Hirdetés
. Hirdetés

Elektroszmogról egyeztetett Szalai Annamária hivatala

|

Október 5-én és 6-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezésében Budapesten tartotta soros értekezletét az EMC ADCO (Electromagnetic Compatibility Working Group on Administrative Co-operation). A tagállamok piacfelügyeleti szervezeteinek küldötteiből álló munkacsoport elsősorban az úgynevezett EMC (electromagnetic compatibility, elektromágneses összeférhetőség) irányelv betartásának tapasztalataival foglalkozott, és téma volt az irányelvet alkalmazó országok piacfelügyeleti kampányainak megszervezése és lebonyolítása is.

Hirdetés

Az energetikai hálózatok és a háztartási villamos berendezések számának növekedése, a mobiltelefonok térhódítása miatt az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromágneses összeférhetőség biológiai, egészségügyi vonatkozásai. Az Európai Unió tagállamai által tiszteletben tartott EMC-irányelv kimondja, hogy az elektromos, illetve elektronikus termékek által generált elektromágneses kibocsátásokat kötelező ellenőrizni, és azokat az adott határértékek között kell tartani. Az európai felügyelő hatóságok kétnapos tanácskozásán kiemelt téma volt az, hogy az egyes hatóságok miként ellenőrzik az elektromos berendezések keltette sugárzás megfelelő egészségügyi határértékeit.

Az európai hatóságokhoz hasonlóan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Mérésügyi Igazgatósága is mérőszolgálatot működtet annak érdekében, hogy kiszűrje az egészségünkre ártalmas vagy más berendezések működését zavaró elektronikus eszközöket - hívta fel a figyelmet sajtóközleményben az NMHH. A szolgálat az úgynevezett berendezés piacfelügyelet (market surveillance) keretében akkreditált mérőlaboratóriumában mintavételes mérésekkel ellenőrzi a piacra kerülő elektronikus berendezéseket, és azon őrködik, a vásárlókhoz ne kerülhessen egészségre ártalmas eszköz. E tevékenysége során az NMHH mérésügyi szolgálata évente mintegy 500 berendezést vizsgál meg, melyeknek csaknem harmadát kitiltja forgalomból, mivel veszélyeztetné használói egészségét vagy más elektromos berendezések működését zavarná. A labormérések mellett a magyar hatóság további húsz változó telephelyű mérőszondával felügyeli az elektromágneses teret, hogy kiszűrje azokat a kibocsájtó berendezéseket, melyek az egészségre ártalmasak. Ilyen intézkedésre ez idáig nem kellett sort keríteni, mivel a mért területeken a térerősség rendre a megengedett határérték alatt maradt.

A tanácskozáson a magyar hatóság képviselői arról is beszámoltak, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tervezi egy olyan mérő és tájékoztató rendszer kialakítását is, mely a lakosságot érő rádiófrekvenciás (RF) elektromágneses sugárzásról, az úgynevezett elektro-szmogról ad naprakész információkat.

 


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.