Hirdetés
. Hirdetés

Az Egyesült Királyságban 2023-tól műholdakról kezdik el küldeni a titkos kvantumkulcsokat

|

A QKD globális szintű megvalósításához az egyetlen megoldás a műholdak használata.

Hirdetés

Az Arqit nevű brit startup cég jó úton halad, hogy két éven belül műholdak segítségével megkezdje a feltörhetetlen kvantumtitkosítási kulcsok szállítását az egész világra. Az Arqit, amely nemrég jelentette be együttműködését az amerikai védelmi óriáscéggel, a Northrop Grummannal és a brit távközlési óriáscéggel, a BT-vel, 2023-ban két kvantumkulcs-forgalmazó műholdat kíván felbocsátani a Virgin Orbit LauncherOne hordozórakéta fedélzetén a brit Spaceport Cornwallból.

A kvantumkulcs-elosztás (QKD) egy olyan biztonságos kommunikációs technika, amely a fotonok, azaz a fény elemi részecskéinek kvantumtulajdonságait használja a kulcsok titkosítására, amelyeket két fél megoszthat egymással kommunikációjuk védelme érdekében. A technika, amelyet feltörhetetlennek tartanak, mivel a kommunikáció lehallgatására tett bármilyen kísérlet megváltoztatja a fotonok állapotát és megsemmisíti a kulcsokat, már működik optikai kábelekben, de csak viszonylag rövid, körülbelül 100 kilométeres távolságokon, mivel a jel fokozatosan elhalványul.

"Az optikai szálakkal az a probléma, hogy körülbelül 300 kilométer felett már lehetséges némi kvantuminformáció átvitele, de másodpercenként körülbelül egy bitnél kisebb sebességgel" - mondta David Williams, az Arqit elnöke és alapítója a Space.com-nak. A szakember szerint egy olyan világban, ahol másodpercenként megabitről vagy gigabitről beszélnek, ez nem egy praktikus termék. Ezért a QKD globális szintű megvalósításához az egyetlen megoldás a műholdak használata.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.