Hirdetés
. Hirdetés

A fázisváltó memóriáké a jövő

|

Fázisváltó memóriák cserélhetik fel a mostani merevlemezeket és a flash memóriákat. Az új technológiát az IBM vezette cégcsoport fejlesztette ki.

Hirdetés

A fejlesztőcégek közösen hétfőn mutatták be kutatásaik legutóbbi eredményét, a fázisváltó memóriát. Ez a memóriatípus 500-szor gyorsabb, mint a jelenlegi flash memória, miközben felével kevesebb energiát használ arra, hogy adatot írjon egy memóriacellába. A memória áramkörei sokkal kisebbek, mint a jelenlegi flash memória áramkörei, csupán 3-20 nanométeresek. A kutatók meg nem nevezett elemekkel dúsított germánium ötvözetű anyaggal kísérletezve fejlesztették ki a memóriát. A cégek már levédették szabadalmukat.

Az IBM mellett a fejlesztők között van Infineon Technologiesból kivált Qimonda és a tajvani Macronix International. Kutatásaik eredményeit a héten mutatják be egy San Franciscói szakmai konferencián. A fázisváltó memória megalkotása olyan jellegű áttörés, amit az IT iparágban már régóta várnak. A végfelhasználóknak azonban türelmesnek kell lenniük, és várniuk kell, mert több év is eltehet addig, míg kész, piacképes termékké fejlődik.

A fázisváltó memória azonban ígéretes. A memória - a flash-hez hasonlóan - önmagában, kikapcsolt állapotában is megőrzi majd a rajta tárolt információt. A flash memóriától eltérően ez a típusú memória - alkotói szerint - sokkal jobban megtartja az elektromos töltést, és sokkal hatékonyabban használja azt fel. A flash-nek másik hátránya, hogy nem lehet a végtelenségig csökkenteni méretét: minél kisebbek az áramkörök, annál hamarabb elveszti a memória adatmegtartó képességét kikapcsolása után. A mérethatár 45 nm, de nyilván még éveket kellene várni arra, hogy a flash iparág ilyen piciny méretű termelési technológiákat használjon.

A fázisváltó memóriákat 22 nm-ig lehet csökkenteni, tehát jóval apróbbak lehetnek, mint a flash memóriák - mondják a fejlesztők. Úgy tűnik, sokkal tartósabb is lesz a flash-nél, amely csak 100 ezer újraírást bír ki hibamentesen. A technológia ígéretes, ám annak tömeges elterjedéséhez olcsó, könnyű termelési technológiát is ki kell dolgozzanak a kutatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.