Hirdetés
. Hirdetés

Biztos kézfertőtlenítés

|

Akár harminc százalékkal csökkenhetne a kórházi fertőzések száma. A magyar találmányt most Szingapúrban tesztelik.

Hirdetés

Fődíjat nyert az Innovact Campus Award európai ifjúsági innovációs versenyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának csapata: Nagy Melinda, Haidegger Tamás, Lehotsky Ákos és Szilágyi László. Az elismerést a kézfertőtlenítés minőségét jelző Stery-Hand készülékkel érdemelték ki. A találmánnyal jelentősen javítható a kézhigiénés viselkedés az egészségügyi dolgozók körében, elsősorban a bemosakodásoknál. Becslések szerint a Stery-Hand alkalmazásával 30 százalékkal csökkenhetne a kórházi fertőzések száma.

A kutatók által megalkotott kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás objektív ellenőrzésére. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális markeranyag, UV-megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén pontosan megmutatható, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítéskor.

A Stery-Hand a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda pilotprojektje. A készülék prototípusát Magyarországon kívül már három ország egészségügyi intézményében tesztelték. A fejlesztők jelenleg - a a WHO által menedzselt, május 5-i Kézhigiénés Világnaphoz kapcsolódóan - a szingapúri nemzeti egyetemi kórházban 3000 ember kézmosását rögzítik, majd elemzik.

A BME munkatársai folyamatosan dolgoznak a Stery-Hand továbbfejlesztésén. Az eszköz a medikusok oktatásában, a megfelelő kézhigiéniás rutin elsajátításában is fontos szerepet tölthet be.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.