Hirdetés
. Hirdetés

Halmozza a rekordokat az Apple

|

Soha nem fogyott annyi iPhone és Mac, mint az elmúlt negyedévben. Az iPad viszont csalódást keltett.

Hirdetés

Az Apple szeptember 25-én zárult negyedéve több tekintetben is a rekordokról szól. Eddig ugyanis egyetlen negyedévben sem tudta forgalmát 20 milliárd dollár fölé tornászni, nem volt képes 10 millió darabnál több iPhone készüléket értékesíteni, valamint olyan sok Mac gépet eladni, mint most. Sőt soha nem fogyott annyi iPad, mint az elmúlt időszakban, de ez igazából nem túl nagy eredmény, mivel csupán csak két negyedévet lehet összehasonlítani.

 

 



Steve Jobs, az Apple vezérigazgatójának a bejelentése alapján cége az elmúlt negyedévben 20,4 milliárd dolláros forgalmat ért el, amely 61 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, mikor "csupán" 12,21 milliárd dollár volt a forgalom. Mindez rekordnak számít, hiszen ez az első eset, hogy az Apple képes volt átlépni a 20 milliárd dolláros lélektani határt. Ez alaposan meglepte az elemzőket, akik csekélyebb - 18,9 milliárdos - eredményre számítottak.

A jó eladási adatoknak köszönhetően 4,31 milliárd dollárra nőt az Apple profitja, szemben a tavalyi év hasonló időszakában mért 2,53 százalékkal, ami 70 százalékos növekedésnek felel meg. A jó eredmények tekintetében egyébként az Apple a következő negyedév kapcsán is jó eredményre számít: 2011 első negyedévére 23 milliárd dolláros forgalmat prognosztizálnak. Ami talán mondani sem kell, újabb rekordot jelentene.

Lemaradt a RIM

A jó eredményt főként az iPhone készülékeknek köszönhette az Apple, amelynek sikerét úgy tűnik, hogy az antennagate sem tudta megingatni. Az okostelefonból ugyanis rekordmennyiséget jelentő  14,1 millió darabot adtak el, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest 91 százalékos növekedésnek felel meg. Ráadásul ez az első eset, hogy az iPhone egy negyedéven belül képes volt átlépni a 10 millió darabos értékesítési határt. Most átlépte, sőt átugrotta.

 

 

 



 Ezzel egyébként az Apple megelőzte fő vetélytársát, ugyanis a RIM csupán 12,1 millió darab BlackBerry okostelefont tudott eladni. Hogy ez milyen fontos, azt jól érzékelteti, hogy Steve Jobs konferenciájában sokáig ecsetelte a RIM megelőzését. "Lehagytuk a RIM-et, és nem gondoljuk, hogy valaha is utolérnének minket" - mondta az Apple vezére. Aki később sejtelmesen nyilatkozott azon újságírói kérdésre, hogy vajon az iPhone e negyedévben képes lesz-e maga mögé utasítani az Android készülékeket is: "majd meglátjuk, hogy ki nyeri ezt az időszakot".

Csalódást keltett az iPad

Az iPad táblagépek is jól fogytak. Az Apple bevallása alapján 4,19 millió darabot értékesítettek belőlük, ami meghaladja az elmúlt negyedéves 3,27 millió darabos eredményt. Ám mindez nem volt elég ahhoz, hogy elkápráztassa a Wall Street elemzőit, akik 5 milliós értékesítési darabszámot vártak. A gyártás során felmerülő problémák azonban mindet megakadályozták, ám valószínű, hogy a következő negyedévben ismét rekord eladásról számolhatunk majd be. "Az iPad egyértelműen kihatással lesz a notebook piacra. Véleményen szerint nem az a kérdés, hogy vajon az iPad a kárukra növekszik-e, hanem az, hogy mikor" - vélte Jobs.

Végezetül az Apple rekordot állított be a Mac eladásoknál is, bár ez nem túl meglepő, mivel az elmúlt öt negyedév közül négyszer így tettek. Az eladások 27 százalékkal nőttek, amely dupla annyi, mint a PC piac hasonló mutatója, így elérve a 3,89 millió eladási darabszámot. Egyedül csak az iPod eladások estek vissza, amelyekből 11 százalékkal kevesebb fogyott. Ez 9,05 millió értékesített kütyüt jelentett, amely értelmében az elmúlt negyedévben fordult elő elsőként, hogy kevesebb iPod fogyott, mint iPhone.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.