Hirdetés
. Hirdetés

Infrastruktúra kattintásra, avagy vasfelhő rendelésre

|

Tíz vállalat közül nyolc gyorsított digitális átalakulásán a járványhelyzet következtében, mutatja a Dell Technologies friss transzformációs indexe. Most bejelentett APEX-projektjén keresztül a szállító hamarosan szolgáltatásként elérhető hardvermegoldásokkal is segíteni fogja a tempó fokozását.

Hirdetés

A jelenlegi üzleti környezetben a vállalatok 80 százaléka mindössze pár hónap leforgása alatt felgyorsította digitális átalakulást célzó programjainak legalább némelyikét, állapította meg a cég kétévente frissített globális felmérésének idei kiadásában (2020 Dell Technologies Digital Transformation Index), amely az elsők között ad ilyen átfogó képet a világjárvány informatikai beruházásokra gyakorolt hatásáról.

Hirdetés

Július és augusztus folyamán a Vanson Bourne közreműködésével a Dell Technologies 18 országban 4300 közép- és nagyvállalati felsővezetőt kérdezett az üzlet digitális átalakításáról. A válaszok alapján a két korábbi - 2016-ban és 2018-ban készült - indexet követően idén először nőtt 6 százalékra a digitálisan legérettebbnek számító vállalatok aránya, míg az aktívan digitalizáló szervezetek tábora két év leforgása alatt 23-ról 39 százalékra bővült.

Transzformáció kihívásokkal

Bár a vállalatok 79 százaléka a digitalizáció jegyében üzleti modelljét is újragondolja, a válaszokból egyértelműen leszűrhető, hogy a transzformáció korántsem mentes a kihívásoktól. A megkérdezettek nem kevesebb, mint 94 százaléka számolt be kitartóan nehézségeket okozó akadályokról, amelyek rangsorában az adatvédelem és a kiberbiztonság problémaköre négy év alatt az ötödikről az első helyre ugrott. A digitalizációs beruházások megvalósításához rendelkezésre álló pénzügyi keret és erőforrások szűkösségét a vezetők mindig előkelő helyre sorolják, a gátló tényezők dobogóján idén is a második fokra került. Az adatáradat kezelésének és elemzésének, az értékes információ kinyerésének nehézségei viszont négy év alatt sokat súlyosbodtak, a lista nyolcadik helyéről a harmadikra kerültek.

A kétévente megismételt kutatás egyik fontos tanulsága, hogy a világjárvány előtt informatikai beruházásaikat erősen az alaptechnológiák bevezetésére összpontosító vállalatok figyelmét immár a feljövő technológiák is felkeltik. A megkérdezett vezetők túlnyomó többsége (89 százaléka) ugyanis egyetért abban, hogy az idén tapasztalt hirtelen és gyökeres változásokhoz hasonló, jövőbeni fejlemények hatékony megválaszolásához vállalatának gyorsabban és rugalmasabban méretezhető, agilis infrastruktúrára lesz szüksége.

Vasfelhő igény szerint

Hosszabb ideje ható digitalizációs trendeket erősített fel a 2020-as év, így felgyorsult az előttünk álló évtizedet meghatározó technológiák bevezetése is, mondta Jeff Clarke, a Dell Technologies ügyvezető igazgatója és üzemeltetésért felelő alelnöke a cég online eseményként megtartott éves konferenciáján. Az IT-iparág 2030-ra előrevetített jövőképe már 2025-re valósággá válik, a hálózatok ötödik generációja, az adatvezérelt működés, a beágyazott intelligencia és az automatizálás az idei gyorsulásból ítélve már az évtized derekára széles körben elterjed. Következésképp a hibrid, többfelhős környezetek a mainál is sokkal elosztottabbakká válnak, és a peremhálózat kerül a digitalizáció középpontjába, utat nyitva az okos gyárak, városok, kórházak és iskolák fejlődése előtt.

Mindehhez agilis informatikai infrastruktúrákra, hibrid felhős működési modellekre lesz szükség, amelyek biztosítják a teljes és következetes adatfelügyelet feltételeit, függetlenül attól, hogy az adatok ebben a változatos környezetben hol keletkeznek, milyen forrásban érhetők el. A digitalizációs projektjeiket felgyorsító vállalatok tapasztalják, hogy az erre irányuló IT-stratégia megvalósítása milyen összetett feladat, azt különböző felhők, szolgáltatási szintek és modellek, az újgenerációs alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal lépést vesztő, öröklött rendszerek nehezítik, és teszik költséges foglalatossággá.

A Dell Technologies most bejelentett APEX-projektjén keresztül ezért a nyilvános felhőben elérhető szolgáltatásoknál megszokott egyszerűséggel használatba vehető, konfigurálható és méretezhető, as-a-Service modellben működő szolgáltatásként teszi elérhetővé hardvermegoldásait is a személyi számítógépektől kezdve a szervereken és tárolókon át a hiperkonvergens infrastruktúra- (HCI-) megoldásokig. Az APEX-projekt a Dell Technologies as-a-Service és felhőstratégiáját, technológiai kínálatát és piacra lépési elképzeléseit egyesíti és bővíti ki, hogy egyszerűbbé tegye és megkönnyítse a vállalatok digitális átalakulását, a változó igények és körülmények agilis megválaszolását. A szervezeteknek így egységes felhasználói élményben lesz részük a szolgáltatásként adott eszközökkel, akár helyben, a peremhálózatokon vagy a nyilvános felhőkben futtatják munkaterheléseiket, ígéri a szállító.

Méretezés mindenhol

Ugyancsak a konferencián mutatkozott be a Dell Technologies Cloud Console, amellyel a felhasználók a kulcsrakész felhőszolgáltatásokat menedzselhetik. A felügyeleti felhőkonzol felületén böngészhetnek a piactéren, felhőszolgáltatásokat és szolgáltatásként adott megoldásokat rendelhetnek, munkaterheléseiket néhány kattintással üzembe helyezhetik, kezelhetik többfelhős erőforrásaikat, választhatnak előfizetési csomagok és használatalapú elszámolás között, továbbá valós időben figyelhetik költségeik alakulását.

Az APEX-projekt első szolgáltatása, a Dell Technologies Storage-as-a-Service (StaaS) a skálázható és rugalmas tárolási erőforrások szolgáltatásként adott portfólióját, blokk- és fájladat-szolgáltatások, valamint további vállalati szintű funkciók széles választékát nyújtja majd, és az Egyesült Államokban 2021 első felében válik majd elérhetővé.
Cloud Platformjának előfizetéses elérhetőségét a Dell Technologies azonban már most újabb piacokra - az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Németországra - is kiterjesztette, és a konstrukció hamarosan világszerte hozzáférhető lesz. Cloud Platform-előfizetéssel a vállalatok akár már havi 47 dollárért megkezdhetik a hibrid felhő használatát, így könnyen vásárolhatnak és skálázhatnak felhőalapú erőforrásokat előre meghatározott konfigurációkkal a Dell Technologies Cloud Console-on keresztül. A felhőkonzol nyilvános előzetes verziója jelenleg az Egyesült Államokban érhető el, és a tervek szerint 2021-ben Európa bizonyos országaiban, a Közel-Keleten és Afrikában is hozzáférhető lesz.

A közép-kelet-európai elérhetőség várható időpontjáról egyelőre nincs információ, ezért csak érdekességként említjük meg, hogy APEX-projektjén keresztül a Dell Technologies infrastruktúrájuk biztonságos és környezetbarát lecserélésében is kiterjedten segíti a vállalatokat, többek között kezeli a használt informatikai eszközök visszaküldését és felújítását.

Innovatív infrastruktúra VMware környezetekhez

Konferenciáját megelőzően a Dell Technologies infrastruktúra-fejlesztéseket mutatott be VMware környezetekhez is, amelyek a hagyományos és a modern alkalmazások védelmét és felügyeletét segítik a peremhálózatokon, az adatközpontokban és a hibrid felhőkben.

A VMware szeptember végén jelentette be, hogy Tanzu Kubernetes portfólióját integrálta vSphere, vSAN és Cloud Foundation megoldásaival (lásd korábbi cikkünket a Computerworld 2020/20-as lapszámában), amelyeket a Dell Technologies máris teljes infrastruktúra-kínálatában támogat, többek között olyan, szorosan integrált megoldásokkal, mint a Dell EMC VxRail, PowerProtect és PowerEdge, valamint a Dell Technologies Cloud. A vállalatok így az informatikai stratégiájukhoz illeszkedő módon, referenciaarchitektúrán, VxRail-fürtön vagy a Dell Technologies Cloud Platformon is egyszerűen és gyorsan bevezethetik a VMware Tanzu szoftvereit. A Cloud Platform például előfizetéses árazással könnyíti meg a VMware Tanzu használatát a hibrid felhőkben. Mivel így nem kell nagyobb induló költségekkel számolniuk, és a kockázatokat is jobban előre jelezhetik, a szervezetek váratlan kiadások és rejtett költségek nélkül kalkulálhatnak informatikai büdzséikkel, és a bevezetést is rendkívül felgyorsíthatják. A Dell Technologies szerint a vállalatok már 14 napon belül használatba vehetik a hibrid infrastruktúrát, és mindössze öt nap alatt bővíthetik meglévő környezetüket.

Csatlakozott továbbá a Dell Technologies a VMware Monterey-projektjéhez is, amely a SmartNIC technológia alapjain újgenerációs architektúrát fejleszt, kimondottan mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő, valamint más, adatigényes alkalmazásokhoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.