Hirdetés
. Hirdetés

További hatmilliárddal nőtt a magyar Vodafone amúgy sem kis vesztesége

|

Már az előző üzleti év is jelentős veszteséget hozott a mobilszolgáltatónak, az eredmények pedig még rosszabbak lettek.

Hirdetés

Megjelent a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. céges beszámolója a 2021 és 2022 áprilisa közti üzleti évről, amelyet több gazdasági lap is szemlézett. A jelentésből kiderült, hogy a mobilszolgáltató ismét veszteséges üzleti évet zárt, ráadásul a veszteség mértéke is jelentősen növekedett az előző évhez képest.

2020 és 2021 tavasza között a magyar Vodafone már eleve összesen 1,4 milliárd forintos veszteségnél járt, ami a most elkönyvelt adatokkal már 7,4 milliárd forintra rúg. Noha a Vodafone Magyarország tavalyi értékesítésből származó nettó bevétele 284 milliárdról növekedett 288 milliárd forintra, az egyéb bevételek esetében már nem könyvelhettek el ilyen pozitív változást.

Az egyéb bevételek ugyanis jelentős mértékben csökkentek: a mintegy 33 milliárd forintról 10 milliárd forintra; de a pénzügyi műveletekben is veszteséget könyveltek el, ugyanis a ráfordítások 9,8-ról 12,8 milliárd forintra növekedtek, így az eredmény 11,5 milliárd forintos mínusznál állt meg, szemben az egy évvel korábbi, 8 milliárd forintos ráfizetés után.

Hirdetés

A Vodafone Magyarország egyébként 2009 és 2014 között veszteséges volt, ebben az időszakban nem is fizetett osztalékot. A 2015-től 2019-ig pedig összesen 38 milliárd forint osztalékot fizetett a vállalat, a három évvel ezelőtti 15,4 milliárd forint profitot eredménytartalékba helyezték.

A hektikusnak tűnő számok ellenére, ahogy arról a Computerworld már korábban is beszámolt, a kormány nemrég bejelentette, hogy a Magyar Állam és a 4iG közösen vehetik meg a Vodafone Magyarországot, nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítve a hazai tulajdonba vételt, amit nem tartanak államosításnak.

A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakció értelmében a vállalatcsoport a Magyar Állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-vel, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagját. Az akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam részesedése 49 százalék lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.