Hirdetés
. Hirdetés

iCloud az Apple-től

|

A hétfői WWDC-n maga a sokadik betegszabadságáról visszatérő Steve Jobs mutatta be az Apple új felhőszolgáltatását, amely a jelenleginél jóval egyszerűbbé teszi a gyártó mobileszközeinek használatát, a tartalmak tárolását és szinkronizálását.

Hirdetés

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója hétfőn, a fejlesztők számára rendezett Worldwide Developers Conference-en (WWDC) mutatta be a cég legújabb felhőalapú szolgáltatását. Az iCloud révén a felhasználók számítógépük vagy mobileszközeik memóriája helyett a gyártó által üzemeltetett szervereken tárolhatják különféle dokumentumaikat - köztük videóanyagokat, képeket és zenefájlokat.

Az iCloud elindításával az Apple a cloud szolgáltatások trendjét igyekszik meglovagolni: azt a tényt, hogy a felhasználók egyre több adatukat tárolják saját eszközeik helyett az internetes „felhőkben".

A megoldás bevezetését követően az Apple valamennyi erre alkalmas eszköze - az iPhone-októl az iPadeken át a Mac számítógépekig - képes lesz vezeték nélküli kapcsolaton keresztül szinkronizálni magát az iClouddal, így a felhasználók földrajzi helyzetüktől függetlenül hozzáférhetnek az ott tárolt dokumentumaikhoz, alkalmazásaikhoz, fotóikhoz, naptáraikhoz és e-mailjeikhez.

„Ez (a szolgáltatás) nagyot fog szólni" - jelentette ki a január óta tartó egészségügyi pihenőjéről visszatérő Jobs.

A szolgáltatásnak természetesen minden rugalmassága ellenére is megvannak a maga korlátai: az iCloud csak harminc napig tárolja a feltöltött képeket, és a felhasználók összesen öt gigabájtnyi dokumentumot tárolhatnak rajta.

Az Apple évi 25 dolláros díjat számít fel az olyan zeneszámok szinkronizálásáért, amelyeket nem az iTunes Store-ban vásároltak meg - igaz, ezen kívül a rendszer valamennyi szolgáltatása ingyenes. Az iCloud iTunes „részlege" már hétfőn elérhetővé vált az iOS 4.3-as verzióját használók számára; a többi megoldás várhatóan idén ősszel debütál majd.

Az iCloud az Apple évek óta futó hasonló szolgáltatását, a MobileMe-t váltja le, amelyre évi 99 dollárért fizethettek elő a felhasználók. A vállalat ismertetője szerint a napi rendszeres frissítéseket automatikusan tölthetik majd le az internetre csatlakozó mobileszközök.

Az Apple az iCloud mellett más újdonságokat is bemutatott a WWDC-n. Az asztali gépeken és laptopokon futó OSX Lion operációs rendszer harmincdolláros áron, a jövő hónaptól lesz kapható - míg az érintőképernyős mobil eszközöket kiszolgáló iOS 5 várhatóan idén ősszel kerül forgalomba.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.