Hirdetés
. Hirdetés

A rasszista tweetek térképe

|

A jelek szerint nem minden amerikai örül Barack Obama újrázásának. Legalábbis erről tanúskodik, hogy az elnökválasztás eredményének kihirdetését követően rosszindulatú és rasszista bejegyzések árasztották el a világ legnépszerűbb mikroblog-szolgáltatását, a Twittert.

Hirdetés

A 2012-es amerikai elnökválasztást követően alaposan felbolydult az élet az interneten: az újraválasztott Barack Obama híveinek örömteli beszámolói és kommentárjai mellett sajnos az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét gyalázó, kifejezetten rasszista hangvételű bejegyzések is megszaporodtak a népszerű közösségi oldalakon – köztük a százmilliónál is több felhasználóval rendelkező Twitteren.

Obama újraválasztása rasszista gyűlölethullámot generált az interneten

Violet Blue, a ZDNET PulpTech blogjábnak bloggazdája pénteken este tette közzé a „rasszista tweetek térképét”: azt az összesítést, amely államok szerint lebontva mutatja, honnan érkezett a legtöbb, Obama elnököt gyalázó Twitter-üzenet.

A dicstelen első helyet Alabama szerezte meg; de a jelek szerint a csalódott szavazópolgárok a második helyezett Mississippiben is szívesen töltik a szabadidejüket az USA első emberét – és úgy általában, az ország afroamerikai lakosságát – gyalázó bejegyzések írásával.

A Floating Sheep interaktív GeoCommons térképének adatai szerint az ország legrasszistább twitterezői a következő államokban élnek:

Állam: A rasszista tweetek megoszlása:
Alabama 8,1 %
Mississippi 7,4 %
Georgia 3,6 %
Észak-Dakota 3,5 %
Utah 3,5 %
Lousiana 3,3 %
Tennesssee 3,1 %
Missouri 3,0 %
Nyugat-Virginia 2,8 %
Minnesota 2,7%

 A rasszista tweetek megjelenésére elsőként Jezebel posztja hívta fel a figyelmet. A földrajzi adatok elemzésével foglalkozó Floating Sheep ennek a beszámolónak a közzétételét követően döntött úgy, hogy saját erőforrásait, a Twitter publikus helyalapú információit és a GeoCommons lehetőségeit felhasználva, létrehozza a rasszista tweetek interaktív térképét.

„Ahogy a felmérés első tíz helyezettjének alakulásából is láthatjuk, a rasszista tweetek közzététele sajnos nem csak a dél államok felhasználóira jellemző. A térkép azt mutatja, hogy Kanadában és Mexikóban is nagy számban élnek olyanok, akik faji alapon ellenzik [Obama megválasztását]” – írja elemzésében Violet.

A cikkíró kiemeli: ahogy az a Floating Sheep oldalán is olvasható: „Fontos észben tartani, hogy a tweetek, és nem az azokat publikáló felhasználók száma alapján kalkuláltunk. Könnyen előfordulhat, hogy egyetlen személy több bejegyzés közzétételéért is felelős."

A térkép nem csak az Obama-ellenes rasszista bejegyzések eloszlását képes megjeleníteni. A Floating Sheep tájékoztatása szerint a helymeghatározó kvóciensnek köszönhetően arra is alkalmas, hogy „megmutassa, hogyan arányul az egyes államok felhasználói által posztolt 'választási gyűlőlet-tweetek' száma az adott térségből származó összes bejegyzéshez.”

A térkép szürkével jelöli azt a hét államot, amelyek lakosai az eddigi adatok szerint egyetlen gyűlölködő bejegyzést sem posztoltak. Nem meglepő módon ezek az USA „legkevesebbet twittelő” tagállamai közé tartoznak: Alaszka, Idaho, Dél-Dakota, Wyoming, Montana és Hawaii lakosai kimondottan ritkán használják a csicsergőoldalt – igaz, a hetedik Rhode Island már jóval aktívabb felhasználókkal dicsekedhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.