Hirdetés
. Hirdetés

Diákigazolvánnyal aktivált gépek

|

20 helyett most 210 számítógépet használhatnak órán kívül a gödöllői Szent István Egyetem hallgatói. A bővítés a HEFOP program keretében történt.

Hirdetés

Március 9-én adták át Kóka János gazdasági miniszter jelenlétében a gödöllői Szent István Egyetemen azt a számítógépes forrásközpontot, amit a HEFOP program keretében elnyert támogatásból építettek meg. Tóth Sándor, az egyetem informatikai hivatalának vezetője ismertette, hogy a 190 internetezésre, szövegszerkesztésre alkalmas vékonykliens munkaállomás mellett berendeztek egy oktatási célokra használandó, 30 darab nagy teljesítményű grafikai számítógépeket tartalmazó laboratóriumot.

A HEFOP program keretén belül az egyetem négy helyszínén lévő épületeiben alakítottak ki forrásközpontokat, összesen 851 millió forint értékben, a támogatás összege 770 millió forint volt. Eddig a diákok 20 számítógépet használhattak arra, hogy órán kívül internetezzenek.

A diákok Sun Ray vékonykliens számítógépeket használhatnak - a gépeken a Solaris 10 operációs rendszer fut, és a StarOffice irodai programcsomagot használják. A számítógépek érdekessége, hogy a bejelentkezés a chipes diákigazolvány segítségével történik: az olvasó kiolvassa az igazolvány azonosítóját, összeveti a hallgató nevével és jelszavával, és a saját elkülönített 1 GB-os tárhelyéhez ad hozzáférést. A rendszerből hozzá lehet férni a Neptun hallgatói adatbázishoz is.

labor.jpg

A rendszer telepítését a T-Systems tulajdonában lévő KFKI-csoport munkatársai végezték. A KFKI-LNX munkatársainak volt a feladata a forrásközpontok kábelezése, a LAN hálózat telepítése, a hálózat biztonsági megoldásainak szállítása. A forrásközpontok kábelezéséhez 300 Systimax végpont bővítést használtak, az optikai gerinc 10 Gbps sebességre optimalizált Systimax kábelezési rendszerből épült. A meglevő aktív eszközök maximális kihasználásával az egyetemi gerinc megfelelő sebességűre bővítése mellett a redundancia kialakítása, illetve komoly hálózatbiztonsági megoldások implementálása volt a cél, ezek pedig maximálisan teljesültek.

Tóth István, az ICON Számítástechnikai Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: örülnek, hogy az egyetem a Sun Ray vékonyklienseit választotta, mert ezen gépek elektromágneses háttérsugárzása és energiaigénye is jóval kevesebb, mint a hagyományos, hálózatba kötött PC-ké, miközben egy teljesen csendes munkakörnyezetet biztosítanak. A Sun Ray olyan kliens, amely csak a felhasználói bemenetet és a képernyőn megjelenő kimenetet dolgozza fel, az alkalmazás-feldolgozást és az adattárolást a szerver végzi el. A hardvert egyszerűbb karbantartani, kevesebb áramot fogyaszt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.