Hirdetés
. Hirdetés

A kvantumszámítógépek csak egy évtizedre vannak a Bitcoin feltörésétől

|

A Neven-törvény, nem pedig Moore törvénye szerint a kvantumszámítógépek körülbelül 10 év múlva feltörhetik a vezető kriptót.

Hirdetés

Mark Webber és kollégái a Sussexi Egyetemen Ion kvantumtechnológiai kutatócsoportjában arra a következtetésre jutottak, hogy a kvantumszámítógépeknek a jelenleginél egymilliószor nagyobbnak kell lenniük ahhoz, hogy valaha is feltörjék a Bitcoin SHA-256 algoritmusát,l amelyet először az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tett közzé a 2000-es évek elején.

A hagyományos bölcsesség szerint a Bitcoin titkosítási technológiája olyan erős, hogy a támadóknak a globális Bitcoin-hálózat összesített számítási teljesítményének 51 százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy a "megváltoztathatatlan" főkönyvet feltörjék.

Hirdetés

A Bitcoin főkönyvében azonban minden tranzakcióhoz egy kriptográfiai kulcsot - egy véletlenszerű betű- és számsorozatot - rendelnek, amely véges ideig sérülékeny. Elegendő számítási kapacitással - vagy egy elég erős kvantumszámítógéppel - ez a kulcs feltörhető. Webber becslése szerint, ha egy támadónak tíz perc áll rendelkezésére a kulcs feltöréséhez, akkor 1,9 milliárd qubites kvantumszámítógépre lenne szüksége. Ha a kulcs 24 órán keresztül sebezhető, akkor ez a szám 13 millió qubitre csökkenne.

Tekintettel arra, hogy a piacon lévő legnagyobb szupravezető kvantumszámítógép az IBM 127 qubites modellje, nem úgy tűnik, hogy a kvantumszámítógépek nagy biztonsági fenyegetést jelentenének a kriptográfiára.

A hagyományos számítástechnikában a Moore-törvény szerint a mikrochipekben lévő tranzisztorok száma kétévente megduplázódik, miközben a számítógépek ára a felére csökken. Lényegében: az idő előrehaladtával egyre több számítási teljesítményt kapunk kevesebb pénzért. A kvantumszámítástechnika világában ezt a törvényt felváltotta a Neven-törvény, amely szerint a kvantumszámítástechnikai teljesítmény "kétszeresen exponenciális növekedésen megy keresztül a hagyományos számítástechnikához képest".

Hogy ezt perspektívába helyezzük, a kétszeres exponenciális növekedés 1975-ben laptopokat és okostelefonokat adott volna nekünk. Ha tehát a kvantumszámítástechnikai hardver exponenciálisan gyorsabban fejlődik, mint a hagyományos tranzisztoros áramkörök, akkor elméletileg egy napon feltörheti a Bitcoin kódját. Webber szerint ez akár egy évtizeden belül lehetséges lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.