Hirdetés
. Hirdetés

20 éves az első Ericsson-labor a Műegyetemen

|

Nyáron indul a versenyképességi szerződési pályázat. Az induló keretösszeg 9,4 milliárd forint, amire egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok konzorciumai pályázhatnak.

Hirdetés

Húsz éves a Műegyetem Nagysebességű Hálózatok (HSN) Laboratóriuma. Az Ericsson kutatási világhálózatának első magyarországi tudományos kompetenciaközpontja jó példája az egyetemi és vállalati tudás összefogásának.

Az elmúlt húsz évben több mint 80 PhD hallgató szerzett tudományos fokozatot a Távközlési és Médiainformatikai Tanszéken működő laborban. A kutatóhelyhez 30 technológiai szabadalom, 600 tudományos publikáció, számtalan nemzetközi K+F program és piaci fejlesztés kapcsolódik. A laborban többek között a szélessávú átvitelhez, a mobilkommunikációhoz és az optikai hálózathoz kapcsolódó kutatással, valamint a jövő internetarchitektúráinak modellezésével foglalkoznak.

Az Ericsson Magyarország 1700 munkatársa közül 1200-an végeznek kutatás-fejlesztési tevékenységet. A vállalatnak tehát különösen fontos, hogy kiváló szakemberek kerüljenek ki a hazai felsőoktatásból. Az elmúlt 20 évben három további kutatólabor létesült a BME-n és az ELTE-n, így immár négy magyarországi kutatási hely csatlakozik az Ericsson globális tudáshálózatához.

A Magyar Tudományos Akadémia a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen azon dolgozik, hogy az arra érdemes kutatási, fejlesztési műhelyek támogatást kapjanak – hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke. Cél, hogy a hazai csapatok minél nagyobb hozzáadott értéket termeljenek, és a laborok fejlesztései rövid időn belül termékké váljanak. Az Ericsson és a BME közötti kapcsolat példa értékű, jó lenne, ha más vállalatok, egyetemek és kutatóintézetek is kihasználnák az együttműködésben rejlő kölcsönös előnyöket.

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára bejelentette: június közepén versenyképességi szerződési pályázat jelenik meg, amelynek keretében kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására pályázhatnak egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok konzorciumai. Az induló keretösszeg 9,4 milliárd forint, ami a tervek szerint még ebben az évben további, legalább 10 milliárd forinttal egészül ki. E pályázatok lehetőséget adnak az ipar és a felsőoktatás kapcsolatában nagy jelentőségű ipari campus program megvalósítására is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.