Hirdetés
. Hirdetés

5G-szikra Budapestről

|

Budapesten, a Műegyetem falai között foglalkozott első ízben behatóan Európa tudományos közössége az 5G rejtelmeivel.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy az IEEE Irányító Bizottsága Budapestre hozta European Wireless 2015 (EW15) konferenciáját, amelynek előadásai az „5G és ami mögötte van” téma köré épültek. A magyar kutató-fejlesztői közösségnek, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek (BME) ugyanis ott a helye az 5G fejlesztésén dolgozó európai csapatban. Az is jelzés értékű, hogy Európa tudományos közössége először Magyarországon foglalkozott mélyrehatóan a mobilkommunikációban forradalmi változásokat hozó 5G-technológiával – hívja fel a figyelmet Charaf Hassan,a május végi konferencia általános elnöke, a Műegyetem docense.

Az EW15 a vezeték nélküli technológiák minden aspektusát felölelte, a fizikai hálózattól az alkalmazásokig. Negyvennyolc országból, több mint 200 előadás-pályázatot nyújtottak be, ebből egy szakértő bizottság választotta ki azt a 86-ot, amely nyilvánosságot kapott a konferencián,, ahol végül 30 ország képviseltette magát. Európán kívül érkeztek az Egyesült Államokból, Kínából, Libanonból és Egyiptomból is.

Főelőadóként a szervezőbizottságnak sikerült megnyernie a szakma  három, világszerte elismert képviselőjét. Muriel Médard, az MIT professzorasszonya a hálózatkódolás világába vezette be a hallgatóságot. Erik Dahlman, az Ericsson egyik vezető kutatója az 5G jövőjét, a fejlődés ütemtervét vázolta fel. Tommaso Melodia, a Boston University docense az emberi testbe épített implantátumok egymás közötti kommunikációjával foglalkozott.

A plenáris előadásokon, valamint a szekció-előadáson kívül 6 tutorial és 2 workshop is gazdagította a programot. Az 5G mellett kulcstéma volt az eszközök közötti biztonságos kommunikáció, a dolgok internete és az okos szenzorok, valamint a hálózati programozás Android platformra.

A konferenciának 140 regisztrált résztvevője volt, de a plenáris előadásokat nem kötötték regisztrációhoz, így további, közel 100 érdeklődő hazai oktató, kutató és egyetemista is meghallgathatta azokat.

„Azon túl, hogy a budapesti konferencia témája jelzés értékű Magyarország és a BME szempontjából, nagyon sikeresnek bizonyult a helyszín megválasztása is. Azzal, hogy nem egy szállodában, hanem a Műegyetem berkein belül tartottuk a konferenciát, felhívtuk a szakma figyelmét intézményünkre. Üzenetünket, miszerint a BME szakmailag és infrastruktúráját tekintve egyaránt kiváló, sikerült célba juttatnunk. A visszajelzések legalábbis ezt bizonyítják” – fogalmaz Charaf Hassan.

A konferencia általános elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a BME olyan tudományos közösségként működjön, amely egyrészt az iparral, másrészt a többi tudományos közösséggel is szoros kapcsolatokat ápol. Meggyőződése, hogy a Műegyetemen megvan az a tudás, szakértelem és infrastruktúra, amivel kutatói érdemben hozzájárulhatnak a globális mobilvilág előrehaladásához. Éppen ezért nem szabad szerényen a háttérben maradni. Mindent meg kell tenni azért, hogy a BME a nemzetközi tudományos kooperációba szervesen bekapcsolódjon. Az EW15 is ezt a célt szolgálta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.