Hirdetés
. Hirdetés

Szexuális zaklatás a Szilícium-völgyben

|

Egy most megjelent tanulmány szerint sokszor kerülnek kellemetlen és megalázó helyzetbe a technológiai szektorban dolgozó nők.

Hirdetés

A női alkalmazottak által a technológiai vállalatoknál elszenvedett szexuális zaklatásról és más negatív jelenségekről indított kutatást néhány, az iparágban tevékenykedő női vezető - többek között Ellen Levy startup befektető, a LinkedIn volt alelnöke, Bennett Porter, a SurveyMonkey marketing alelnöke, valamint Monica Leas és Julie Oberweis a Stanford Egyetemről -, amelynek eredményét az "Elephant in the Valley" című jelentésben tették közzé.

Több mint 200, legalább 10 éves tapasztalattal rendelkező nőt kérdeztek meg a kutatás során egy meglehetősen szűk - de a technológia cégek által rendkívül sűrűn lakott - földrajzi régióban: a válaszadók 91 százaléka a San Franciscó-i öböl környékén és a Szilícium-völgyben dolgozik. Hetvenhét százalékuk 40 év feletti, 75 százalékuknak van gyereke. Komoly befolyással rendelkeznek, 25 százalékuk felsővezető, 11 százalékuk cégalapító, 11 százalékuk vállalkozó. A startup cégek mellett többen dolgoznak az Apple-nél, a Google-nél és a VMware-nél.

És akkor következzen a kutatás néhány főbb megállapítása.

Hatvan százalékuk tapasztalt munkahelyén nemkívánatos szexuális közeledést, és ennek a körnek 65 százalékát valamelyik felettese zaklatta, 50 százalékát pedig egynél többször ért ilyen kellemetlen incidens. Minden harmadik érintett féltette a személyes biztonságát. Kilencven százalékuk volt tanúja szexista viselkedésnek céges rendezvényeken és iparági konferenciákon.

Sajnálatos módon a zaklatott nők 39 százaléka semmit nem tett az esetet követően, mivel úgy vélte, hogy az incidens jelentése negatív hatással lesz a karrierjére. Harminc százalékuk azért nem jelentette az esetet, mert gyorsan el akarta felejteni, 29 százalékuk pedig nyilatkozatot írt alá arról, hogy nem hozza rossz hírbe munkaadóját.

A megkérdezettek 84 százalékáról mondták kollégáik (sokszor a hátuk mögött), hogy túlságosan agresszívak. A kutatás szerint nehéz a technológiai iparágban tevékenykedő nőknek megtalálniuk a viselkedésbeli egyensúlyt úgy, hogy ne tűnjenek se túlságosan félénknek, se túlságosan rámenősnek. Negyvenhét százalékukat kérték már meg alacsonyabb szintű feladatok (például jegyzetelés, ételrendelés) elvégzésére, amelyekre férfiakat nem szoktak felkérni, és 32 százalékuk nem értett azzal egyet, hogy ilyesmire kérték őket.

A válaszadók 88 százaléka tapasztalta, hogy az ügyfelek vagy kollégák a férfi munkatársaknak intézik azokat a kérdéseket, amelyeket nekik kellett volna. Nyolcvannégy százalékuk számolt be arról, hogy a szemkontaktust nem vele, hanem egy férfi kollégával vette fel a partner, és 87 százalékuk kapott megalázó megjegyzéseket férfi kollégáitól.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.