Hirdetés
. Hirdetés

Új állami szereplő a kiberbiztonsági palettán

|

Magyarországon a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el a digitális termékek kiberbiztonságát tanúsító hatósági feladatait.

Hirdetés

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) azzal a céllal jött létre, hogy stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohányügy, vagy éppen a bányászat és a földtani tevékenységek. 2022. január 1-től pedig az Országgyűlés kiberbiztonsági feladatokkal bővítette a Hatóság jogkörét, ezáltal is segítve a digitális gazdaság kibontakozását és működőképességét.

A hálózati és információs rendszerek és szolgáltatások létfontosságú szerepet játszanak a társadalomban és a gazdasági növekedés gerincévé váltak. A fokozott digitalizáció növeli a kiberbiztonsági kockázatokat, mely kockázatok mérséklése érdekében a polgárok és a vállalkozások által használt digitális termékeket és szolgáltatásokat jobban kell védeni a kiberfenyegetésekkel szemben. A kibertámadások Európa-szerte egyre gyakoribbá és egyre kifinomultabbá válnak. Ez a tendencia a jövőben vélhetően tovább fog erősödni, hiszen a következő egy év alatt - előreláthatólag - kb. 22,3 milliárd készülék kapcsolódik majd a dolgok internetéhez. Mindezek tükrében, illetve a nyílt és biztonságos kibertér kiépítése érdekében, erőteljesebb és újabb kiberbiztonsági intézkedéseket szükséges hozni, azért, hogy a polgárok bizalma növekedjen a digitális eszközök és szolgáltatások iránt.

A fenyegetésekkel szembeni védelem egyik eszközeként a Kiberbiztonsági Ügynökségről, valamint az információs és kommunikációs technológia kiberbiztonsági tanúsításáról szóló (EU) 2019/881 rendelet alapján Magyarországon a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el a digitális termékek kiberbiztonságát tanúsító hatósági feladatait. A tanúsítási tevékenység célja az, hogy az állampolgárok és a vállalkozások által megvásárolható, igénybe vehető infokommunikációs eszközök és szolgáltatások esetében garantálni lehessen a kiberbiztonság folyamatosan fejlődő követelményeinek való megfelelést.

"A tanúsítványban foglalt információk birtokában a fogyasztó szabadon eldöntheti, hogy milyen erős kiberbiztonsági képességgel bíró terméket kíván megvásárolni és használni a jövőben. Ennek eredményeként az infokommunikációs termékek iránti vásárlói bizalom hatékonyan növelhető" - mondta dr. Bencsik Balázs, az SZTFH Kiberbiztonsági Tanúsítási igazgatója.

Mindezek mellett a Hatóság felügyeli a digitális termékek és szolgáltatások kiberbiztonsági tanúsítási folyamatát, valamint az akkreditált megfelelőségértékelő testületek és vizsgálólaboratóriumok, gyártók és forgalmazók tevékenységét. Az SZTFH ennek érdekében - auditok formájában - vizsgálatokat végez a megfelelőségértékelő testületeknél, a kiberbiztonsági tanúsítványok birtokosainál és a "megfelelőségi nyilatkozatok" kibocsátóinál.
A Hatóság kiberbiztonsági felügyelete és tevékenysége révén elősegíti a hazai gyártású, fejlesztésű termékek, szolgáltatások kiberbiztonsági követelményeknek való megfelelését, ezáltal elősegítve a kiberbiztonság, mint versenyelőny érvényesítését a piacon, valamint ezen termékek és szolgáltatások megjelenését az EU egységes piacán.

A kiberbiztonság erősítése területén az SZTFH további fő prioritása a kiberbiztonsági tudatosság növelése, azaz a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése, valamint az állampolgárok online térben történő biztonságos eligazodásának segítése.

"A Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia fontos feladatként határozta meg azt, hogy Magyarország a szakosított intézményein, a civil, a gazdasági és a tudományos terület szereplőivel kialakított együttműködéseken keresztül támogatja a kibertér biztonságos használatát célzó és figyelemfelhívó tevékenységeket, valamint a kiberbiztonsági gyakorlati tudást elősegítő kezdeményezéseket, különös figyelmet fordítva az egyéni felhasználók, valamint a kis- és középvállalkozások tudatosítására. Mindezeket figyelembe véve az SZTFH egyik kiemelt célja, hogy Magyarország polgárai a digitális szolgáltatásokat biztonságosan vegyék igénybe, ismerjék és tudatosan alkalmazzák azokat az eljárásokat, amelyek eredményeként képesek elkerülni, vagy csökkenteni a kiberfenyegetések káros hatásait" - hangsúlyozta a Hatóság igazgatója.

A kiberbiztonsági tudatosság olyan eszköz, amely a kiberteret megbízható környezetté alakítja a társadalmi és gazdasági folyamatok zavartalan működéséhez, az állam kiberbiztonsági szervezetei számára ezért elsődleges feladat ennek előmozdítása és erősítése.

Egy podcast azoknak, akik tudják mi a kiberbiztonság, és főleg azoknak, akik nem.

A kiberbiztonsági szemléletformálás jegyében az SZTFH már idén elindította saját pocdast sorozatát. A Minden Kiberül címet viselő podcast célja, hogy felhasználóbarát és könnyed stílusban mutassa be az aktuális kiberbiztonsági trendeket, fenyegetéseket és csalásokat, valamint meghívott ismert vendégek megtörtént esetein keresztül elemezze ki az adott szituációkat és trükköket. Mindeközben hasznos tanácsok és ötletek is elhangoznak az egyes részekben, amelyek havonta több alkalommal jelennek majd meg.

Ez a podcast abban segít, hogy felhívja a figyelmet a kiberbiztonsági veszélyekre, úgy, hogy közben hasznos tippekkel, jó tanácsokkal és megtörtént esetekkel hozza közelebb a kiberteret.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.