Hirdetés
. Hirdetés

A komplexitás megöli a PC-t?

|

A Microsoft távozó fő szoftverfejlesztője szerint háttérbe szorulhatnak a PC-k. Így a Windows is bajba kerülhet a felhő-informatika és a mobileszközök által uralt jövőben.

Hirdetés

Habár Steve Ballmer múlt heti nyílt levele alapján Ray Ozzie hamarosan nyugdíjba vonul, a Microsoft nemrég lemondott vezető szoftverfejlesztője bizonyságot tett arról, hogy még mindig van elképzelése az informatikai iparág jövőjéről, s arról, hogy az elkövetkező öt éven belül milyen változások várhatóak.

 

 



A nagyjából öt évvel ezelőtt "Az internet-szolgáltatások szétszakadása" (The Internet Services Disruption) címmel írt ajánlása – ha a korábban betöltött pozíciója nem lenne elég - jó ajánlólevél ahhoz, hogy elhiggyük, az informatikai szakember nem a levegőbe beszél. 2005 októberében ugyanis Ray Ozzie a szolgáltatás-centrikus világ eljöveteléről írt, amely részben a saját cégénél is meghatározó területté vált az elmúlt években. A felhő-informatika térnyerését akkor az elérthető komplexitás-csökkentéssel indokolta, hiszen ezen megoldások bevezetését követően a cégeknek nem kell foglalkozniuk a bérelt szoftverek üzemeltetésével, telepítésével és az alkalmazások alatt megtalálható hardver-környezettel sem, mivel azokat teljes egészében a szolgáltató biztosítja. Azaz az ügyfélnek egyáltalán nem kell tudnia, hogy mi folyik a háttérben, csak használnia kell a szoftvert, ami jelentős kényelmet jelent számára.

Ray Ozzie 2005-ös eszmefuttatása célba talált, hiszen jól összefoglalja azt, hogy ma az egyes cégek miért döntenek a felhő-informatikai megoldások mellett. Ráadásul nem csak az üzleti megoldásokról van szó, hiszen a BPOS és a Windows Azure mellett bizonyára sok otthoni felhasználó ismeri, vagy már aktívan használja az Office Web Apps, a Windows Live, vagy éppen az Xbox Live szolgáltatásait. Illetve egy kicsit eltávolodva a Microsofttól, a Gmail, a Facebook, a Piacasa vagy a Dropbox neve is ismerősen csenghet sokak számára.

A tegnapi keltezéssel írt „Egy új nap hajnala” (Dawn of a New Day) című memoárjában mondhatni korábbi gondolatmenetét fűzi tovább Ray Ozzie. Előrejelzése alapján ugyanis az elkövetkező öt év a folyamatos szolgáltatások és a kapcsolódó eszközök diadaláról szól majd. A szakember PC utáni világról beszél, s habár nem mondja ki, érezhetően aggódik a PC-k leendő vergődése miatt, korábbi munkaadójának a fő termékéért is: a Windows operációs rendszerért.

Véleménye szerint ugyanis az elmúlt 25 év PC-centrikus világa meg fog változni, amely új érának az okostelefonok és a táblagépek még csak az első felderítői. „Láthatjuk, ahogy a számítógépházaink lassan formatervezett apró eszközökké alakulnak át. Azt, hogy a CRT monitorok helyére vékony érintőképernyők kerülnek. Valamint, hogy a bonyolult üzleti folyamatokat biztosító céges infrastruktúrák miként épülnek le szinte a nullára, átkerülve az internetre. A termék előállítója és a fogyasztó közötti falak leomlottak” – írja Ray Ozzie.

Egyszerű kezelés és elérés

Az új kor szerinte nem kedvez a PC-k számára, mivel anno azok az összetettségükkel tudtak kiemelkedni. Azzal, hogy a különböző gyártóktól származó alkatrészek és az eltérő szoftverfejlesztőktől érkező alkalmazások képesek voltak együttműködni. Minden mindennel párosítható volt. Ám idővel e rendszerek túlságosan bonyolulttá váltak, s például egy hétköznapi példával élve: a videó-szerkesztésre kialakított konfiguráció esetén sem egyszerű összeválogatni a megfelelő komponenseket.

„A komplexitás végzetes. A komplexitás megkeseríti a felhasználó, a fejlesztő és a rendszergazda életét. A komplexitás miatt nehéz a programokat megtervezni, létrehozni, tesztelni és használni. A komplexitás biztonsági kockázatokkal jár. A komplexitás miatt frusztráltak a rendszergazdák” – véli Ray Ozzie. Így a jövő szerinte az egyszerűsítésé, amit az okostelefonok már jól képviselnek. Ezen esetben ugyanis a fogyasztó a hardver mellett megkapja az arra elérhető alkalmazások és szolgáltatás széles tárházát is. A háttérben meglévő technológia pedig a felhasználók szempontjából teljesen irrelevánssá, vagy rosszabb esetben akadállyá vált. „A vásárló mindaddig ki fog tartani ezek mellett, míg a rendszerhez megfelelő terméktámogatás és egyedi szolgáltatás jár, még akkor is, ha sokkal komplexebb megoldások jelennek meg a piacon. Miért is? Ezek az eszközök értékesek. Működnek” - írja a Microsoft korábbi szakembere. Azaz az olyan informatikai dolgokat, mint a telepítő CD, a könyvtárak, vagy az Asztal, lassan csak a szoftverfejlesztőknek kell majd ismerniük.

 

 

 

 


Az egyszerűsödés a HTML5-nek, a szélessávú internet penetráció növekedésének és a fejlett virtualizációs technológiáknak köszönhetően az alkalmazások szintjén is jelen lesz. Azaz háttérbe szorulnak majd a klienseken futó alkalmazások, a webes szolgáltatások miatt. Online fogunk játszani (Farmville), csevegni (Facebook), vagy éppen dolgozni (Office Web Apps). A kliens oldalon nincs másra szükség, mint egy internetkapcsolatra és egy böngészőre, minden más a felhőből érkezik. Márpedig e tényező sem a „bonyolult” PC-knek kedvez, hanem az eladási rekordokat döntögető okostelefonoknak és a táblagépeknek. Ray Ozzie szóhasználata alapján a jövő a csatlakozó eszközöké lesz, amelyek képesek lesznek elérni ezen online szolgáltatásokat.

Sötét jövő a Windowsnak

Habár a szakember véleményét jó tanácsnak szánta, sorai alapján elképzelhető, hogy miért is kellett távoznia a redmondi szoftvercégtől. Az általa leírt „PC utáni” korszak ugyanis leginkább a Microsoftot érintheti érzékenyen, amely a Windows operációs rendszerének és az Office irodai programcsomagjának a magas piaci részesedése miatt érdekelt a jelenlegi helyzet fenntartásában.

Ezt erősíti, hogy iparági pletykák szerint Ray Ozzie folyamatos harcot vívott Ballmerrel és kegyeltéjével, a Windows és Windows Live üzletágat vezető Steven Sinofsky-val. Míg ő a felhő felé terelte volna a redmondi szoftvercég hajóját, addig utóbbiak nem akartak semmilyen formában megszabadulni a Windows operációs rendszer nehezékétől. Erre kiváló példa, hogy habár rengeteg pénzt öltek a Windows Phone 7 mobil platform kifejlesztésére, mégis az OEM gyártók számára megtiltották, hogy a Windows 7 helyett a sokkal inkább érintésbarát rendszert telepítsék a táblagépeikre. Pedig lehet, hogy a mobil platform jobb választás lenne, a Windows 7-et ugyanis nem ezen eszközökre tervezték.

Márpedig utóbbi front az IBM korábbi előrejelzése szerint fontos csatatérnek számít, mivel kutatásuk alapján 2015-re az üzleti szektorban is teret nyernek a mobil eszközök és a felhő informatikai megoldások, amellyel párhuzamosan a hagyományos desktop munkaállomások szerepe visszaesik majd. A fentiek alapján így talán nem meglepő, hogy a táblagépek előretörése miatt a tegnapi napon két elemzőcég - FBR Capital Markets és Pacific Crest – is vételről semlegesre minősítette a Microsoft részvényeit. Korábban a Goldman Sachs is így tett, azaz a befektetői csoportok nem remélnek túl szép jövőt a Microsoft számára. Ha ehhez hozzátesszük Ray Ozzie előrejelzését, akkor talán sejthetjük a miért okát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.