Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel nagy összegeket fektet a tech-szektorba

|

Az Intel Capital és más kockázati tőkebefektető cégek a következő két évben 3,5 milliárd dollárt fektetnek az Egyesült Államok technológiai vállalataiba. A chipgyártó tizenhat másik nagyvállalattal közösen, nagyszámú - elsősorban számítástechnikát és mérnöki ismereteket tanult - pályakezdő diplomást szerződtet.

Hirdetés

Az Intel, a Google, a Microsoft, az eBay, a Cisco Systems és más amerikai nagyvállalatok a korábban tervezettnél tízezer-ötszázzzal több, az Egyesült Államok egyetemein végzett friss diplomást szerződtetnek az idén; a 2009-es évhez képest többen megduplázzák új munkavállalóik számát - jelentette be a washingtoni Brookings Institutionban tartott beszédében Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója.

"Ezzel a gesztussal tulajdonképpen az amerikai újítók következő generációjára fogadtunk" - fogalmazta meg a kezdeményezés lényegét Otellini, hozzátéve: "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy leendő tudósaink és mérnökeink a diploma megszerzése után munka nélkül maradjanak."

Az elnök-vezérigazgató sajnálatát fejezte ki, amiért az amerikai technológiai vállalatoknak a jelen körülmények között nem áll módjukban több külföldi munkavállalót foglalkoztatni. "A foglalkoztatási politikánk könnyen kirekesztőnek tűnhet: mintha szánt szándékkal akarnánk távol tartani magunktól a világ legkiválóbb elméit" - mondta.

A tervezett kockázatitőke-befektetések és a pályakezdő diplomások szerződtetésével kapcsolatos kötelezettség-vállalás az Intel által kezdeményezett Invest in America Alliance célkitűzéseit valósítja meg. Az invesztíciók a környezettudatos "tiszta technológiák" kidolgozását célzó fejlesztéseket, az információtechnológiai újításokat és a biotechnológiai kutatásokat támogatják majd. A chipgyártó befektetési csoportja mellett huszonhárom nagy kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó vállalat - köztük a Menlo Ventures, a Kleiner Perkins Caufield & Byers és a Canaan Partners - is részt vesz az akcióban; az Intel Capital egymaga 200 millió dollárt fektet be.

Az Intel Capital bízik a jövő tehetségeiben

Egy kérdésre válaszolva Ottelini elmondta, nem tudja, hogy az érintett cégek az idei évre tervezett invesztíciós terveiken belül, vagy azon felül valósítják-e meg az említett 3,5 milliárdos összegű befektetéseket; az Intel Capital által reszkírozott 200 millió dollár mindenesetre nem szerepelt a csoport eredeti üzleti terveiben.

A fenti bejelentésre éppen egy évvel azután került sor, hogy az Intel bejelentette: hétmilliárd dollárt invesztál az Egyesült Államok mikroprocesszor-gyártásába. Ottelini elmondta, hogy a befektetések a terv szerint haladnak: a cég Oregon és Arizona államban két-két chipgyártó fejlesztéseit támogatta, egy általuk felkarolt új-mexikói gyár pedig az idén kezdi meg a működését.

Ottelini véleménye szerint az Egyesült Államok innovációs politikája újragondolásra szorul: számos tagállam jóval előnyösebb adózási feltételeket kínál a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatok számára, mint a szövetségi kormány. Az elnök-vezérigazgató nem rejtette véka alá az amerikai kongresszussal kapcsolatos sarkos véleményét, amelyet egyszerűen "gyengécskének" minősített. "Parttalan vitákat folytatnak, különféle kompromisszumokat igyekeznek kierőszakolni egy olyan időszakban, amikor a cselekvés volna a legfontosabb feladatuk" - kommentálta a képviselőház munkáját Otellini.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.