Hirdetés
. Hirdetés

Assange megkapta a menedékjogot

|

Ecuador szerint fennáll a veszélye annak, hogy a WikiLeaks alapítóját az Egyesült Államokba deportálják, miután Nagy-Britannia átadta őt a svéd hatóságoknak. A britek az ecuadori nagykövetség diplomáciai státuszának visszavonásával fenyegetőznek.

Hirdetés

Julian Assange
Julian Assange

Ahogy arról a ZDNet.com is beszámolt, az ecuadori elnök szerdán jóváhagyta a WikiLeaks-alapító Julian Assange menedékkérelmét. Ecuador szerint fennáll a veszélye annak, hogy Svédországból az Egyesült Államokba deportálják a WikiLeaks alapítóját. Assange-t szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolja a svéd ügyészség.

„Hatalmas veszélynek lenne kiéve”

Ricardo Patiño, a dél-amerikai ország külügyminisztere csütörtökön jelentette be, hogy Rafael Correa elnök megadta a menedékjogot Assange-nek. Indoklása szerint fennáll a veszélye annak, hogy amennyiben a jogvédőt az Egyesült Államokban bíróság elé állítják, sérülhet a tisztességes eljáráshoz való joga.

„Mr Assange hatalmas veszélynek lenne kitéve és a személyes biztonsága sem lenne szavatolható” - húzta alá Patiño, aki hangsúlyozta: sem Nagy-Britannia, sem pedig Svédország nem garantálta, hogy az aktivistát nem adják át az Egyesült Államoknak.

Assange június óta Ecuador Knightsbridge-i nagykövetségén vendégeskedik. Azután kért menedékjogot az országtól, miután a brit legfelsőbb bíróság helyben hagyta azt a korábbi határozatot, amelynek értelmében a londoni hatóságok kiadhatják őt Svédországnak.

Kutyaszorítóba került

A WikiLeaks vezetője attól tart, hogy a svédek átszállítását követően azonnal az Egyesült Államokba irányítanák őt, ahol a hírhedt Espionage Act alapján perbe foghatnák. Assange ellen a 2010-es Cablegate miatt indítottak hajtóvadászatot az amerikaiak, amikor a kiszivárogtató oldal több százezer bizalmas diplomáciai táviratot tett közzé.

Ecuador „szabad elvonulást” kért Assange-nak, ám ezt – ahogy azt a Foreign and Commonwealth Office ZDNet-nek nyilatkozó tisztviselője is megerősítette – kereken elutasították a britek.

Korábban a Metropolitan Police illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy Assange-t, aki óvadék ellenében van szabadlábon, abban a pillanatban őrizetbe veszik, amint kiteszi a lábát a követségről. A brit kormány állítólag követsége diplomáciai státuszának visszavonásával is megfenyegette Ecuadort, amiért befogadták a jogvédőt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.