Hirdetés
. Hirdetés

500 gigabájt egyetlen DVD lemezen

|

A Microholas projekt (melynek a magyar BME is résztvevője) célja, hogy 1 terabájtot zsúfoljon egy HD DVD vagy Blu-ray lemezre.

Hirdetés

A Berlini Műszaki Egyetem (Technische Universitaet Berlin) által koordinált Microholas projektben több európai intézmény, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a szintén magyar Optilink is részt vesz. A mikroholografikus adatrögzítési technológia az optikai lemezek tárolókapacitását állítólag 1 terabájtosra bővítheti, de a jelenlegi, 500 gigabájtos eredmény is magáért beszél.

A hagyományos, a lemezek felszínén történő adatrögzítés helyett a technológia belső nanostruktúrával operál. Az új diszkek összesen 50 rétegben tárolnak 10-10 gigabájtnyi adatot. Susanna Orlic professzor, a projekt vezetője elmondta, hogy az optikai lemezek denzitása a hullámhossz multiplexálásával (zöld mellett kék lézer) tovább növelhető, így nem lehetnek elégedettek a fél terabájtos kapacitással. Orlic azt is hozzátette, hogy az új lemezek célja elsősorban a hosszú távra szóló adattárolás elősegítése, nem pedig az, hogy mindenki ezer mozifilmet hordhasson magával egyetlen DVD-n.

 

orlic.jpg
 

 

Egy egyrétegű Blu-ray lemez jelenleg 25 gigabájt, egy egyrétegű HD DVD lemez 15 gigabájt adatot képes tárolni, a kétrétegű változatok pedig dupla annyit. A holografikus technológiáknak nem a Microholas az első képviselője: az InPhase 130 milliméteres Tapestry lemeze 64 DVD-nek megfelelő mennyiségű információt tud raktározni, és az izraeli Mempile is előállt a TeraDisc nevű optikai lemezzel, amely a cég szerint szintén 1 terabájt maximális kapacitással rendelkezik.

mempile.jpg
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.