Hirdetés
. Hirdetés

A Tokyo Electron vezérigazgatója szerint 2024-től megugrik a chipek iránti kereslet

|

A chipekre mindenhol szükség van, így Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban és Európában is.

Hirdetés

A félvezetőipar jövőre exponenciális növekedési pályára tér vissza a tartós inflációs és geopolitikai bizonytalanságok ellenére. Ezt Toshiki Kawai a Tokyo Electron chiptechnológiai gépeket gyártó cég vezérigazgatója mondta, aki szerint a jelenlegi mélyponton túlmutató hosszú távú trendek, mint például az autonóm vezetés és a metaverzum fejlődése, az adattárolási és feldolgozási képességek iránti keresletet fel fogja gyorsítani.

"Az adatmennyiség, amellyel a világnak foglalkoznia kell, 2030-ra megtízszereződik, majd 2040-re százszorosára nő. Egy ideje már arról beszélnek, hogy a nagy adatok korszakában élünk, de ha engem kérdez, én még mindig úgy gondolom, hogy a kis adatok korszakában vagyunk" - mondta Kawai.

A Tokyo Electron számára azonban ellenszelet jelenthetnek az amerikai-kínai feszültségek, amelyek szele nemrégiben Japánt és Hollandiát is elérte a fejlett chipek és a chipgyártási technológia Kínába irányuló exportjának megfékezése érdekében. Annak részletei, hogy Japán milyen exportellenőrzéseket vezet be, még nem ismertek, de a tokiói vállalat üzletmenetét ez valószínűleg közvetlenül érinti, és jelenleg eladásainak több mint 20 százaléka Kínából származik.

Hirdetés

"A chipekre mindenhol szükség van, így Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban és Európában is. Amíg továbbra is mi leszünk a világ első számú vállalatai, addig így vagy úgy, de mindig találunk üzletet. Ez a mi álláspontunk" - mondta Kawai, aki nem kívánt konkrétan nyilatkozni az esetleges kereskedelmi korlátozásokról.

Az Iwai Cosmo Securities elemzője, Kazuyoshi Saito szerint azonban a véleménye túl rózsásnak bizonyulhat, ha a jelenlegi csökkenő tendencia a vártnál tovább tart, vagy ha a kínai exportellenőrzések túlságosan szigorúak lesznek.

A jövő élvonalbeli chipjeinek elkészítéséhez a Tokyo Electron ügyfeleinek új eljárásokat kell alkalmazniuk gyártósorukon - például a szilíciumszelet ragasztását - és a vállalat úgy véli, hogy itt a gépei előnyben vannak. A Tokyo Electron az elkövetkező években nagyobb részesedést fog szerezni a chipgyártó berendezések piacán - mondta a vállalat vezérigazgatója, rámutatva a kötési technológia alkalmazására a jövőbeli egymásra épülő memóriaarchitektúrákban, amelyek lehetővé teszik, hogy több adatot tároljanak kisebb csomagokban.

Kawai megjegyzései összhangban vannak azzal, amit a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing mondott a januári eredménybeszámolójában. "Előrejelzésünk szerint a félvezetőciklus valamikor 2023 első felében éri el mélypontját, és az idei év második felében egészséges fellendülés várható" - mondta C.C. Wei, a TSMC vezérigazgatója a Bloomberg szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.