Hirdetés
. Hirdetés

A jövő iskolája: az interaktív csoportmunka

|

Új utakon az oktatás: a kormány is támogatja az interaktív tanórákat.

Hirdetés

A közelmúltban lezárult egy, a Magyar Kormány által is támogatott projekt, melyben azon szándék mellett tesztelték az új, interaktív oktatási módszerek lehetőségeit, hogy a hazai közoktatás is mihamarabb előnyeit élvezze a XXI. század elvárásainak is megfelelő rendszereknek.


A továbbképzések után a programban résztvevő 13 tanár a „frontális oktatás” (tanár beszél - diák figyel) helyett egy számítógépes hálózaton kommunikáló, digitális tananyaggal kiegészített csoportos oktatási rendszer használatára tért át. A projektre jelentkező iskolák közül két általános iskolában vezették be az új rendszert. A műszaki eszközöket jelentősebb hardvergyártók biztosították az intézmények részére, az oktatás menetét, a tanórák levezetését pedig a NetSupport School szoftver segítségével oldották meg.

20090421-netsupport-school-oktatas-kicsi.jpg
 


Ez a szoftver egy oktatást támogató számítógépes alkalmazás, mely segítséget nyújt az oktatónak a tanóra levezetésében, valamint a mai „digitális világban” felnövő diákok számára élményszerűbbé teheti a tanulási folyamatot az interaktív környezetnek köszönhetően. Az akár csoportos, akár egyéni feladatok kiosztására is alkalmas rendszer lehetőséget ad a feladathoz kapcsolódó interaktív anyagok (pl. video) bemutatására az érintett diákok gépein, míg a másik feladattal foglalkozó csoport/diák más kapcsolódó anyagokat tud megtekinteni.


A fenti projektben résztvevő egyik szülő tapasztalata szerint gyermekének az addigi „időkitöltő” szórakozások helyét (pl. televízió) nagyrészt átvette az interaktív (esetükben kémiai) tananyag böngészése. E pozitív hatás nyomán a pedagógus foglalkozású szülő maga is megismerkedett a módszerrel, és igyekezett alkalmazni azt saját (humán) tantárgyának oktatásában is.


A projekt végeredményeként a tanárok szerettek az új, NetSupport School szoftverrel működő Classmate PC-kkel oktatni. Véleményeikből kiderül, hogy a modern, a kor sajátosságainak és lehetőségeinek figyelembe vételével működő rendszer segíti és megkönnyíti a tanári munkát, egyszerűsíti az oktatási- és számonkérési folyamatokat; az interaktív, multimédiás tananyag pedig leköti a diákok figyelmét – ahogy azt a fenti történet is bizonyítja.

20090421-netsupport-school-oktatas-02-kicsi.jpg
 


A szoftver honosítási folyamata a végéhez közeledik, így várhatóan még ebben az évben kibocsátásra kerül a NetSupport School magyar nyelvű verziója. Bár az angol nyelvű szoftver használata jelenleg is kényelmes és egyszerű - melyet számos hazai iskola és intézmény tapasztalata alapján jelenthetünk ki -, még inkább felhasználóbaráttá válhat a tanárok és diákok számára egyaránt.


Csak remélni lehet, hogy a korábban a fenti Classmate PC projekt kapcsán szándéknyilatkozatot aláíró kormány is belátja az oktatás modernizálásának szükségességét, és döntéseivel, célirányos pályázati lehetőségek biztosításával is támogatja a mind szélesebb körben történő bevezetést a hazai iskolákban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.