Hirdetés
. Hirdetés

Gyermekmunkások az Apple beszállítóinál

|

Az Apple jelentése alapján volt olyan kínai gyár, ahol egyszerre 42 fiatalkorút foglalkoztattak.

Hirdetés

Tavaly nyáron az egész világ megismerte a kínai Foxconn gyárának a nevét. 2010-ben ugyanis a cég sencseni gyáregységben összesen tízen vetettek véget az életüknek, s további három alkalmazott kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni. Az Apple kínai beszállítójánál a vizsgálatok alapján a rossz munkakörülmények vezettek e szomorú cselekedetekhez: a nehezen elviselhető munkahelyi légkör, a folyamatos túlórázás, és az alacsony bérezés.

 

 

 

Pillanatkép az Apple jelentéséből



Az eset meglehetősen kínos volt az Apple számára, még úgy is, hogy civil szervezetek például a Microsoft egyik kínai beszállítójánál is találtak túlterhelt gyermekmunkásokat. A Steve Jobs által fémjelezett cég a friss beszállítói felelősséggel foglalkozó jelentésével (PDF) igyekszik bebizonyítani azt, hogy szemmel tartja az egyébként laza ellenőrzés alatt tartott kínai üzemeket, és így képes reagálni az embertelen munkakörülményekre.

A vizsgálatuk alapján erre szükség van, mivel a Foxconn által keltett botránnyal párhuzamosan tavaly megduplázódtak az Apple beszállítóinál észlelt nagyobb kihágások. A gyárak egy része gyermekmunkásokat foglalkoztat, amely mellett gyakran durva bánásmódban részesítik az üzemben dolgozókat.

A 127 átvizsgált gyár közül 37 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot. 18 gyárban visszaéltek a külföldi (thaiföldi, indonéz, vietnami és fülöp-szigeteki) munkavállalók helyzetével, és a munkaközvetítők jogosulatlanul szedték be az érintett dolgozók bérének egy részét. Tíz gyárban 91 kiskorú - 16 év alatti - dolgozót találtak. Közülük kilenc figyelmeztetésben részesült, míg azon eggyel, amely 42 gyermekmunkást foglalkoztatott, felmondták a szerződést.

Egy gyárban az egészségre veszélyes n-hexane oldószerrel kellett dolgozniuk a munkásoknak, egy másikban pedig arra kényszerítették az alkalmazottakat, hogy 3 méternél nagyobb magasságban dolgozzanak. 4 esetben megpróbálták meghamisítani a jelentést, amely mellett 1 gyárigazgató még az átvilágító személy lefizetésével is megpróbálkozott.

Az Apple vizsgálata alapján a leggyakoribb probléma egyébként a túlóráztatás. Habár a cég egy héten maximum 60 munkaórát és legalább egy pihenőnapot ír elő a beszállítói számára, 76 létesítményben durván túllépték ezt az összeget, egy nap 12 órás munkaidőt meghatározva.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.