyarapodás mértéke szektoronként és márkánként eltérő lehet. Ezt leginkább a belépő szintű pozícióknál lehet tapasztalni, míg vezetői szinteken minimális a bérnövekedés. Az online vásárlás népszerűsége miatt a legtöbb vállalat nagy hangsúlyt fektet ennek fejlesztésére, így az e-kereskedelemben és a digitális médiában jártas szakemberek iránt várhatóan nagy lesz a kereslet.

A külföldre vándorlás komoly hatással volt a hazai munkaerőpiacra. Az itthon maradt szakemberek kevésbé tartják kockázatos lépésnek a munkahelyváltást, így a legnagyobb problémát nem a jelentkezők hiánya, hanem a tapasztalt munkavállalók megtalálása jelenti. Sokkal fontosabbak lettek a nem anyagi tényezők, így például a távmunka lehetősége vagy a négynapos munkahét. Az employer branding egyre inkább fókuszba kerül a jövőben, és minden cég számára kulcsfontosságú lehet a jelöltek megtartása érdekében.

Üzleti kiszolgáló központok
Továbbra is dinamikus fejlődést mutat az üzleti kiszolgáló központok (SSC) szektora, amely tovább erősítette a jelöltekért folyó versenyt, és egyes területeken a bérek nagymértékű növekedését eredményezte. Magyarország iránt továbbra is nagy az érdeklődés a külföldi befektetők körében, becslések szerint tavaly mintegy 50 ezer főt foglalkoztatott ez az ágazat. A dinamikus fejlődés mellett a szektor számos kihívással néz szembe. A betöltetlen pozíciók száma évek óta folyamatosan növekszik, egyre nagyobb arányban haladja meg a potenciális álláskeresők számát, és továbbra is nagy az igény az idegen nyelveket beszélők iránt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.