Hirdetés
. Hirdetés

Egy sebességgel feljebb

|

A Netgear útválasztóját tudásához képest egyáltalán nem nevezhetjük drágának. Az elegáns, fehér doboz vezeték nélküli hálózati része a Wi-Fi "n" draft változatával kompatibilis.

Hirdetés

Hiába egyre gyakoribbak a gigabites Ethernet vezérlők a noteszgépekben vagy alaplapokra integrálva, a gigabites kis irodai vagy otthoni eszközök ha nem is ritkák, de semmiképpen sem gyakoriak. Ennek oka, hogy a SOHO-ra méretezett, 100 megabites hálózati eszközök ára annyira jutányos, hogy meg sem fordul a fejünkben a gigabites eszközök között keresgélni. Pedig ezzel gyakorlatilag másodpercenként 900 megabit sávszélességtől fosztjuk meg magunkat. A Netgear útválasztója ezen a helyzeten változtathat, ugyanis tudásához képest egyáltalán nem nevezhető drágának.

A hűvösen elegáns, fehér doboz vezeték nélküli hálózati része a Wi-Fi "n" draft változatával kompatibilis, ami a jelenlegi legfejlettebb megoldás. Hogy a vázlatos szabványból mikor lesz végre végleges standard, az jó kérdés; a Wi-Fi.org GYIK-ja mind a mai napig 2007 elejét említi, mint "várható időpontot". Tehát az, hogy a készülék csak a vázlatos szabvánnyal kompatibilis, nem a Netgear hibája. Viszont azt is tudnunk kell, hogy arra a világon semmiféle garancia sincs, hogy a draft "n" berendezések firmware frissítés után megfelelnek majd a végleges szabványnak. Mi több, az sem garantált, hogy a különböző gyártótól származó draft "n" eszközök az elméletileg lehetséges legnagyobb sebességen értenek majd szót egymással. Mindenképpen jó ötlet ugyanattól a gyártótól beszerezni a vezeték nélküli hálózat minden elemét.

netgear_01.jpg

A Netgear útválasztójában az Ethernet kapcsoló rész az ilyen kaliberű eszközöknél megszokott módon négykapus és persze gigabites, ami a legnagyobb attrakciója. A konfigurálás a szokott módon egy webes felületen történik, ami a Netgeartől megszokott módon jól van elrendezve, és logikusan épül fel, valamint alaposan teletűzdelték értelmes súgókkal.

A WNR854T az összes olyan szolgáltatást nyújtja, amit a hasonló útválasztók ebben a kategóriában kínálnak. Találunk VPN átengedést az IPSec, L2TP és PPTP kapcsolatoknak éppúgy mint dinamikus DNS támogatást, szolgáltatás blokkolást és UpnP-t. A vezeték nélküli kapcsolatok titkosításának skálája a WEP-el kezdődik, és a WPA PSK-n keresztül a WPA2-PSK-ig tart. Amiben van mit erősíteni, az a szülői felügyeleti funkciók kérdése: manuálisan megadhatunk oldalakat, melyeket blokkolni szeretnénk, rendelhetünk hozzájuk időpontokat is, de így beállítani a tiltott oldalakat elég fáradságos dolog.

netgear_02.jpg
Így fest belül. Jól láthatóak a bújtatott antennák

A konkurensek draft "n" termékeitől már megszoktuk, hogy kisebb antennaerdő meredezik rajtuk. A Netgear fehér dobozán azonban ilyesmit nem találunk. A magyarázat, hogy az antennákat a doboz felső fertálya alá rejtették. Ez felettébb elegáns megoldás, és ha csak egy helyiséget vagy egy családi ház belterét akarjuk lefedni vele, akkor tökéletesen működik. Azonban rögtön kényelmetlen hiányossággá válik, hogyha egy távolabbi gépet szeretnénk bekapcsolni a rádiós hálózatunkba - legális módon - egy nyereséges vagy irányított antenna segítségével, hiszen nincs hová kapcsolni ilyesmit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.