Hirdetés
. Hirdetés

A hagyományos számítógépeket is lehet kvantumosra frissíteni?

|

A kvantummechanika tulajdonságait kihasználni képes számítógépek gyorsabban oldanak meg problémákat, mint a jelenlegi technológia. Csakhogy korántsem könnyű stabil kvantumszámítógépet építeni.

Hirdetés

A kvantumgépekben alkalmazott szupravezető anyag, a nióbium-nitrid hozzáadható egy nitrid-félvezető szubsztráthoz, így egy sík, kristályos réteg képződik. Ezt az eljárást japán kutatók mutatták be az Advanced Materials című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Sőt talán megadták a megoldást is arra, hogy egyszerűen előállíthatók legyenek olyan qubitek, amelyek a hagyományos számítástechnikai eszközökkel is használhatók.

A Tokiói Egyetem Ipari Tudományok Intézetének kutatócsoportja megmutatta, hogyan lehet közvetlenül egy alumínium-nitrid (AlN) rétegre vékony niobium-nitrid (NbNx) rétegeket növeszteni. A nióbium-nitrid az abszolút nulla foknál 16 fokkal melegebb hőmérsékleten képes szupravezetővé válni.

Hirdetés

Ha egy Josephson-csomópontnak nevezett eszközbe helyezik, akkor szupravezető qubit létrehozására használható. A kutatók megvizsgálták a hőmérséklet hatását az AlN sablon szubsztrátokon előállított NbNx vékonyrétegek kristályszerkezetére és elektromos jellemzőire. Kimutatták, hogy a két anyag atomtávolsága eléggé kompatibilis ahhoz, hogy sík rétegeket eredményezzen.

"Azt találtuk, hogy az alumínium-nitrid és a nióbium-nitrid közötti kis rácseltérés miatt egy erősen kristályos réteg nőhet a határfelületen. A csapat kimutatta, hogy az atomok elrendeződése, a nitrogéntartalom és az elektromos vezetőképesség hogyan függ a növekedési körülményektől, különösen a hőmérséklettől. A két anyag szerkezeti hasonlósága megkönnyíti a szupravezetők integrálását a félvezető optoelektronikai eszközökbe" - mondta Atsushi Kobayashi, a tanulmány vezető szerzője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.