Hirdetés
. Hirdetés

A HTML5 kicsinálta a Google Gears-t

|

Az IE 9 és a Firefox 4 már nem szerepel a támogatott böngészők között. A Chrome haladékot kapott.

Hirdetés

A HTML5 képes böngészők érkezésével a Google Gears fejlesztői bejelentették, hogy kiszállnak a nyílt forráskódú fejlesztői csomag mögül, amely segítségével a világ programozói összetettebb, kliensoldali tárolásra is alkalmas felhőinformatikai beépülőket készíthettek Firefox, Internet Explorer és Chrome böngészők alá.

 

 



A Gears halálát a Google szakembereinek az elmondása alapján a HTML5 okozta, amely mellett teljesen feleslegessé vált az alkalmazásfejlesztői csomag. "Az elmúlt évben szorosan együttműködtünk a többi böngésző fejlesztőjével és szabványügyi testületekkel, hogy segítsük definiálni, és iparágilag elfogadottá tenni a Gears-re épülő HTML5 képességeket, és keményen dolgozunk azon, hogy mindezt a Chrome böngészőbe is beépítsük" - írja Aaron Boodman, a Gears fejlesztője a Google Code blogjában.

A munkájuk jegyében a HTML5 immár képes gyorsítótárazni az alkalmazások adatait, amely a Gears offline képességeire épül. A Mozilla és a Microsoft mérnökeivel közösen a Google ménőkei implementálták és dokumentálták az IndexedDB API-t, amely a Gears Database API megoldásnak a megfelelője. Emellett elfogadták a Blob funkcióra épülő HTML5 File, valamint a geolokalizációs, értesítő és web worker API-kat is.

A Google közlése alapján a Firefox 4 és az Internet Explorer 9 már nem szerepel a Gears támogatott böngészői között, a Chrome 12 megjelenésével pedig a saját megoldásuk is elhagyja az API támogatását. Habár a kódot nem fejlesztik tovább, Aaron Boodman elmondása alapján  Gears továbbra is szabadon felhasználható lesz a jelenlegi állapotában.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.