Hirdetés
. Hirdetés

Az internet jövője nem lehet Peking kezében

|

Figyelmeztetés érkezett egy komoly helyről.

Hirdetés

Világszerte arra figyelmeztetik a kormányokat, hogy az internet jövőjének alakításával kapcsolatban "óvatosan" járjanak el Pekinggel vagy a kommunista rezsim által erősen befolyásolt nemzetközi szervezetekkel.

Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) új jelentése szerint a Kínai Kommunista Párt (KKP) azt reméli, hogy a hazai online cenzúrát az egész világra kiterjesztheti. Méghozzá azzal, hogy befolyásolják, hogyan alakítják ki a kibertérre vonatkozó szabályokat és értékeket az olyan globális testületek, mint az Internet Világkonferencia.

Hirdetés

"Azzal, hogy a KKP vezető szerepet tölt be a kibertér nemzetközi irányítási rendszerének létrehozásában, azt reméli, hogy az internet saját hazai irányítását több más joghatóság is követni fogja, és ez átformálja a globális normákat. Ezzel a KKP lehetővé teszi a kibertér megosztását, hogy olyan kibertér jöjjön létre, amely fogékony a felügyeletre és az ideológiai befolyásolásra" - áll a jelentésben.

Az ASPI arra is figyelmeztetett, hogy azoknak a kormányoknak, amelyeknek nincs átfogó szabályozásuk a kibertérrel, óvatosnak kell lenniük, amikor Pekinggel a nemzetközi kiberkormányzási stratégiákról tárgyalnak, megjegyezve, hogy a kínai rezsim elhomályosítja, hogy mekkora befolyása van a főbb konferenciák vagy testületek felett.

"Az olyan eseményeket, mint az Internet Világkonferencia, úgy tűnik, mintha a nemzetközi közösség szervezné. Valójában közvetlenül a Kínai Kibertér Adminisztráció (egy eredetileg a korábbi Külső Propaganda Hivatalból született ügynökség) szervezi őket" - olvasható a jelentésben. Ez a hivatal felelős az online tartalmak kezeléséért Kínában.

Hszi Csin-ping kínai vezető évek óta arra utasítja a KKP-t, hogy az internet ellenőrzésére összpontosítsa erőfeszítéseit, mivel az Peking számára az biztosítaná azt, amit Hszi "diskurzushatalomnak" nevezett a nemzetközi kommunikációban és vitákban. Hszi 2017-es megjegyzéseiben már megfogalmazta azt a víziót, hogy "a technológiát az internet uralmára használjuk", hogy elérjük az ökoszisztéma minden része feletti ellenőrzést, beleértve az alkalmazásokat, a tartalmat, a minőséget és a munkaerőt - idézi fel cikkében a The EpochTimes.

A demokratikus nemzetek és az autoriter rezsimek közötti "kettéválással" vagy egy új "splinternettel" (amit az internet balkanizációjaként is emlegetnek) kapcsolatos aggodalmak is régóta fennállnak. Jelenleg olyan országok, mint Kína, Oroszország és Törökország erősen ellenőrzik az internethasználatot, és a feltételezések szerint az internet további fejlődése e geopolitikai törésvonalak mentén az online világot egy nyílt és szabad internet és egy erősen cenzúrázott változat között oszthatná meg.

A KKP valójában a Nemzetközi Távközlési Uniónak, a számítástechnikai és kommunikációs szabványok meghatározásáért felelős ENSZ-ügynökségnek tett ajánlatokat, amelyet jelenleg a kínai állampolgárságú Zhao Houlin vezet. Mindez akkor történik, amikor nemzetközi tárgyalások folynak az internet alapjául szolgáló új infrastruktúráról, hogy az hatékonyabbá váljon és képes legyen megfelelni a gyorsan változó fogyasztói igényeknek.

Peking és más tekintélyelvű kormányok arra törekednek, hogy "a tekintélyelvűséget beépítsék a világhálót alátámasztó architektúrába", és az állami internetszolgáltatóknak nagyobb ellenőrzést teremtsenek a felhasználók felett - figyelmeztetnek a szakértők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.