Hirdetés
. Hirdetés

Érdemeik elismerése mellett

|

A Motorola, az IBM és a Dell is bejelentette, hogy a működési költségek csökkentését célozva megválik pár ezer dolgozójától.

Hirdetés

A Motorola januárban jelentette, hogy június 30-ig elbocsátja 3500 alkalmazottját. A vállalat - további takarékossági intézkedések mel belett - 400 millió dolláros megtakarítást remélt a lépéstől. A múlt héten kiderült, hogy a leépítésnek ezzel nem lesz vége: a Motorola további 4000 embert ereszt szélnek 2008-ig, amitől 600 millió dollárra növekedett költségcsökkenést remél. A cég 2006 negyedik negyedévében éppen ennyivel kevesebb nyereséget termelt, mint az előző év megfelelő időszakában (1,2 milliárd helyett 624 millió dollárt), ami különösen kínos, ha készülékeinek eladásait nézzük.

A Motorola 2006 során olyan mennyiséget értékesített a vezeték nélküli eszközök piacán, amihez fogható teljesítményre csak a Nokia volt képes, a vállalat mégsem volt képes a kimagasló forgalmat nyereséggé változtatni. 2007 első negyedévében még rosszabbul muzsikált, 366 millió dolláros vesztesége siralmasnak látszik az egy évvel korábbi 849 milliós nyereséghez viszonyítva. A mélyrepülés első áldozata a cég márciusban leváltott gazdasági vezetője volt, de Ed Zander, a Motorola vezérigazgatója is súlyos kritikákat kapott, amiért az alsókategóriás készülékek árának csökkenésére a piacok egy részének feladásával válaszolt, és nem ment bele az árversenybe.

Az IBM összesen 1573 észak-amerikai dolgozóját tette lapátra a múlt héten. Mark Loughridge pénzügyi igazgató még áprilisban jelentette be, hogy átszervezések várhatók a szóban forgó szervezeti egységnél, a cél ezúttal is a működési költségek csökkentése volt. Ebben a hónapban egyébként a vállalat már megvált 1300 alkalmazottjától, tovább csökkentve a 2006 végén nyilvántartott 355 ezres létszámot. Május elején Robert Cringely a PBS oldalán 150 ezres IBM-leépítésről cikkezett, amit szerinte a különböző feladatkörök Kínába és Indiába való kiszervezése révén valósítanának meg; ennek jelei egyelőre nem mutatkoznak, és az IBM-hez közel álló források sem erősítették meg.

A Dell 14,6 milliárd dolláros bevételt és 759 milliós nyereséget jelentett be harmadik pénzügyi negyedévére vonatkozóan, ezzel együtt pedig azt is közzé tette, hogy 88 100 alkalmazottjának 10 százalékától, vagyis 8800 embertől megválik a következő 12 hónap során. A vállalat eredményei messze elmaradtak az elemzők várakozásaitól, és úgy tűnik, hogy a Dell is elsősorban a leépítésektől reméli működési költségeinek csökkentését és a profit növekedését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.