. Hirdetés

Mezítlábas Paganinik, avagy kontraktorok kerestetnek

|

Nincs változás, a munkaerőhiány az informatikában folyamatosan növekszik. A jelenség globális, olyan, mint a Föld légkörének felmelegedése. Beszélünk róla, s közben a helyzet nem látszik javulni, elszenvedjük az egyre súlyosabb következményeit. Halovány reményt adhat egy újfajta vállalkozási forma, amely valamelyest enyhítheti a tehetséghiányt az informatika bizonyos szegmenseiben.

Hirdetés

Nem találom a megfelelő magyar fordítását. Ha azt mondom, egyéni vállalkozó, talán közel járok ahhoz a jelentéshez, amelyet az angolszász világban contractornak hívnak az IT-sok (is), és azt értik alatta, hogy egy speciális feladat elvégzésére (jellemzően egy-egy projekt keretében) szerződtetnek egy kellő speciális szakértelemmel rendelkező vállalkozót, aki a maga ura, nincs főnöke, tulajdonosa, magának keresi meg a kenyerét. Ez a kontraktor nem azért vállalkozó, mert a megrendelő úgy jobban jön ki az ügyletből, nem kényszervállalkozó, és nem azért állít ki számlát, mert így okosba' oldják meg, hogy elkerülhessék a különböző járulékok befizetését az állam kasszájába.

          

Ez a kontraktor azért az, ami, mert úgy gondolja, hogy amit tud, arra nagy szükség van a piacon, és projektről projektre szerződve több pénzre tehet szert, mintha egyetlen cégnél húzná meg magát alkalmazottként az IT-osztály egyik félreeső és csendes sarkában.

Az ilyen kontraktor szakterületének Paganinije, valóságos virtuóz az e téren felmerülő feladatok megoldásában, feleannyi idő alatt végzi el a rárótt munkát, mint amennyit egy átlagos képességű IT-s égetne el rá, és nem mellesleg munkája minősége osztályon felüli. Viszont kedveli a függetlenséget, azt, hogy mezítlábas lehet (a taxisok világából véve a szó ilyetén jelentését: nem kötődik semmilyen társasághoz, a maga ura). Viszont ugyancsak megkéri a munkája árát, ahogyan az egy virtuóztól el is várható.

E Paganinikre óriási a szükség manapság, amikor az IoT terjedésének következtében a tárolandó és feldolgozandó adatok mennyisége többszöröződik, és az üzlet kezd rájönni, hogy ezekből az adatokból értékes következtetéseket lehetne levonni - ha akadna, aki képes lenne rá.

           

Szintúgy lámpással keresik a tehetséges kontraktorokat az IT-biztonság terén, különös tekintettel a behatolások felderítésére, a biztonságos szoftverek fejlesztésére és a támadások hatásának enyhítésére.

S hogy meglegyen a három példa, az egészségügyben is nagy az igény tehetséges IT-sokra. Ahogyan öregedik a társadalom, egyre több informatikai alapokra épített eszköz, megoldás kell ahhoz, hogy az idősek állapotát monitorozhassák - az ápolók, felügyelő személyzet létszámának növe-lése nélkül. Az egészségügyi ellátás javítása és a költségek csökkentése egyszerre csak a technológia adta lehetőségek intenzív kiaknázásával érhető el.

Mielőtt félreértés lenne, mindazt, amit eddig leírtam, nem a magyar valóságra alapoztam. Egyik laptársunk, a CIO.com weboldalán, The state of the IT contractor job market in 2017 címmel igen érdekes írásra bukkantam, amely az IT-kontraktorok amerikai munkaerőpiacának idei helyzetét elemzi.

Úgy fest, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már említésre méltó azoknak a munkaerő-piaci súlya, akik a függetlenséget és e sajátos vándoréletet választják, amikor boldogulásukat keresik. Vállalják, hogy 3-6 havonta új környezetbe lépnek be, számukra eddig ismeretlen iparágakban működő vállalkozások fejlesztési projektjeinek válnak kulcsembereivé, és olyan kollégákkal működnek együtt, akikkel korábban sohasem találkoztak.

És úgy tűnik, vannak ott olyan üzleti vezetők, menedzserek, akik felismerték, hogy gazdaságosabb és ésszerűbb speciális szakértelmet kívánó részfeladatok elvégzésére specialistát felkérni, még ha elsőre költségesebbnek is tűnik. És ezek az üzleti vezetők, menedzserek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy megállapítsák, ki a szakmája Paganinije, és képesek a virtuózokból kihozni maximumot.

Sejteni vélem, hogy nálunk miért nem jött még el a kontraktorok kora.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.