Hirdetés
. Hirdetés

eMagyarország 2.0

|

A GKM támogatja az eMagyarország pontok további működését, és újabb pályázatot írt ki ezek létrehozására.

Hirdetés

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium áttekintette az eMagyarország Program első három évét. Az eredmények összegzése egyértelművé tette, hogy jelentős a társadalmi igény a program folytatására. Ezért a tárca az eMagyarország pontok további működésének támogatása mellett döntött, és új pályázatot írt ki ezek létrehozására.

Az eMagyarország Pontok támogatásának célja, hogy az ország egész területén működjenek az állampolgárok számára könnyen elérhető, azonos minőségben szolgáltató, többfunkciós (integrált), nyilvános közösségi internet-hozzáférési és szolgáltató pontok szakképzett tanácsadók jelenlétével. A GKM gondozásában levő eMagyarország 2.0 program fő célkitűzése az eMagyarország hálózat támogatásával az elektronikus szolgáltatások, és tartalmak, kiemelten az e-közszolgáltatások elérésének, elterjedtségének növelése. Kiemelt cél a hátrányos helyzetű kistelepüléseken és hátrányos helyzetű térségekben az elektronikus ügyintézés és közösségi internet használat terén az esélyegyenlőség megteremtése. A program során további fontos cél, hogy az információs társadalom fejlesztésére rendelkezésre álló állami források felhasználásával a lehető legnagyobb hatást érje el a társadalom digitálisan leszakadóban lévő csoportjainak felzárkóztatása terén.

A modern gazdasági és társadalmi fejlődés egyik kulcseleme az infokommunikációs eszközökhöz való hozzáférésen túl, a hozzáértés - áll a GKM közleményében. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által 2003-ban elindított eMagyarország Program első szakaszában több ezer közösségi internet-hozzáférési pont jött létre. A GKM égisze alatt továbbműködő program, az eMagyarország 2.0 a jövőben a támogatás mellett, a hozzáértés fejlesztésére kíván fokozott hangsúlyt fektetni, ezért a program egyik legfontosabb elemeként bevezeti az eTanácsadói rendszert.

Az Információs Társadalmi Tanácsadó (ITT) - 2007. júliusától új megnevezéssel: eTanácsadó - képzés 2006. novemberében kezdődött az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által elindított, majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által is támogatott IT-Mentor Program keretében. A képzésben az információs társadalmi területen működő vagy e terület iránt érdeklődő diplomás szakemberek (könyvtárasok, teleházasok, e-Magyarország pont menedzserek, az önkormányzatok, illetve azok intézményeinek munkatársai) vesznek részt, ahol olyan speciális tanácsadói szakoktatásban részesülnek, amelyet mindennapi tevékenységük során tudnak hasznosítani.

A hat oktatási modul az alábbi témákat foglalja magában: információs társadalom, digitális megosztottság, esélyegyenlőség, az Európai Unió és Magyarország összehasonlítása, közösségi informatika, társadalmi szoftver, társadalmi tőke, az internet, mint kommunikációs eszköz, szociális és állami alapú szolgáltatások, banki információk és elektronikus banki ügyintézés.

Az eTanácsadó képzés 2007. szeptemberében folytatódik az ország különböző pontjain. Az Észak-magyarországi régióban a képzés bonyolítója és egyben helyszíne is a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.