Hirdetés
. Hirdetés

Apple MacBook Air teszt

|

Forma és funkció: mi történik, ha egy csúcstechnológiával felszerelt noteszgépet elegáns, vékony fémtokba építünk?

Hirdetés

A MacBook Air már a képek alapján is elragadó. Ha élőben is megismerkedhetünk vele, leginkább a nevében szereplő szó illik rá: légies. Megemelve könnyű. Hozzáérve hideg, finoman érdes, fém. A modern kor hordozható számítógépe ilyen. Belsejében LED-es megvilágítású, nagy felbontású, 13 hüvelykes LCD-kijelző rejtőzik, amelynek erejét a környezeti fényviszonyok szabályozzák.

Hasonlóképp világlik fel a billentyűzet is, ha az elektronika úgy ítéli meg, hogy szükség van rá. Ez a lakájszerű gondoskodás a többi funkciót is jellemzi, nagyjából úgy, mint minden Apple termék esetében. 1,6 gigahertzes Core 2 Duo központi egység, 2 gigabájt memória, Intel GMA X3100 grafikus processzor - asztali gépeket ugyan nem tipor a porba, de mobil felhasználásra kiválóan megfelel. Az Air akár maga a tökéletes noteszgép is lehetne - de sajnos több probléma is van vele.

Nem mind arany...
Először is - bár kompromisszum nélküli hordozható notesznek készült - rendkívül lecsupaszított és hiányos. Nincs optikai meghajtója. Igaz, külön megvásárolhatjuk az USB-n csatlakoztatható külső egységet, de ismerve az Apple árazási politikáját, ez számunkra a kevésbé szimpatikus megoldás. A Remote Disc nevű alkalmazás már sokkal jobb: bármely más, optikai meghajtóval ellátott PC-re telepítve hálózaton keresztül elérhetjük annak optikai meghajtóját. Persze ez a megoldás is körülményes lehet - tűzfalak, IP-cím ütközések gátolhatják ténykedésünket.

vsvaio.jpg

A hálózati csatlakoztatással kapcsolatban el is érkeztünk a második problémához. Bár a MacBook Air kiváló, N-es szabványú vezeték nélküli hálózati csatolóval rendelkezik, vezetékes csatolót ne keressünk rajta, mert nincs. Helyette vásárolhatunk USB-s Ethernet adaptert, amelyet csatlakoztatva már el is foglaltuk az egyetlen rendelkezésre álló USB-kaput. Vásároljunk USB-elosztót! De gondoljunk csak bele, ennyi kiegészítővel rögtön oda az elegáns megjelenés, mindenhol kábeldzsungel, és így már szállítani sem olyan könnyű. Sokan a billentyűzetre is panaszkodtak, mondván, hogy meglehetősen rövid úton járnak a gombok - ezt azonban a vékonyság számlájára írhatjuk.

? Lássuk a gyakorlatot! ť
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.