Hirdetés
. Hirdetés

A kvantumtechnológia ipari lehetőségei

|

A kvantumszámítástechnika széleskörű elterjedésére még éveket kell várnunk, de néhány vállalat már most megtalálja a módját, hogy kipróbálja a technológiát, és megnézze, hogy kézzelfogható üzleti előnyökkel járhat-e a bevetése.

Hirdetés

A McKinsey Tech Trends 2022 jelentés megállapítja, hogy a kvantumtechnológiák előtt álló legnagyobb bizonytalanságot az jelenti, hogy a hibajavított kvantumszámítógépek kifejlesztése milyen időn belül valósul meg. A McKinsey kutatása szerint az elmúlt néhány évben elért kutatási eredmények ellenére a kvantummegoldások még mindig csak születőben vannak, és kevesebb figyelmet kapnak, mint az érettebb technológiák. E kihívások ellenére a tanulmány számos hihető előnyt mutat be, amelyek megvalósíthatók, ha sikerül csökkenteni a hibaarányt.

Rodney Zemmel, a McKinsey vezető partnere és a McKinsey Digital globális vezetője a ComputerWeekly szerint kijelentette: "A kvantumszámítástechnikának nem minden vállalat számára van értelme, de az általunk látott potenciális alkalmazások széles skálája a biogyógyszeripartól az autóiparig és természetesen a távközlésig, illetve a pénzügyi szolgáltatásokig terjed."

Bár a technológia térhódítása még sok évnyi távolságra lehet, az úgynevezett kvantum-inspirált algoritmusok már ma is használhatók olyan alkalmazásokban, mint például a folyamatoptimalizálás. A Microsoft szerint az optimalizálás a számítástechnikai problémák olyan osztálya, amely elsődlegesen alkalmas arra, hogy a jövőben kvantumszámítógépeken fusson, kvantumelőnyt adva a klasszikus számítástechnikával szemben.

Hirdetés

"A kvantum-ihletésű optimalizálás alkalmazása valós problémákra új felismeréseket nyújthat a vállalkozásoknak, vagy segíthet a költségek csökkentésében azáltal, hogy hatékonyabbá teszi folyamataikat" - írta a vállalat az Azure Quantum weboldalán.

A kvantumszámítással foglalkozó szervezetek között találjuk a nagy technológiai gyártóipari céget, a Boscht is. A Bosch Automotive Electronics madridi üzeme a Multiverse Computing kvantumszámítástechnikára specializálódott céggel kezdett együttműködni, hogy a kvantumtechnológiát a gyártási folyamatok optimalizálására alkalmazza.

A gyártó hatalmas mennyiségű szenzoradatot gyűjt a madridi üzem gépeiről. Azt reméli, hogy azokat a tapasztalatokat, amelyeket a Multiverse a kvantumszámítástechnikai optimalizálásokról a pénzügyi szektorban szerzett, ipari alkalmazásokra is adaptálni tudja.

Carlos Conde, a Bosch madridi gyárának műszaki alelnöke elmondta: "A Multiverse-zel való együttműködés a gyárunk termelékenységének és versenyképességének javítására összpontosít a kvantum és a kvantum által inspirált gépi tanulási eszközök használatának kutatásával, a globális Smart Factory stratégiánkhoz igazodva. Nagy reményeket fűzünk a Big Data felhasználó algoritmusok fejlesztésének eredményeihez, valamint e tudásnak a Bosch szervezetén belül történő terjesztéséhez."

A Bosch 240 üzemében jelenleg folyó Ipar 4.0-ás erőfeszítések során a gyártó 120 ezer összekapcsolt gépet és több mint 250 ezer eszközt telepített. Conde elmondta, hogy e csatlakoztatott eszközökből érkező összes adat megértésével "ezeket az információkat a madridi üzemben végzett műveletek - például a teljesítmény, a minőség és a karbantartási ütemezés - javítására használjuk fel". A vállalat arra számít, hogy ez az elemzés akár 25 százalékkal is növelheti a termelékenységet.

A Bosch arra számít, hogy a jelenlegi fázis eredményei, amely a személyre szabott kvantum- és kvantum-ihletésű algoritmusok fejlesztését és bevezetését foglalja magában a madridi üzemben, még ebben az évben rendelkezésre állnak. Siker esetén lehetőség nyílik arra, hogy a kvantumoptimalizálást a Bosch összes gyártóüzemében beépítsék a termelési környezetbe. "A Boschnál megvan a szabadságunk, hogy fejlesszük az üzemünket" - mondta Conde.

Ha minden az ígéretek szerint alakul, és a vállalat felfedezi a kvantumalgoritmusok alkalmazásának jó lehetőségét, akkor a madridi termelési telepítés következik, és ez megnyitja az utat a csoport 250 gyártóüzemében történő szélesebb körű bevezetés előtt.

A BASF egy másik gyártó, amely a Multiverse Computinggal dolgozik együtt az optimalizáláson. A vegyipari vállalat azonban ezúttal nem az ipari folyamatok javítására használja a Multiverse Computingot. Ehelyett azt reméli, hogy a kvantum-algoritmusok javítani fogják a devizatranzakciókat (forex).

"A kvantumszámítástechnika ígéretes terület, amely az elmúlt években gyorsan fejlődött. A Multiverse nagy hangsúlyt és szakértelmet fektet a kvantumszámítástechnikára a pénzügyi ágazatban, a BASF pedig közös projektet akart indítani, hogy feltárjuk, mit tehetünk együtt. A Multiverse-zel folytatott beszélgetéseink alapján úgy véljük, hogy jelentős előnyt tudnak nyújtani a devizatranzakciók optimalizálása terén" - mondta Abhishek Awasthi, a BASF következő generációs számítástechnikai csapatának tagja, aki a Multiverse-zel dolgozott a projekten.

A kezdeti szakaszban a projekt az euró és az amerikai dollár közötti kereskedésre összpontosít. Amint arról a Computer Weekly korábban már beszámolt, a BASF is elkezdett együttműködni a kvantumalgoritmusokat fejlesztő Pasqual céggel, hogy saját fejlesztésű algoritmusokat használjon az időjárási minták előrejelzésére a digitális mezőgazdasági üzletágának támogatása érdekében.

Az optimalizáláson túl a Multiverse Computing nemrégiben társszerzőként írt egy tanulmányt, amely a kvantumalapú gépi látás ipari alkalmazásokban történő felhasználását tárgyalja a gyártási hibák felismerésére. Az 546 mintaképen végzett tesztelés alapján a tanulmány a kvantumalapú gépi látás algoritmusainak összehasonlító tesztelését írja le két zajos, közepes méretű kvantumszámítógépen (Nisq).

"Eredményeink azt mutatják, hogy a kvantumos gépi tanulásnak fényes jövője van, ha valós problémákra, és különösen számítógépes látási feladatokra alkalmazzák" - írták a tanulmány szerzői.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.