Hirdetés
. Hirdetés

Irán üdvözli a Starlinket, de a szolgáltatóknak el kell fogadniuk az ország törvényeit

|

Mintegy 100 műholdas internetkapcsolat aktív már Iránban.

Hirdetés

Elon Musk amerikai mágnás szerint Iránban megnőtt a műholdas internetszolgáltatások használata, és jelenleg mintegy 100 Starlink-eszköz aktív az országban. Ezt a SpaceX vezérigazgatója még hétfőn egy tweetben közölte, három hónappal azután, hogy megerősítette, hogy aktiválja a szolgáltatást az országban, hogy segítsen az irániaknak kijátszani a kormány által az országos tüntetések közepette bevezetett internetkorlátozásokat.

Irán üdvözli a műholdas internetes technológiákat, köztük a Starlinket, de a szolgáltatóknak el kell fogadniuk az ország szabályozásait - mondta szerdán Isza Zarepour iráni információs és kommunikációs technológiai miniszter. "Üdvözöljük a műholdas internetet, beleértve a Starlinket is, de el kell fogadniuk a szabályokat" - mondta Zarepour újságíróknak a kabinet ülésének alkalmával, amint azt a minisztérium sajtóközleménye idézi.

Körülbelül 3000 iráni falu nem rendelkezik internetkapcsolattal, és a miniszter szerint ők is profitálni fognak a Starlink érkezéséből.

Médiajelentések szerint a Fehér Ház és Musk állítólag az iráni tömegtüntetések támogatásaként tárgyaltak az internetszolgáltatás biztosításáról Iránban. A milliárdos még szeptemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok "az internet szabadságának előmozdítására" és az irániak "szabad információáramlásának" megkönnyítésére irányuló erőfeszítéseinek részeként aktiválja a Starlinket Iránban.

Hirdetés

Az iráni rezsim súlyosan korlátozza általánosságban is az internet-hozzáférést, de különösen a népszerű közösségi médiaplatformokat, például az Instagramot, amelyek kulcsszerepet játszanak a tüntetők kommunikációjában. Még annak ellenére is, hogy ezek a korlátozások számos problémát okoztak azoknak, akik a közösségi médiára támaszkodnak vállalkozásaik népszerűsítésében, és óriási kárt okoztak az e-kereskedelemnek.

A nyilvános tüntetések azt követően kezdődtek Irán-szerte, hogy szeptemberben meghalt a 22 éves Mahsa Amini, akit állítólag az ország úgynevezett erkölcsrendőrsége ölt meg, mert nem megfelelően viselte a hidzsábot. Az iráni hatóságok szerint Amini szívrohamban halt meg.

A kormányt rendkívül idegesíti, hogy az emberek az internetet és a közösségi médiát használják a tüntetésekről szóló hírek és képek megosztására, ami a lakosság nagyobb részét motiválhatja a tüntetésekhez való csatlakozásra. Az iráni hatóságok szerint a zavargásokat külföldről szították. Az iráni bűnüldöző szervek tömegesen tartóztatnak le olyan embereket, akiket nyugati országok, Izrael és Szaúd-Arábia hírszerző szolgálatai szerveztek be.

Az év elején több amerikai törvényhozó és Victoria Coates volt amerikai tisztviselő, aki a Trump-kormányzatban az energiaügyi miniszter főtanácsadójaként dolgozott, felszólította Elon Musk vállalkozót, hogy aktiválja a Starlink műholdas hozzáférést az irániak számára.

A közösségi médiában szeptember és október folyamán megjelent beszámolók szerint magánszervezetek Starlink-vételi berendezéseket csempésztek Iránba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.